Ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται να παρέμβει…

Print Friendly, PDF & Email

30.08.2017 14:52

του Κωστάκη Αντωνίου

Ανδρέας Αγγελίδης: Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας  διαπιστώσει ότι ο Πρόεδρος 

της Δημοκρατίας αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα, τότε προκύπτει θέμα άρσης της  ασυλίας του

Εάν όλοι οι πολίτες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη, είναι ίσοι έναντι του νόμου, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να παρέμβει αυτεπάγγελτα, να διερευνήσει εάν όντως τα έγγραφα που άφησε να διαρρεύσουν σε 60 πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόρρητα, και αν ναι, ερωτούμε: Προβάλλει η υποχρέωση αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο, για  άρση της ασυλίας του Προέδρου; Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, σε δήλωση που μου έκαμε, είναι κατηγορηματικός: “Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα. Η αποκάλυψη απορρήτων εγγράφων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει ότι όντως υπήρξε αποκάλυψη απορρήτων, δικαιολογείται αναφορά στο  Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του Προέδρου”. 

Προσθέτουμε εμείς: Είτε όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και καταβάλλουν το κόστος της διάπραξης ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων, είτε κλείουμε το μικρομάγαζο που εμείς ονομάζουμε κυπριακό κράτος και το μετατρέπουμε  σε φεουδοκρατία, όπου ο νόμος επιβάλλεται και λειτουργεί κατά πώς προστάζουν οι έχοντες εξουσία.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, σε σχετική αναφορά στο facebook, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εάν αυτό που συνέβη στην Κύπρο συνέβαινε σε άλλη χώρα, η Κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί. Όχι μόνο θα ετίθετο θέμα παραίτησης, λέγουμε  εμείς, αλλά οι αρμόδιοι ταγοί θα προχωρούσαν και σε  δίωξη υπευθύνων. Πάντως, ο κ. Μαλάς θα γνωρίζει πως η ευθιξία και η υποβολή παραίτησης έχουν  διαγραφεί παντελώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς, και άλλους παρακοιμώμενους. Όλοι κατέστησαν ελέφαντες…

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ το ΑΚΕΛ εξέδωσε χθες δριμεία ανακοίνωση κατά των ενεργειών του Προέδρου και μιλά ακόμη και για διάπραξη ποινικού αδικήματος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στη μακροσκελή απάντησή του δεν αναφέρει ούτε μία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα της διαρροής απορρήτων εγγράφων, αλλά ασχολείται με το τι έπραξε το ΑΚΕΛ, προ 9ετίας! Εξ αυτού και μόνο μπορεί ο πολίτης να αντιληφθεί πόσος πανικός και πόσες ενοχές επικρατούν στο Προεδρικό, ώστε να μην αρθρώνουν λέξη, για όσα πρωτοφανή και απαράδεκτα φέρεται να διέπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε πολλά άρθρα μου έχω διερωτηθεί εάν υπάρχουν άνθρωποι στο Προεδρικό, με σωστές αντιλήψεις και πολιτική τόλμη, ώστε να προλαβαίνουν ατυχείς, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, ακόμη και ολέθριες συμπεριφορές του Προέδρου στο εθνικό θέμα. Με λύπη διαπιστώνω ότι τέτοιοι νούσιμοι άνθρωποι δεν υπάρχουν στο Προεδρικό. Ή, εάν υπάρχουν, δεν διαθέτουν την απαραίτητη τόλμη να λένε στον Πρόεδρο αλήθειες, να υψώνουν φωνή και να σταματούν κάθε λανθασμένη και καταστροφική ενέργειά του.

Φαίνεται ότι εκεί, οι περιστοιχίζοντες τον Πρόεδρο αντί να τον προστατεύουν, εκλαμβάνουν την αποστολή τους ως αποστολή αυλοκολάκων. Είτε ενώπιον του πείσματος και των εμμονών του Προέδρου και της άρνησής του να ακούει διαφορετικές γνώμες, κατέθεσαν τα όπλα και υπετάγησαν σε ρόλους διαφύλαξης των καρεκλών τους.

Το Προεδρικό έχει καταστεί πηγή διαρροής απορρήτων εγγράφων και, παράλληλα, απόκρυψης από τον λαό σημαντικότατων εγγράφων που αφορούν το εθνικό θέμα. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικής επικοινωνίας φιλικών δημοσιογράφων προς συνεργάτες του Προέδρου, οι οποίοι άφηναν να διαρρεύσουν στη διάρκεια συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου, λεπτομέρειες των συζητήσεων. 

Συνεπώς, είναι καθόλα φαρισαϊκή η προσπάθεια του Προεδρικού να κατηγορεί πολιτικούς αντιπάλους και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα, για τις διαρροές, όταν η κύρια πηγή διαρροών παραμένει το Προεδρικό.

Και είναι ακόμη θλιβερότερη η ενέργεια του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ να επικροτεί διαρροή, ενδεχομένως απορρήτων εγγράφων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να χαρακτηρίζει την ενέργεια “επικοινωνία  που είχε ο Πρόεδρος με αριθμό πολιτών”!  Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως το περιεχόμενο των επιστολών του φέρουν τη σήμανση “ΑΠΟΡΡΗΤΟ”. Είναι γελοία και κωμικά όσα ισχυρίζεται ο Πρόδρομος Προδρόμου, ώστε σε ολόκληρη ανακοίνωση, αυτά μόνο έχει να πει για τη διαρροή, ενώ στο υπόλοιπο μέρος δαπανάται στο… Κραν Μοντανά. Φαίνεται ότι στο Προεδρικό και στην Πινδάρου αποφάσισαν να μη λένε τίποτα, ή να αναφέρονται ακροθιγώς στο ολίσθημα του Προέδρου, επειδή ακριβώς κατανοούν το μέγεθος των πολιτικών και νομικών επιπτώσεων από την όλη ιστορία.

Τι λέγει επ’ αυτού ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σχίζει τα ιμάτιά του κάθε φορά που διαρρέουν απόρρητα έγγραφα, αποδίδοντας τη διαρροή σε πολιτικούς αντιπάλους; Υπάρχουν καλές και κακές διαρροές; Ή οι διαρροές από τον Πρόεδρο αποτελούν… “απλή “επικοινωνία”;

Το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ θύουν τα πάντα, εθνικό θέμα, πολιτική εντιμότητα, σοβαρότητα, διαφύλαξη κρατικών απορρήτων, στον βωμό της επανεκλογής του Προέδρου. Μπορεί ο κάθε πολίτης να αισθανθεί σε ακόμη πιο αυθαίρετο καθεστώς θα τεθεί το κράτος, εάν ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλεγεί…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2208/o-genikos-eisaggeleas-kaleitai-na-paremvei