Λύση χωρίς Τουρκικές Εγγυήσεις

Print Friendly, PDF & Email

της Νάσιας Παλάλα

24 Οκτ 2016

Θετική η υποδοχή του εγγράφου Κοτζιά για κατάργησή τους και εκπόνηση Συμφώνου Φιλίας.
ΑΚΕΛ, Συμμαχία και Οικολόγοι χαιρετίζουν το ελληνικό δόγμα, και καλούν τον Πρόεδρο να θέσει ως κόκκινη γραμμή το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.


Θετικές είναι οι μέχρι χθες αντιδράσεις κομμάτων στην Κύπρο σε σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τίτλο «Η κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και η εκπόνηση ενός Συμφώνου Φιλίας και Ασφάλειας», και το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Στο πολυσέλιδο έγγραφο αποδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας του συστήματος εγγυήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα δικαίου, καθώς και του ΟΗΕ, και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων.

Στο έγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Εάν το καθεστώς εγγυήσεων και κατοχής παραμείνει (και μετά από μια συμφωνία για λύση), τότε η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα είναι προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης, ευρισκόμενης εκτός της Ένωσης. Αυτή η ξεκάθαρη θέση αποτελεί βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την Ασφάλεια».

Χθες το ΑΚΕΛ, διά του γενικού γραμματέα του Άντρου Κυπριανού, σημείωσε ότι είναι διαχρονική η θέση του κόμματος πως δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού. Η Συμμαχία με ανακοίνωσή της χαιρετίζει το περιεχόμενο του εγγράφου, ενώ οι Οικολόγοι με δήλωσή τους τονίζουν ότι «το ελληνικό δόγμα για την ασφάλεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Το ΑΚΕΛ

Συγκεκριμένα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, είπε πως «η διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

«Εδώ και χρόνια -δήλωσε- το ΑΚΕΛ επιμένει ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ, όχι απλά δεν χρειάζεται εγγυήσεις, αλλά πρέπει να απαλλαγεί από την οποιαδήποτε σκέψη. Η θέση της Ελλάδος, όπως την αναδεικνύει ο κ. Κοτζιάς, είναι πως τα δύο αυτά ζητήματα, εγγυήσεις και κατοχή, είναι για μας θεμελιακά, και δεν είναι κάποιες από τις διεκδικήσεις του Ελληνισμού που μπορούν να εξισορροπηθούν με την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε πως πρώτος είχε θέσει αυτό το ζήτημα ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και πως «ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, ξεκάθαρα και προς τιμήν του τοποθετήθηκε, λέγοντας πως και η Ελλάδα θέλει να απαλλαγεί από αυτό».

«Η θέση μας είναι πως δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο της λύσης», είπε και πρόσθεσε ότι είναι κατανοητή μια σύντομη μεταβατική περίοδος, κατά την οποία πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στα ζητήματα ασφάλειας, που να καλύπτει τις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ.
«Να συζητήσουμε ποιο θα είναι αυτό το σύστημα, αλλά σίγουρα όχι με τουρκική συμμετοχή», κατέληξε.

Συμμαχία: Λανθασμένη η επιλογή Αναστασιάδη

Η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωσή της, αφού χαιρετίζει το πολυσέλιδο έγγραφο Κοτζιά, σημειώνει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει για την Κύπρο το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρεί εξίσου θεμελιακά τα ζητήματα εγγυήσεων και κατοχής για την επίτευξη λύσης.

«Επιπρόσθετα, αναφέρει, το έγγραφο Κοτζιά υπογραμμίζει τη λανθασμένη επιλογή του κ. Αναστασιάδη να αφήσει για το τέλος τα θέματα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Η εικόνα που παρουσιάζεται εντός Κύπρου αλλά και στην Διεθνή Κοινότητα, ως «πετυχημένη και εξαιρετική» πρόταση λύσης, αφήνοντας ως «αγκάθια» τα θέματα ασφάλειας και εδαφικού, αιχμαλωτίζει τη δική μας πλευρά υπέρ μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών και την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις από τις γνωστές πρωτεύουσες».

Η Συμμαχία απορρίπτει στη συνέχεια την προσέγγιση του ΔΗΣΥ που οδηγεί σε λύση για τη λύση, αδιαφορώντας για την ποιότητά της και την επόμενη ημέρα.

«Είναι αρχή μας -καταλήγει- πως στο σημερινό διεθνές σύστημα δικαίου δεν επιτρέπεται καμία λύση που να οδηγεί την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, μη μέλος της Ένωσης και με στρατό κατοχής στο έδαφος της».

Στη σωστή κατεύθυνση

Η Β’ Αντιπρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου, στη δήλωσή της, είπε πως η πρόταση Κοτζιά περιγράφει το αυτονόητο, και αυτό που το Κίνημα ζήτησε να ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Θα πρέπει -δήλωσε- και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εμμένει στην ίδια θέση και να αποτελεί την εθνική κόκκινη γραμμή. Όσο πλησιάζει ο χρόνος για τη συζήτηση του εδαφικού και το ενδεχόμενο πολυμερούς για την ασφάλεια, οι εξωτερικές πιέσεις θα ενταθούν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εκ νέου επικοινωνία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί. Το ταξίδι Κασουλίδη στη Ρωσία και η άφιξη στην Κύπρο του Γάλλου Υπ. Εξωτερικών και της Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας θα εντείνουν τις πιέσεις».

Το έγγραφο

Μέσα από το έγγραφο Κοτζιά διαμηνύεται πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και αφήνονται αιχμές κατά κάποιων φιλότουρκων, που επιχειρούν να υπονομεύσουν την ελληνική θέση. «Δεν είναι τυχαίο -σημειώνεται- ότι ορισμένοι μεθοδεύουν τη διαμόρφωση μιας ‘λύσης’ εφ’ όλων των κεφαλαίων, εκτός των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφέρεται, επίσης, ότι κάποιοι επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια τέτοια λύση ως τόσο «πετυχημένη και εξαιρετική», που δεν θα «επιτρέπεται» ή και δεν θα «αξίζει τον κόπο» να μην προχωρήσει η υλοποίησή της, εξαιτίας διαφωνιών στο θέμα «εγγυήσεις/κατοχικά στρατεύματα».

Στο έγγραφο Κοτζιά, που αποτελεί εργαλείο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες Ελλάδος και Κύπρου, τονίζεται πως το κύριο που επιδιώκεται από πλευράς Άγκυρας είναι η διασφάλιση σημαντικών τουρκικών συμβολισμών, δυνατοτήτων πρόσβασης και παρουσίας επί των εδαφών, «για να ελέγχουν την Κύπρο ακόμα και μετά τη ‘λύση’». Στο έγγραφο επαναλαμβάνεται η πρόταση για ένα σύστημα ασφάλειας και διεθνούς φιλίας της Κύπρου, για τον πληθυσμό της συνολικά.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/business/373627/lysi-xoris-tourkikes-eggyiseis

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.