Τσαβούσογλου: «No, not at all»

Print Friendly, PDF & Email

03 Σεπτέμβριος 2017

Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΤΑ… ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

ΜΙΑ ΔΕΣΜΗ ΟΚΤΩ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ. ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΕΙΠΝΟ, ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ, ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

  • Αποσπασματικές σημειώσεις από το δείπνο δίνουν μια εικόνα για τη στάση της Τουρκίας

  • Ερωτήματα από τις αρχικές τοποθετήσεις Τσαβούσογλου και για το τι προηγήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις

  • Λιτή απάντηση απέστειλε ο Γκουτέρες στις καταγγελίες για τα σχέδια της Τουρκίας

Ενδεικτικά της στάσης που τήρησε στο τέλος του περιβόητου δείπνου στο Κραν Μοντανά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι τα αποσπασματικά (επιλεγμένα) πρακτικά – σημειώσεις του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Αντρέα Μαυρογιάννη, που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σειρά πολιτών και δημοσιογράφων. Ενδεικτικά μεν αλλά όχι αρκούντως διαφωτιστικά ως προς την αλλαγή στάσης του Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος, όπως φαίνεται, στην αρχή του δείπνου παρέπεμπε στα όσα έλεγε ο Γενικός Γραμματέας και μετά τα άλλαξε. Γιατί το έπραττε αυτό είναι το ερώτημα, το οποίο έψαξε και απαντά σήμερα η «Σημερινή».

Η τουρκική «κωλοτούμπα»

Τα μερικών σελίδων αποσπασματικά πρακτικά – σημειώσεις Μαυρογιάννη δίνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα», ξεκάθαρη εικόνα για την τελική στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλούσε για διατήρηση των συνθηκών εγγύησης και επεμβατικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια. Όμως, νωρίτερα στο δείπνο φαίνεται να τηρούσε άλλη στάση και να κρυβόταν πίσω από τον Γ.Γ. ΟΗΕ, ο οποίος γνώριζε τις έσχατες θέσεις της Άγκυρας. Και το ερώτημα είναι όχι αν ο κύριος Γκουτέρες κατανόησε -γιατί ορθώς κατανόησε έστω και αν μετά το πήρε πάνω του για παρερμηνεία- αλλά τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αλλαγή στάσης του κ. Τσαβούσογλου. Στάση που τελικά κατέληξε, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, σε απάντηση στο ερώτημα αν πρόκειται να αλλάξει θέση -από την εμμονή στη διατήρηση των Συνθηκών- λέγοντας το περιβόητο «NO, NOT AT ALL».

Έτσι εξελίχθηκε…

Η εφημερίδα μας έχει διασταυρωμένη πληροφόρηση για τα κρίσιμα πρακτικά και τους διαλόγους που αυτά καταγράφουν. Και με βάση αυτά η εικόνα στο δείπνο, τις τελευταίες στιγμές του, που τελικά επιβεβαίωσαν το αδιέξοδο, είναι περίπου η εξής:

* Στις πρώτες ώρες του δείπνου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανταποκρινόμενος σε ερωτήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων, παρέπεμπε στον κ. Γκουτέρες λέγοντας επανειλημμένα «ακούστε τι λέει ο Γ.Γ.».

* Κρίσιμο σημείο ήταν όταν ε/κ και ελλαδική πλευρά ζήτησαν γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας, κάτι που δεν έγινε, καθώς άλλα είχαν τροχοδρομηθεί μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις Γκουτέρες με όλους του εμπλεκομένους.

* Η έκρηξη Τσαβούσογλου, που οδήγησε στο ναυάγιο, ακολούθησε την προσπάθεια του Γ.Γ. να αποτυπώσει γραπτώς τα όσα ο ίδιος είχε αντιληφθεί. Όταν στο κρίσιμο σημείο ο κ. Γκουτέρες είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από την 1η μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στράφηκε στον κ. Τσαβούσογλου, ρωτώντας αν αυτή είναι θέση τους, για να ακουστεί από το στόμα του, με αποτέλεσμα να αρνηθεί τα πάντα και να επέλθει το τέλος.

Οι διάλογοι…

Το κρίσιμο σημείο του δείπνου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου, ουσιαστικά ξεκίνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητά ξεκαθάρισμα του σκηνικού (πού στέκουμε και πού πάμε) και γραπτή πρόταση από την Τουρκία για τη Συνθήκη Εγγυήσεων, αλλά και διασφάλιση ότι ο μηχανισμός εφαρμογής δεν θα είναι μια νέα συνθήκη μετονομασμένη. Σημείωσε δε ότι δεν υπήρξε από την Τουρκία γραπτή πρόταση, ούτε καν σχολιασμός της γραπτής πρότασης της ε/κ πλευράς.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπήρξε η «περίεργη», ή τουλάχιστον μη ξεκαθαρισμένη μέχρι σήμερα θέση του Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα είναι «ευέλικτη», παραπέμποντας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ που γνωρίζει τα έσχατα όρια των υποχωρήσεών της. Το μη ξεκαθάρισμα προφορικώς ή γραπτώς των τουρκικών θέσεων, αφού η Άγκυρα επέλεξε να κρύβεται πίσω από τον Γκουτέρες, οδήγησε, όπως αναφέρουν τα πρακτικά, στην παρέμβαση του Γ.Γ.

Εισήγηση και τουμπάρισμα

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού εισηγήθηκε άμεσα τη συγγραφή ενός μικρού κειμένου ως εξής:

• Να περιλαμβάνει τα μέχρι εκείνη τη στιγμή διαμειφθέντα στο σύνολο της διάσκεψης, που κατά τη δική του κατανόηση περιλαμβάνουν την αποδοχή από την Τουρκία της κατάργησης των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος.

• Αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που υπάρξει συνολική συμφωνία επί των τ/κ ανησυχιών κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή και τον τρόπο διαχείρισης του περιουσιακού.

• Να υπάρξει μια μικρή πρόταση στο τέλος, για το θέμα των στρατευμάτων η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων.

Εκεί ακριβώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράβωσε το «μονοπάτι της λύσης» λέγοντας, πάντα με βάση τις σημειώσεις της ε/κ πλευράς, τα εξής:

• Στο θέμα της Συνθήκης Ασφάλειας Εγγυήσεων δέχεται να υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος αν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων στα θέματα (καθαρά τουρκικού ενδιαφέροντος) ισότιμης μεταχείρισης Των τούρκων υπηκόων, στο θέμα πρωτογενούς δικαίου (πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι και παρενέβη ο κύριος Γκουτέρες για να το βγάλει από την εξίσωση) και στο θέμα της εφαρμογής της λύσης (νέος μηχανισμός.)

• Θέση τους είναι να παραμείνει η Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα για 3 προεδρικές θητείες (ήτοι 15 χρόνια) για να «δοκιμαστεί η αποτελεσματική εφαρμογή» του νέου συστήματος.

• Στο θέμα των στρατευμάτων δέχονται μεγάλη αποχώρηση αλλά όχι ολική και το ζήτημα των αριθμών θα πρέπει να συζητηθεί από τους Πρωθυπουργούς.

Απόψεις -που παρά τις προηγούμενες αναφορές περί γνώσης του Γ.Γ. για την ευελιξία της Τουρκίας- επανέφεραν στο τραπέζι τη γνωστή αδιάλλακτη τουρκική προσέγγιση, αναγκάζοντας τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δηλώσει ότι «είναι οι παλιές θέσεις, παρά το ότι μας λέχθηκε ότι θα αλλάξουν και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Στη δε αναφορά Κοτζιά ότι οι Εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν από την πρώτη μέρα, πετάχτηκε ο Τσαβούσογλου για να πει «this is what you wish».

Στα περί κατάθεσης γραπτώς των θέσεών του ο κύριος Τσαβούσογλου ήταν, πάντα με βάση τα πρακτικά, προκλητικός απαντώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να τον πιέσει να καταθέσει γραπτώς, αυτός λέει προφορικά τις απόψεις του είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι» και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν παραιτείται των δικαιωμάτων της αν δεν δει ότι λειτουργεί η λύση.

Και κάπου εκεί όλα τινάχθηκαν στον αέρα, με τον Γ.Γ. λόγω διπλωματικής αβρότητας να το παίρνει πάνω του ότι ο ίδιος δεν κατανόησε ορθά. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει καθώς άλλα έλεγε στα κατ’ ιδίαν και άλλα στα δημόσια ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ψυχρή απάντηση Γ.Γ.

Στο μεταξύ, η απάντηση του Γενικού Γραμματέα στις καταγγελίες της Λευκωσίας για τις μονομερείς ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας που στόχο έχουν να εδραιώσουν την κατοχή (Μαρωνίτες, πληροφορίες για Αμμόχωστο, Επιτροπή Αποζημιώσεων κ.λπ.) μπορεί από τη μια να θεωρείται ως αρκούντως υπερασπιστική για τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως πρόκειται για μια απάντηση λίγο πάνω από τις δέκα γραμμές, γεγονός που για κάποιους δείχνει και την αποστασιοποίηση, επί του παρόντος, του διεθνούς οργανισμού, που εμμένει στη λογική της περίσκεψης και της ανάγκης, οι δύο πλευρές να αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν.

Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση της εφημερίδας «Σημερινή», πρόκειται για απάντηση 14 γραμμών, τριών σημείων, όπου ΣΧΕΔΟΝ αυτολεξεί αναφέρονται τα εξής:

• Για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δηλώνει ότι η θέση των Η.Ε. παραμένει αναλλοίωτη (unchanged) και καθοδηγείται από σωρεία ψηφισμάτων του Σ.Α. Εξάλλου αναφέρει είναι κάτι που επαναλαμβάνει στην ετήσια έκθεσή του.

• Για το θέμα των ΜΟΕ δηλώνει ότι «είναι η άποψή του πως αν υπάρξουν ΜΟΕ αυτά πρέπει να είναι αμοιβαίως συμφωνημένα» και η θέση των Η.Ε παραμένει υποστηρικτική ως προς την υιοθέτηση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  • Για την ουσία του Κυπριακού αναφέρει συγκεκριμένα ότι «είναι η άποψή μου ότι το πακέτο (πλαίσιο) που πρότεινε, προσφέρεται για μια συνολική συμφωνία και τα Η.Ε. παραμένουν στη διάθεση των μερών αν θέλουν να εμπλακούν ξανά σε διαπραγματεύσεις».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/452836/tsavousoglou-no-not-at-all