Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

30/07/2017 11:49

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και όχι μόνο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα ΗΕ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι υπάρχει σκέψη να δοθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ στους νόμιμους κατοίκους του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοιου είδους πληροφόρηση».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιθυμία του κόσμου για επιστροφή στα σπίτια του. Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά παιγνίδια για να προωθήσει κάποιες άλλες επιδιώξεις» σε βάρος της επιθυμίας του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.

«Από κει και πέρα, μακάρι η Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι πρόνοιες (στα ψηφίσματα), ειδικότερα για την περίκλειστη πόλη, ότι πρέπει να επιστραφεί στα ΗΕ, να μπορούν να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοί του και, μακάρι, η Τουρκία να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή όλων αυτών των ψηφισμάτων των ΗΕ», είπε ο Εκπρόσωπος. 

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι, αν η Τουρκία προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ, αυτό θα αποτελούσε «ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση». 

Πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο το τι αναφέρεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί η Τουρκία ή ο οποιοσδήποτε να παίζει με τα αισθήματα του κόσμου. Μέσα από τέτοιες πληροφορίες, αναπόφευκτα, δημιουργούνται προσδοκίες, δημιουργείται αναστάτωση στον κόσμο και πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τα αισθήματα του κόσμου. 

Αλλά, αν η Τουρκία προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη». 

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει διαβήματα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι δημοσιογραφικές. Υπάρχουν την ίδια στιγμή και δηλώσεις από λεγόμενους αξιωματούχους των κατεχομένων ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Είναι για αυτό τον λόγο που έχω αναφέρει ότι πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν πρέπει, επειδή κάποιοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να διαρρέουν τέτοιου είδους πληροφορίες». 

Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, όπως επίσης και στη Συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979, στην οποία αναφέρεται «πολύ ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην Αμμόχωστο». 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη, «μακάρι η Τουρκία να έχει αποφασίσει να ανταποκριθεί, μακάρι να έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική της μέχρι στιγμής δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά και ότι θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό». 

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «η Κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Ενέργειες και αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν, αφού πρώτα εκτελεστούν». 

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς Τουρκίας ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμία απολύτως περίπτωςη, δεν είναι ένα βήμα μπροστά η Τουρκία. Και όλες αυτές οι ενέργειες είναι και ένδειξη της αδυναμίας και της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. 

Οι δηλώσεις του κ. Ερτουγρούλογλου χθες επιβεβαίωσαν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει από την πρώτη μέρα μετά το Κραν Μοντανά, ότι η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι και ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις συζητήσεις στην Ελβετία». 

Πρόσθεσε, ωστόσο, σε σχέση με τις πληροφορίες για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ότι «σημασία έχει το τι προνοείται στα ψηφίσματα των ΗΕ και όχι το τι επιδιώκει η Τουρκία για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες ή για να επεκτείνει την κατοχή και τη διαίρεση της Κύπρου με τέτοιους είδους ενέργειες». 

Τέλος, ανέφερε ότι «παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τα δεδομένα». 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/CC7C084C132EFA0DC225816D00307C61?OpenDocument&L=G