Το Εδαφικό… Διχάζει

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ

25 Οκτ 2016

Στηρίζει ο ΔΗΣΥ, ανησυχεί το ΑΚΕΛ, μηνύματα της Αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Κυριακή.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό με έμφαση το εδαφικό έχουν θέσει σε συναγερμό όλα τα κόμματα. Την ανησυχία του για πιθανές πιέσεις προς την ε/κ πλευρά εξέφρασε ο Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε χθες ότι ανησυχίες υπάρχουν και είναι δικαιολογημένες, «έχουμε εμπειρία του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποτρέψει από το να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά περιθώρια, εάν η τουρκική πλευρά συνεργαστεί, να καταφέρουμε να φθάσουμε σε συμφωνία» με την επίλυση και του εδαφικού, αλλά και του θέματος της ασφάλειας, «το οποίο έχει αρκετά μεγάλη σημασία για εμάς και για τους Τουρκοκύπριους».

Είπε ότι ως ΑΚΕΛ «έχουμε ζητήσει χωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέρα από τις απόψεις, τις θέσεις, τις εισηγήσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του κατ’ ιδίαν αυτά τα ζητήματα, να μεταφέρουμε κάποιες δικές μας σκέψεις, δικές μας απόψεις, έτσι ώστε μεταβαίνοντας στις συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος».

Υπάρχει ελπίδα η Τουρκία να αποχωρήσει

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης υποστήριξε ότι «στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας, υπάρχει ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι έφθασε η ώρα να αποχωρήσει, όπως υπάρχει ελπίδα 42 χρόνια μετά να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στους τόπους τους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ελπίδα να δούμε τα τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την Κύπρο μας, υπάρχει ελπίδα να δούμε το νησί μας ξανά επανενωμένο, χωρίς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξαρτήσεις, απελευθερωμένο και με όλες του τις δυνάμεις έτοιμο να λειτουργήσει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ειδικά για το εδαφικό, ο κ. Τορναρίτης είπε πως «αναμένουμε από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταθέσουν τέτοιο χάρτη, ο οποίος θα μπορεί να γίνει αποδεκτός και από τη δική μας πλευρά».

Αναμένουμε να δούμε χάρτες, χωριά και ποσοστά

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Άθως Αντωνιάδης δήλωσε ότι «την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάπως καθυστερημένα κατά τη δική μας άποψη, γιατί θα είναι εκ των υστέρων και μόλις λίγο πριν μεταβεί, όπου κι αν μεταβεί, για τη συζήτηση του εδαφικού».

Πρόσθεσε ότι «η δική μας θέση είναι ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει προδιαβούλευση, ενώ εμείς θα πάμε να μας ανακοινώσουν αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων», ενώ για το εδαφικό είπε ότι «έπρεπε να συζητείται εναλλάξ με τα άλλα κεφάλαια, όπως είχε συμφωνηθεί με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, και ότι το συζητούμε τελευταίο, μετά που θα κλείσουμε άλλα κεφάλαια που είχαμε να υποχωρήσουμε εμείς, αφαιρεί στρατηγικά από τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.

Αναμένουμε να δούμε επιτέλους τις κινήσεις της Τουρκίας στο εδαφικό, να δούμε χάρτες, να δούμε χωριά, να δούμε ποσοστά, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κόκκινες γραμμές στο εδαφικό, τις οποίες θέλουμε να δούμε κι εμείς την ερχόμενη Κυριακή», είπε ο κ. Αντωνιάδης.

Να μείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε θέσεις αρχών

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι «δυστυχώς, υπάρχουν κύκλοι στο εξωτερικό που δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων και συνθηκών άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς τη δική μας πλευρά, αξιοποιώντας ενδεχομένως λάθη τακτικής, τα οποία έχουν γίνει».

Ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε θέσεις αρχών, θα πρέπει να οπλιστούμε με διαπραγματευτική δυνατότητα, με επιχειρήματα αλλά και αντοχές, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο Πρόεδρός της, μπορεί να διαφωνεί σε πολλά ζητήματα, όμως καταθέτοντας τις θέσεις και απόψεις της κατά τρόπο εποικοδομητικό, με ευπρέπεια και στοιχειοθετημένα, προσπαθεί μέσα από αυτήν τη διαδικασία να ενισχύσει ακόμη περισσότερο και τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την επιχειρηματολογία του σε όλα αυτά που εγκυμονούν κινδύνους.

Η τουρκική απαίτηση αποσκοπεί στο να στηθεί σκηνικό πιέσεων

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μην γίνει η συζήτηση στην Κύπρο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τουρκική απαίτηση αποσκοπεί στο να στηθεί ένα σκηνικό κι ένα πλαίσιο πιέσεων για να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, όπως δεν έχουμε αμφιβολία ότι στον χώρο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες θα είναι παρούσες, όχι επίσημα, αλλά ανεπίσημα, όλες εκείνες οι πρωτεύουσες, οι οποίες με τις παρεμβάσεις τους θα εκμαιεύσουν αποτέλεσμα».

Είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει μια καλή πρόταση αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, με την παρουσία χωροφυλακής που θα μπορούσε να είναι μια UNFICYP με διαφοροποιημένους όρους εντολής και με ενισχυμένη τη δύναμή της, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος έχει διολισθήσει με πρόταση, η οποία επιτρέπει την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων 25% και μετά τη λύση του Κυπριακού, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, για αυτό και τον καλεί να την αποσύρει.

Έχουμε αμφιβολίες

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος είπε ότι ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το εδαφικό να ικανοποιήσει τον Κύπριο πολίτη, «να επιτρέψετε όμως σ’ εμάς να έχουμε τις αμφιβολίες».

Όσον αφορά στο κεφάλαιο της ασφάλειας ο κ. Παλλήκαρος, χαρακτηρίζοντάς το «ακανθώδες», είπε ότι εκεί είναι που πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, στο να μην δίνουμε δικαίωμα ξανά στην οποιαδήποτε χώρα να έχει επεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε, καταλήγοντας, ότι για μας είναι αρκετό το ότι είμαστε μέλη της ΕΕ στο να έχουμε την ασφάλεια που πρέπει να έχει οποιοδήποτε κράτος και δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις, και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κράτα γερά, κράτα τις θέσεις μας

Η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν παίρνει τις πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται ότι θα κρατήσουμε τις θέσεις μας.

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες για να μεταφερθούν οι συνομιλίες στο εξωτερικό «για μας είναι ύποπτες και θεωρούμε ότι δεν έχουμε φθάσει σ’ ένα επίπεδο που να δικαιολογεί τη μετάβαση στο εξωτερικό, για να συζητήσουμε τα θέματα του εδαφικού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες εδώ, που είναι καθαρά κυπριακής ιδιοκτησίας, και μετά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα».

Η κ. Ξάνθου είπε ότι «για την ώρα λέμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κράτα γερά, κράτα τις θέσεις μας», έχουν τεθεί οι κόκκινες γραμμές επανειλημμένα στο Εθνικό Συμβούλιο, όχι μόνο από το Κίνημα Οικολόγων αλλά και από όλα τα κόμματα και «πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και δεν πρέπει να μπούμε σε διαδικασία πάρε-δώσε, εάν δεν πειστούμε ότι κυρίως τα θέματα των εγγυητριών δυνάμεων και η Τουρκία θα αποχωρήσουν».

Δεν συμφωνούμε με την προτεινόμενη λύση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον στο να συζητηθεί το εδαφικό εκτός του εδάφους της Κύπρου και πρέπει οποιεσδήποτε αυτές συζητήσεις να γίνονται εντός του κυπριακού εδάφους. Εμείς διαχωρίζουμε ξεκάθαρα τη θέση μας ότι δεν συμφωνούμε με την προτεινόμενη λύση, αφού βλέπουμε ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι πουθενά δεν λειτούργησε μια τέτοια μορφή ομοσπονδίας», είπε ο κ. Γεάδη.

Ανέφερε ότι ως ΕΛΑΜ «έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στη σωστή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ τη συγκεκριμένη στιγμή συνομιλούμε με το ψευδοκράτος για να πάρουμε εδάφη, χαρίζοντας όμως την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δηλαδή παραχωρώντας εδάφη προς εσαεί τουρκοποίηση»

Πηγή: htstp://www.sigmalive.com/simerini/politics/373967/to-edafiko-dixazei

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.