Βασιλείου: «Επειγόντως να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις»

Print Friendly, PDF & Email

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ, 30.07.2017 

Ο Γ. Βασιλείου πιστεύει ότι πρέπει ο ΠτΔ και η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να επαναληφθεί η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Φανερά λυπημένος, πολύ ανήσυχος και προβληματισμένος από την αποτυχία της διάσκεψης του Κραν Μοντανά για την Κύπρο και για το τι θα επακολουθήσει, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου πιστεύει ότι πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να επαναληφθεί η διάσκεψη για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν. Ενόσω περνά ο χρόνος αναξιοποίητος, επισημαίνει, εξελίσσονται ραγδαία γεγονότα στην περιοχή -Συριακό, τουρκοϊσραηλινές σχέσεις και ενδεχόμενη συμφωνία για αγωγό- τα οποία μπορεί να φέρουν εξελίξεις που καθόλου ευχάριστες δεν θα είναι για εμάς. «Μόλις είδα το αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά, αν μου ’βαζες μαχαίρι δεν θα μου ’βγαζες αίμα. Λυπήθηκα τρομερά, διότι είδα ότι χάθηκε μία ευκαιρία που είχαμε [..] και είχα τη διαίσθηση ότι οι εξελίξεις αυτή τη φορά θα ήταν πολύ πιο αρνητικές από άλλες. Και αυτό αποδεικνύεται. Εγώ πιστεύω ότι οφείλουμε να κάνουμε το παν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Διότι, εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές. Η γύρω περιοχή μας εξελίσσεται σε ρυθμούς που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 και την «Πρωινή Επιθεώρηση».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της τουρκικής πλευράς για επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, ο πρώην Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή «είναι πολύ αρνητική εξέλιξη». Πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως, τόνισε, «να αφήσουμε τις διαφωνίες με τα ΗΕ κ.λπ., και να ζητήσουμε να συνεχιστεί ο διάλογος απ’ εκεί που έμεινε, γιατί οι προτάσεις που είχε βάλει ο γ.γ. ήταν πολύ έξυπνες και πολύ καλές».

Άιντε και Κοτζιάς

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχεται από Λευκωσία και Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. «Ο κ. Άιντε δεν είναι κανένας τυχαίος που τον βρήκαν στον δρόμο. Ο κ. Άιντε είναι ο εκπρόσωπος του γ.γ. και ο γ.γ. τους τελευταίους 3-4 μήνες επανειλημμένα επιβεβαίωσε ότι αυτός είναι ο εκπρόσωπός του. Έστειλε γράμμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον γ.γ. κατηγορώντας τον Άιντε και πήρε μιαν απάντηση ξεκάθαρη», σημείωσε. Κληθείς δε να απαντήσει περί του ρόλου του Έλληνα υπουργού Εξωτεριών στο Κυπριακό σήμερα, ο Γιώργος Βασιλείου άσκησε κριτική στον Νίκο Κοτζιά. «Κοιτάξτε, αναμφισβήτητα ο κ. Κοτζιάς έκανε δηλώσεις επανειλημμένως, που δεν ήταν η δουλειά του να κάνει. Και η απάντηση την οποία έδωσε πριν λίγες μέρες για τη συνέντευξη τού κ. Άιντα, ήταν παράδειγμα τού πως δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ένας διπλωμάτης. Άμα έχεις διαφωνίες, φροντίζεις να τις περνάς με άλλο τρόπο, δεν βγαίνεις δημοσίως να κάμεις δημαγωγία», είπε χαρακτηριστικά.

Μεγαλοϊδεατισμός

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθύμισε την καταστροφή της Σμύρνης και όλα όσα κατέστρεψαν την Ελλάδα όταν επεκράτησε ο μεγαλοϊδεατισμός και έγινε η καθαίρεση του Ελευθέριου Βενιζέλου. «Εκείνο το οποίο με ανησυχεί και πρέπει να ανησυχεί τον κάθε Κύπριο, είναι ότι οι εξελίξεις τώρα είναι ραγδαίες και αρνητικές. Έχουμε ξαφνικά και αναθέρμανση της θέσης ότι απέτυχε η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ). Έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει δηλώσεις ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσουν νέου είδους […] Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη λένε ότι μετά από όλα αυτά που έγιναν, πέθανε η ΔΔΟ. Και είναι ίσως και το κύριο σύνθημα της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου και εν μέρει και του Λιλλήκα. Αυτά τα φαινόμενα δεν υπήρχαν πριν. Η αμφισβήτηση με τέτοιο πάθος -αν θέλετε- της ΔΔΟ, είναι κάτι το πρωτοφανές. Και ξεχνούμε ότι αυτό θα μας φέρει σε πλήρη σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι μερικοί «ζούνε με την ιδέα ότι πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι».

Οι συμβουλές του Μαντέλα

Τέλος, ο κ. Βασιλείου θυμήθηκε τη συμβουλή που του έδωσε ο Νέλσον Μαντέλα όταν τον είχε συναντήσει στο Νταβός, γύρω στο ’90. «Του είπα, ‘πως καταφέρατε αυτό το θαύμα που κάνατε στη Νότιο Αφρική;’. Και μου απάντησε γελώντας, ήταν πολύ σεμνός άνθρωπος, από τους λίγους ηγέτες που είχαμε στον 20ό αιώνα, ‘κοίταξε, εάν θέλεις να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι θέλεις να το λύσεις. Αυτός είναι ο πρώτος όρος. Δεύτερον, εάν θέλεις να το λύσεις, τότε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις στις οποίες μόνον παίρνεις και δεν δίδεις. Πάντα χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς, ανάλογα με τις συνθήκες. Και τρίτον, πρέπει να είσαι έτοιμος να συγχωρέσεις για τα εγκλήματα τού παρελθόντος’. Και μια μερίδα ανθρώπων από εμάς, κανένα από αυτά τα τρία που σας έχω αναφέρει σαν βασικούς όρους δεν είναι διατεθειμένοι να τους αποδεχτούν», κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/vasiliou-epigontos-na-epanarchisoun-i-diapragmatefsis