Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email

01/10/2017 13:02

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα 1 Οκτωβρίου 2017 τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Μετά από την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε «θερμότατα συγχαρητήρια στην ηγεσία [της Εθνικής Φρουράς], στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στους οπλίτες, σε όσους έλαβαν μέρος στη σημερινή παρέλαση, σε μια εντυπωσιακή πραγματικά παρέλαση. 

Από ό,τι έχετε διαπιστώσει τιμούμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με δείγματα γραφής όσον αφορά στην απόφαση για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε τόσο στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσο και στις αποτρεπτικές και αμυντικές ανάγκες που η πατρίδα μας έχει. 

Θέλω θερμά να συγχαρώ για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν και που δίδουν δείγματα γραφής του εκσυγχρονισμού μέσα από νέα οπλικά συστήματα, μέσα από μια νέα εμφάνιση, μέσα από την αναδιοργάνωση γενικότερα της Εθνικής Φρουράς, που ενσωμάτωσε τους συμβασιούχους οπλίτες μετατρεπόμενη σε μια πραγματική επαγγελματική στρατιωτική δύναμη, που έκανε κατορθωτό τη μείωση της θητείας των εθνοφρουρών χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο. Αντιθέτως, ενισχύθηκε η Εθνική Φρουρά, ενώ την ίδια ώρα η συμπαράσταση, η συνεργασία με την Ελλάδα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και της στενότερης συνεργασίας που έχουμε με την εδώ παρουσία και πτητικών μέσων, δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις, ώστε και να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος αλλά και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τις όποιες επιθετικές ενέργειες. 

Με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους αγωνιστές της 1ης Απριλίου, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να αποκτήσουμε την ελευθερία μας, για να παραμείνουμε ανεξάρτητο κράτος αλλά και δημοκρατικό κράτος.

Θέλω να απευθυνθώ και προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και να τους πω ότι αυτή η Δημοκρατία, αυτή η πατρίδα χωράει όλους μας, αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ο καθένας τι σημαίνει αλληλοσεβασμός, και τι σημαίνει και μέχρι που φθάνουν τα όρια των δικαιωμάτων του καθενός.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό πως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά, την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τις όποιες εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, εξαρτήσεις, κατοχικό στρατό. Ετσι μόνο μπορεί πραγματικά να ζήσουμε και ειρηνικά, να συνδημιουργήσουμε αλλά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη». 

Σε ερώτηση αν η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων σημαίνει ότι θα υπάρξει συνεργασία στο πλαίσιο ασκήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «η πολιτική μας εκτείνεται σε συνεργασίες με όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η Εθνική Φρουρά μας, ασκείται με τις ελληνικές δυνάμεις, με τις αιγυπτιακές, τις ισραηλινές, τις γαλλικές και όχι μόνον, συνεπώς μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής προστασίας των συνόρων της ΕΕ ευρύτερα, η συνεργασία θα συνεχίζεται, θα ενισχύεται και θα διευρύνεται». 

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα γίνουν σχόλια εφόσον μελετηθεί επακριβώς και βεβαίως [θα λεχθούν] περισσότερα όταν δοθεί στη δημοσιότητα. Κάποια πρώτα [σχόλια] θα γίνουν αύριο». 

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως, δέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Καμμένο. 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/7E57A14DF80DFFC0C22581AC00372969?OpenDocument&L=G