Δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ, χθες

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

18/09/2017 12:21

ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς: Καλησπέρα σας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που εξέφρασε, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα, το πρώτο αφορά στις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του και, επιπρόσθετα, διατύπωσα και τη δικιά μας (επιπλέον) πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ και να τον φέρει πιο πολύ στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι ένα θέμα που θέλει πολλή δουλειά, αλλά έχω την εντύπωση ότι και εκείνου του αρέσει. 

Το δεύτερο που κουβεντιάσαμε –για τα Σκόπια, ήταν και ο κ. Νίμιτς που είχε δει, προχθές, τον κ. Βασιλάκη στο Λονδίνο για την πορεία των συζητήσεων- όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη, η γείτονα χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για τα ζητήματα του ονόματος. 

Και το τρίτο, ήταν η συζήτηση για το Κυπριακό. Εμείς εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάνει στο Μοντανά, ιδιαίτερα στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες ήμασταν σύμφωνοι. Υπογράμμισα, δε, την ανάγκη να διατηρήσουμε και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμοζόντουσαν οι αποφάσεις, με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την Συνθήκη Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ούτω καθ’ εξής. Αυτό το κείμενο, δυστυχώς, όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμού και, εν μέρη, της Κύπρου, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάρισαν, κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί. Είναι, όμως, ένα κείμενο που το έβαλε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΤΣΙΤΣΑΣ: Κε Υπουργέ, ο Πρόεδρος Erdogan, υπεραμυνόμενος των επιλογών του για την αγορά των S-400, και θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις –από τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ατλαντική Συμμαχία- είπε σε μια συνέντευξή του, ότι όταν πήρε η Ελλάδα τους S-300, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει κανείς να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς, δεν έχω σήμερα τον χρόνο για να διευκρινίζω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνω.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κε Υπουργέ καλωσορίσατε καταρχήν, αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονται έντονες ερωτήσεις στα ΟΗΕ για το τι μέλει γενέσθαι μετά το Κραν Μοντανά, τα ΗΕ εκείνο που επαναλαμβάνουν, είναι η περισυλλογή. Πώς αντιλαμβάνονται τα ΗΕ, κατά τη δίκη σας άποψη, μια τέτοια περισυλλογή, κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε όλοι πως κινείται η Τουρκία με παραβιάσεις;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να κρατήσουμε δυο πράγματα: το πρώτο, είναι ότι θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό απαρχής των διαπραγματεύσεων –εννοώ του 2016- η αρχή ότι είναι μια ανοικτή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει τελειωμό –αυτό που ονομάζουμε εμείς “open ended”- και, κατά συνέπεια, το τι συνέβη μετά τη Γενεύη 1 και πήγαμε στο Μοντανά 2, τη Γενεύη 2 δηλαδή, θα συνεχίσουμε και τώρα, αρκεί να το θέλουνε οι πλευρές. Αυτή τη στιγμή, η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία (την) απέφυγε και στο Μοντανά. Νομίζω, είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου –των δυο κοινοτήτων και των τριών μικρών μειονοτήτων- και όχι προς όφελος τρίτης χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/CE5079784947F8EBC225819F00335E66?OpenDocument&L=G