Τι πρέπει να περιμένουμε από το κοίτασμα Ονησίφορος

Print Friendly, PDF & Email

10.08.2017 13:07 

SigmaLive

Η Γεώτρηση του West Capella συνεχίζεται απρόσκοπτα και αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου να φθάσει το τελικό βάθος των 4.250 μέτρων. Δύο σημαντικά ερώτηματα παραμένουν αναπάντητα: α) Θα ανακαλυφθεί φυσικό αέριο στον Ονησιφόρο; β) Εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο, ποιο θα είναι το μέγεθος του κοιτάσματος;

-Στο πρώτο ερώτημα, έχει ήδη απαντήσει η ίδια η ΤΟΤΑΛ, αναφέροντας ότι η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου είναι 25%, δηλαδή εξαιρετικά υψηλή, υπερδιπλάσια από τη μέση παγκόσμια πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματων υδρογονανθράκων που είναι 10%.

-Στο δεύτερο ερώτημα δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να μπορέσει να απαντήσει. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πιο πάνω εικόνα, όπου αποδίδεται συγκριτικά το μέγεθος της τομής στόχων κοιτασμάτων των Κυπριακών Μπλοκ 10 & 11, από ανατολάς προς δυσμάς.  

Στην Εικόνα παρουσιάζεται ερμηνευμένη από τους γράφοντες μία σειρά σεισμικών καταγραφών της PGS, που από τα αριστερά προς τα δεξιά διέρχεται πρώτα πάνω από τον μεγαλύτερο στόχο κοιτάσματος του Μπλοκ 10 που έχει παραχωρηθεί στην ExxonMobil-Qatar Petroleum, ακολούθως διασχίζει τον στόχο κοιτάσματος “Ονησιφόρο” της Total-Eni, για να καταλήξει πάνω από το κοίτασμα “Ζορ” των Εni-Rosneft-BP. Να σημειώσουμε ότι ο στόχος της ExxonMobil-Qatar Petroleum θα μπορούσε πιθανότατα να είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από το κοίτασμα “Zoρ”.

Στην εικόνα, η τομή του κοιτάσματος “Ονησιφόρος” εμφανίζεται να είναι αρκετά μικρότερη από αυτήν του κοιτάσματος “Ζορ”, εάν, δε, τελικά πιστοποιηθεί φυσικό αέριο στον “Ονησιφόρο”, το μέγεθος των αποθεμάτων του -από υπολογισμούς μας- δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 Τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου (με κόκκινο χρώμα σημειώνεται το αναμενόμενο φυσικό αέριο των στόχων φυσικού αερίου, με πληρότητα δομών παρόμοια με αυτήν του ανακαλυφθέντος κοιτασματος “Ζορ”). Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ο Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης είχε ήδη σημειώσει ότι ο “Ονησιφόρος” πρέπει να αναμένεται ως μεσαίο ή μικρό σε μεγέθος κοίτασμα. 

Να υπενθυμίσουμε ότι, από ερευνητικής πλευράς, η Total επέλεξε να διατρήσει έναν μέσου έως μικρού μεγέθους στόχο κοιτάσματος μέσα στο Μπλοκ 11, διότι όπως εξήγησε η εταιρεία PGS στο Λονδίνο, βαθύτερα και πλευρικά του “Ονησιφόρου” υπάρχουν παντού μητρικά πετρώματα υδρογονανθράκων, γεγονός που μεγιστοποιεί παλαιογεωγραφικά την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη θέση αυτή. Παράλληλα, εάν ανακαλυφθεί στο συγκεκριμένο αυτό σημείο φυσικό αέριο, αμέσως αναβαθμίζονται οι πιθανότητες ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων στα γειτονικά Κυπριακά Μπλοκ 10 και 6, αντίστοιχα.

1.Ηλίας Κονοφάγος, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών

2.Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της FLOW Energy S.A.

3. Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης & Σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/energia/448778/ti-prepei-na-perimenoume-apo-to-koitasma-onisiforos