Εποικοδομητικές Ασάφειες στο νέο Σύνταγμα

Print Friendly, PDF & Email

του Ανδρέα Πετρώντα

25 Οκτ 2016

Το Σχέδιο που ετοίμασε ο Λόρδος Χάνεϊ το 2004, με τη συμμετοχή «εγκέφαλων» Κυπρίων πολιτικών και νομικών, διεκρίνετο από πληθώρα εποικοδομητικών ασαφειών, οι οποίες θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, το κράτος σε παράλυση, με όλες τις συνέπειες και αδιέξοδα.

Δυστυχώς, το ίδιο φαινόμενο, παρά την ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει, παρατηρείται και στα θέματα που συζητούνται τώρα και στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις. Αν αυτή η διαπίστωση είναι βάσιμη, θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να είναι πολύ ανήσυχοι γιατί με τέτοια δεδομένα, πώς μπορεί να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του νέου κράτους;

Άσχετες με τα πιο πάνω δεν είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις, με βάση τις οποίες τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν το δικαίωμα υπογραφής συμφωνιών με τρίτες χώρες σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων το εμπόριο ή/και επενδύσεις.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι διαπραγματευτές μας πόσο ευρύς είναι ο όρος εμπόριο. Ασφαλώς δεν μιλούμε μόνο για ανταλλαγές προϊόντων. Θα δύναται ακόμη το ένα συνιστών κρατίδιο να υπογράφει με άλλες χώρες συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων.

Με τον τρόπο αυτό “νόμιμα” πλέον η Τουρκία θα μπορεί να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες υδρογονανθράκων και για τον λόγο αυτό και η επιμονή τους για αναγνώριση όλων των συμφωνιών που έχει υπογράψει το ψευδοκράτος.

Άλλη σημαντική ασάφεια παρατηρείται στον αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην αναλογία 4 προς 1. Ασφαλώς και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την εφαρμογή και πρακτικό έλεγχο της πρόνοιας αυτής, κυρίως σε βάθος χρόνου. Αυτή η αμφιβολία προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα εκδίδουν «εσωτερικές ιθαγένειες». Και εδώ προκύπτουν τα εξής σοβαρά ερωτήματα:

α) Πώς θα υπάρχει επαρκής έλεγχος στον αριθμό των εσωτερικών ιθαγενειών; Σε ποίους θα δίδεται εσωτερική ιθαγένεια; Ποίοι όροι και προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρούνται;

β) Οι κάτοχοι εσωτερικών ιθαγενειών θα έχουν το δικαίωμα όλων των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και στα δύο συνιστώντα κρατίδια;

γ) Κάτοχοι εσωτερικών ιθαγενειών θα έχουν το δικαίωμα εξασφάλισης ιθαγένειας τού ομόσπονδου κράτους;

δ) Με μόνη την εσωτερική ιθαγένεια οι κάτοχοί της θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Καταληκτικά, αν οι κάτοχοι εσωτερικής ιθαγένειας δεν έχουν οποιαδήποτε προνόμια, τότε ποία η σκοπιμότητα της εσωτερικής ιθαγένειας;

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/373784/epoikodomitikes-asafeies-sto-neo-syntagma

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.