Εκβιασμοί Ακιντζί: Εκ περιτροπής ή δύο κράτη

Print Friendly, PDF & Email

07.08.2017

του Κυριάκου Πομηλορίδη

Με λύση δύο κρατών εξακολουθεί να εκβιάζει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος με νέα συνέντευξη του στην Μιλλιέτ έθεσε και θέμα χωριστής ένταξης του ψευδοκράτους στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή ωστόσο φρόντισε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, που ο ίδιος άνοιξε.

Στη λογική της Άγκυρας, των δύο χωριστών κρατών, προσαρμόζεται σταδιακά ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε συνέντευξη του στην τουρκική Μιλλιέτ εκβιάζει με νέο τελεσίγραφο.

 «Η ε/κ πλευρά σε κάθε διαδικασία για λύση συμπεριφέρεται σαν νύφη που δεν θέλει να χορέψει. Πίσω από τις κλειστές πόρτες λέει ότι στο τέλος θα γίνει αποδεχτή η εκ περιτροπής προεδρία αλλά στην κοινότητά της λέει το αντίθετο. Αυτό το είδε όλος ο κόσμος. Αν μια πλευρά δεν προσεγγίζει αυτές τις παραμέτρους σημαίνει δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί μία στέγη. Άλλωστε υπάρχουν δύο στέγες.»

Κατά τον Ακιντζί αυτό είναι πλέον το θέμα, ότι δηλαδή υπάρχουν κατά τον ισχυρισμό του, δύο κράτη: Ένα αναγνωρισμένο και ένα μη αναγνωρισμένο τα οποία θα πρέπει να ενωθούν κάτω από την ίδια ομοσπονδιακή στέγη.

 «Εμείς τί είπαμε μέχρι σήμερα; ‘Η θα ιδρύσουμε ομόσπονδη λύση και θα μετατρέψουμε την «ΤΔΒΚ» σε μια ομόσπονδη ίση συνιστώσα πολιτεία ή αν δεν γίνεται, θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες.

-Μπορούν αυτές οι δύο οντότητες να συναντηθούν κάτω από τη στέγη της ΕΕ;

-Αυτό θα το ορίσει η συγκυρία.»

Κατ τα άλλα ο κατοχικός ηγέτης φρόντισε να κλείσει το θέμα της Αμμοχώστου, που για μέρες συντηρούσε η τουρκική πλευρά, δηλώνοντας πως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμιά απόφαση σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, το οποίο συνέδεσε ξανά, όπως έπραξε και αμέσως μετά την ανάδειξη του στην εξουσία του ψευδοκράτους, με την νομιμοποίηση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου του ΕΡΤΖΑΝ.

 «Αυτό το είπα και πριν τις «εκλογές». Ζήτησα τα Βαρώσια να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους και όχι τα φίδια. Είπα ότι οι Ε/κ θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά ζήτησα να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο «Ερτζάν» σε διεθνείς πτήσεις.» ανέφερε.

Ο Ακιντζί δεν παρέλειψε να παρέμβει κατά ωμό τρόπο και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, μετατοπίζοντας τον γνωστό πλέον εκβιασμό του στους ψηφοφόρους.

 «Πλέον αποφασίστε τί θέλετε!

– Συμφωνείτε να συναντηθούμε κάτω από μια στέγη δύο οντοτήτων με πολιτική ισότητα ή όχι;»

Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι οι ε/κ δεν ξέρουν τί σημαίνει «ομοσπονδία» επειδή δεν τους το εξήγησαν. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/277623/akidzi-kamia-apofasi-gia-dianoixi-tis-ammohostou-/