Πρόεδρος και εκπρόσωπος του περίπαιζαν τους Μαρωνίτες

Print Friendly, PDF & Email

12.08.2017 09:00 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ν. Χριστοδουλίδης: “Νέο τετελεσμένο η επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση”

Ν. Αναστασιάδης: “Δεν δημιουργείται νέο τετελεσμένο”

Ενώ ο Ακιντζί, οι ταγοί της ψευδοκυβέρνησης και οι στρατιωτικοί επιτελείς βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις στα κατεχόμενα, μεθοδεύοντας  το τετελεσμένο της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους, υπό τουρκική διοίκηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επιτελείς του βρίσκονται σε διακοπές και περιφέρονται στα αγροτικά φεστιβάλ και στα αστεροσκοπεία για να θαυμάσουν το φαινόμενο  των Περσείδων! Όλα αυτά, φυσικά, προς άγραν ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών. 

Το σκανδαλώδες, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Το πλέον σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θεωρεί το θέμα των Μαρωνιτών ως νέο τετελεσμένο! Όταν ο Σερντάρ Ντενκτάς δηλώνει πως σε όσους Μαρωνίτες επιστρέψουν, “θα τους δοθεί η υπηκοότητα της Τ.Δ.Β.Κ. ώστε να μη νιώθουν ως μειονότητα όπως στην ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Η απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε την Παρασκευή το βράδυ στον Πεδουλά. Ανέφερε συγκεκριμένα:” Η πρόσκληση των Μαρωνιτών να επιστρέψουν στην κατεχόμενη πατρίδα μας δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απ΄όσα υπάρχουν”. Το γεγονός ότι υπήρξε πάγιο αίτημα, ακόμη και του Νίκου Αναστασιάδη, όπως τα Μαρωνίτικα χωριά, επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ τώρα οι κάτοικοι τους επιστρέφουν υπό τουρκική κατοχή και τους δίδεται η  “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους, δεν αποτελεί τετελεσμένο! Δώστε εντολή, Πρόεδρε, να κτυπήσουν οι καμπάνες! Νενικήκαμεν…

Σύμφωνα με την πάγια τακτική του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετατρέπει τα Βατερλώ και  τα τετελεσμένα σε ‘μεγάλες νίκες” της κυβέρνησης του. Ακυρώνει ο ίδιος και τη θέση της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις της κατοχικής ηγεσίας αποτελούν τετελεσμένα και εγκαταλείπει και τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι τα Μαρωνίτικα χωριά πρέπει να επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Στις 26 Ιουλίου 2017, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση του κατάγγελλε την επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ως νέο τετελεσμένο. Ιδού το πλήρες κείμενο της δήλωσης Νίκου Χριστοδουλίδη:

“Με αφορμή την απόφαση του τουρκικού στρατού σε σχέση με τα υπό κατοχή Μαρωνίτικα χωριά, επισημαίνονται καταρχάς τα ακόλουθα:

1. Πρόκειται για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά.

2. Στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status guo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.

3. Η απόφαση των κατοχικών ‘αρχών”, εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της τουρκικής θέσης όπως εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσα στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

4. Η απόφαση δεν αποσκοπεί ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ  ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

5. Καλούμεν την Τουρκία να αφήσει κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιγνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά και μακριά  από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας”.

Αυτά έλεγε τον περασμένο Ιούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ‘Νέο τετελεσμένο” χαρακτήριζε το θέμα επιστροφής των Μαρωνιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Η πρόσκληση των Μαρωνιτών να επιστρέψουν στα χωριά τους δεν αποτελεί νέο τετελεσμένο”, αντικρούει ο Πρόεδρος. Ας συνεννοηθούν, επιτέλους, ο Πρόεδρος και ο μαντατοφόρος της πολιτικής του, τι είναι τετελεσμένο και τι δεν είναι…

Όσο αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τι έλεγε για τους Μαρωνίτες, καταγράφουμε μία δήλωση του, στις 13 Ιουνίου, 2017, όταν συναντήθηκε στον Λίβανο με τον Πατριάρχη Μαρωνιτών. “Τα Μαρωνίτικα χωριά θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ελληνοκυπριακή διοίκηση σε μία μελλοντική συνολική λύση του Κυπριακού. Οι Μαρωνίτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας”.

Συμπέρασμα. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος περίπαιζαν και παραπλανούσαν τους Μαρωνίτες και  προέβαιναν σε αντιφατικές δηλώσεις. Σήμερα, ο πρώτος έφθασε στο τραγικό κατάντημα να θεωρεί πως η μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών και η υπαγωγή τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση  δεν συνιστά τετελεσμένο!

Αύριο θα μας πει ότι και η πρόσκληση Αμμοχωστιανών να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση, δεν αποτελεί τετελεσμένο; Δεν αποκλείεται να μας το πει και  αυτό…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2188/proedros-kai-ekprosopos-tou-peripaizan-tous-maronites