Το ανέκδοτο με τους Αποίκους το ακούσατε;

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μιχαηλίδη

23 Οκτ 2016

Προχθές, που ήταν στο φόρτε τους οι συζητήσεις για τους εποίκους, λόγω κυρίως των αριθμών «του ποδαριού», που αποκάλυψε ο Πρόεδρος, άκουγα έναν εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, δεν έχει σημασία ποιον, όλοι τα ίδια λένε, να εξηγεί με πάθος ότι πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα και να σταματήσουμε να βάζουμε κόκκινες γραμμές, διότι σε δέκα χρόνια θα ακούγεται σαν ανέκδοτο όταν λέμε ότι οι άνθρωποι που είναι σ’ έναν τόπο 50 – 60 χρόνια πρέπει να φύγουν.

Μιλούσε, είπαμε, για τους Τούρκους εποίκους και τον εγκληματικό εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου. Μας έκανε εντύπωση το επιχείρημα και η σιγουριά του πολιτικού. Διότι ο ίδιος άνθρωπος και οι κομματικοί συναγωνιστές του συνεχίζουν να κάνουν κάθε τόσο δηλώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στον εποικισμό της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. 

Μάλιστα, πέρσι, στη 17η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη(!), με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ κυκλοφόρησε Δήλωση Αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, με την οποία 45 κομμουνιστικά κόμματα κατάγγελλαν «τις απορριπτικές πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο να εμβαθύνει την κατοχή, να επεκτείνει τους εποικισμούς και να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους». 

Όμως στα παλαιστινιακά εδάφη ο εποικισμός ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν από τον εποικισμό στα κυπριακά εδάφη και δεν ακούγεται καθόλου σαν ανέκδοτο. Υπάρχουν και ανεφάρμοστες συμφωνίες και ψηφίσματα που ζητούν αποχώρηση των εποίκων από τη Δυτική Όχθη, υπάρχουν και τακτικές διαδηλώσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων που ζητούν αποχώρηση, χωρίς να το θεωρούν ανέκδοτο. 

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 Ισραηλινοί έποικοι σε εδάφη που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Και, μάλιστα, εγκαταστάθηκαν εκεί, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, για δυο λόγους: οικονομικούς και εθνικιστικούς.

Πριν ένα χρόνο ακριβώς (29/10/2015) το ΑΚΕΛ καλούσε τον κυπριακό λαό σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. «Η ρίζα των αιματηρών διενέξεων βρίσκεται στη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, το οποίο περιφρονώντας τη διεθνή κοινότητα υποσκάπτει την προοπτική της ειρήνης και της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», έλεγε η ανακοίνωση.

Γιατί, λοιπόν, μόνο στην περίπτωση της συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο ακούγεται σαν ανέκδοτο να μιλάμε για αποχώρηση των εποίκων; Ο εποικισμός της κατεχόμενης Παλαιστίνης είναι κακός και ο εποικισμός της κατεχόμενης Κύπρου είναι καλός;

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/337085/to-anekdoto-me-tous-epoikous-to-akousate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.