Αποχαιρετισμός στον Έιντε, αναμονή για έλευση του νέου Έιντε…

Print Friendly, PDF & Email

04.08 2017

του  Κωστάκης Αντωνίου

Με σπαραγμό καρδιάς και πόνο ψυχής,  αποχαιρέτισαν οι αρθρογράφοι της “Χαραυγής” και της “Αλήθειας”,  τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον λομπίστα της Τουρκίας, τον συμβουλάτορα του  Προέδρου Αναστασιάδη και έμπιστο συνεργάτη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Άντρου Κυπριανού. Και συνέδεσαν την αποχώρηση του με ολοφυρμούς, επειδή αυτός  ο μέγας φιλέλληνας, ο αγνός και άσπιλος διπλωμάτης, κατέστη στόχος του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και των “απορριπτικών” του ενδιάμεσου χώρου. Έχει γούστο όμως, άρθρο της “Αλήθειας” το οποίο ενώ βάλλει κατά Κοτζιά-ενδιάμεσων για τις επιθέσεις που εξαπέλυαν κατά του Έιντε, λησμονεί να αναφερθεί και στην άγρια επίθεση που εξαπέλυσε κατά Έιντε, στην ομιλία του στους Κερυνειώτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επιλεκτική κρίση, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν “επιχειρήματα” που βολεύουν την εφημερίδα.

Τι ήταν τελικά ο Έιντε, για τον οποίο μας καλούν τα υπολείμματα των ανανικών,  να θρηνήσουμε  την απώλεια του; 

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, υπήρξε, κατά ομολογία του Αβέρωφ Νεοφύτου, επιλογή της τέως Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώριας Νούλαντ. Όχι επιλογή των Ηνωμένων Εθνών. Επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιλογές του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξαν και ο Ντε Σότο και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο πρώτος υπήρξε εκ των συντακτών του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, ο Ντάουνερ υπήρξε ο άνθρωπος που οδήγησε τον Μπαν Κι μουν, στο ψευδοπροεδρικό του Ταλάτ, όταν επεσκέφθη την Κύπρο. Πέραν των άλλων φιλοτουρκικών προσεγγίσεων του.

Το “αντιϊμπεριαλιστικό” ΑΚΕΛ, προστατεύει όσους κηδεμονεύονται από τους Αμερικανούς. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ανέκαθεν χάρασσε γραμμή στο Κυπριακό, φιλική προς τις υποδείξεις Αμερικανών και Βρετανών. Καθόλου, ασυνεπής η στάση των δύο κομμάτων, έναντι των διορισμένων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απεσταλμένων και συμβούλων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Άλλωστε ο κ. Έιντε ήταν συχνός θαμώνας στα γραφεία των δύο κομμάτων και έπαιρνε τον καφέ του,  παρέα με τις ηγεσίες και τα στελέχη τους. Βεβαίως, οι συναντήσεις, ορισμένες φορές, ελάμβαναν χώρα και σε άλλους χώρους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,  για να μην πάρουν είδηση οι πολίτες. Όπως το μυστικό ραντεβουδάκι Κυπριανού-Έιντε σε διαμέρισμα, το οποίο ο ίδιος ο Αντρος Κυπριανού, αποκάλυψε,  σε μία στιγμή που ο ίδιος δεν κατάλαβε γιατί αποκάλυψε. Μπούμεραγκ για τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος αντί να δίδει λόγο για τα μυστικά ραντεβού του, ζητά και ρέστα.

Απ΄εκεί και πέρα, ο Έιντε βρισκόταν συνεχώς σε μία γραμμή προώθησης τουρκικών θέσεων. Μετετράπη σε αστρολόγο που έβλεπε όλα τα άστρα(και αυτό της Ημισελήνου) να ευθυγραμμίζονται στη λύση του Κυπριακού. Συνεχώς παραπλανούσε τον κυπριακό λαό, σκορπώντας ψευδαισθήσεις, για επικείμενη λύση, σε πλήρη σύμπλευση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκεί όπου του προσφέρετο η ευκαιρία, προωθούσε φιλοτουρκικές θέσεις, και αλώνιζε τα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Έστηνε παγίδες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μεθόδευε αντικυπριακές θέσεις, ερμήνευε όπως τον βόλευαν καταστάσεις και γεγονότα, μέχρις ότου κατάλαβε ο Κοτζιάς με ποίον είχε να κάνει  και τον χαρακτήρισε λομπίστα της Τουρκίας. Κατάγγειλε μάλιστα,  ότι όταν μετέβαινε στην Αθήνα για συνομιλίες, φρόντιζε πρώτα να περάσει από την τουρκική πρεσβεία και ακολούθως να συναντηθεί με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους με γνωστές απόψεις για το Κυπριακό. 

Εν ολίγοις, με την όλη αντικυπριακή στάση του και τη λύση που μαγείρευε, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κατέστη ο σημαιοφόρος των ανανικών θέσεων, των  ανανικών εντύπων, των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Κατέστη το ίνδαλμα των ανθρώπων που υποστηρίζουν την οποια λύση. Στο πρόσωπο του βρήκαν τον άνθρωπο των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος μεθόδευε λύσεις ανανικών προτύπων, σε τελευταία ανάλυση, λύση τουρκικών προδιαγραφών. Γι αυτό τον προστάτευσαν,  τον θωράκισαν όλοι οι υποστηρικτές της ενδοτικής φιλοσοφίας, γι αυτό και σήμερα ολοφύρονται για την απώλεια του στηρίγματος τους.

Να μην έχουν καμία έγνοια. Και ο επόμενος(αν υπάρξει),  ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ.,  ένας νέος Έιντε, νέος Ντε Σότο, νέος Ντάουνερ, θα είναι. Διορισμένος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή το Φόρειν Όφις, εντεταλμένος να προωθήσει λύση τουρκικών προδιαγραφών. Οι εποχές ενός Ου Θαντ, ενός Γκάλο Πλάζα και ενός Τουομιόγια, παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Τώρα είναι η εποχή των Μπαν Κι μουν, των Βάλντχαιμ, των Κόφι Ανάν, των Ντε Σότο, των Ντάουνερ και των Έιντε… 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/08/2206/apoxairetismos-ston-einte-anamoni-gia-elefsi-tou-neou-einte