Γκουτέρες: Οι πλευρές κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία. Κάποιος μας κοροϊδεύει κ. Πρόεδρε;

Print Friendly, PDF & Email

  01 Οκτωβρίου 2017, 12:01 μμ  

του    Άριστου Μιχαηλίδη

Όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που όλοι εκθείαζαν την αξιοπιστία και την ευθυκρισία του (συγκριτικά και με τον προκάτοχο του αλλά και με τον ειδικό αστρολόγο του) και όλοι χειροκροτήσαμε όταν έλεγε πως η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος, ετοιμάζει έκθεση και δεν βρίσκει καμιά ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο. Όταν αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας συμφωνήθηκαν σχεδόν όλα και φτάσαμε πολύ κοντά στη λύση, αλλά χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη. Όταν διαπιστώνει ακόμα και τη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων «να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτή λύση» για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «παρά τη δημόσια ρητορική». Όταν εκτιμά ότι «η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βρίσκεται πρωτίστως στους ίδιους τους Κυπρίους» και όχι στην τουρκική βουλιμία, που θέλει να ελέγχει όλη την Κύπρο. Τότε, δεν είναι λογικό να συνεχίσουν οι ηγέτες μας να μιλούν για την επιτυχημένη στρατηγική τους, που δεν πρέπει να αλλάξει και να ειρωνεύονται οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Διότι, αυτές οι αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης του Προέδρου Αναστασιάδη και της ομάδας του, αλλά και των ηγεσιών των μεγάλων κομμάτων, που επίσης πιστεύουν ότι στο Κραν Μοντάνα χάθηκε ιστορική ευκαιρία. Τώρα, όμως, με τα δεδομένα μπροστά μας, οφείλουν να μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο η ίδια στρατηγική μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Αν δηλαδή, θέλουν να φτάσουμε σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση.

«Μέχρι το τέλος της Διάσκεψης», λέει ο κ. Γκουτέρες, «οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή». Και « οι πλευρές είχαν ουσιαστικά επιλύσει το βασικό ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής». Επίσης, ορισμένες διαφορές στο ζήτημα της ισότιμης μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων, που αξιώνει η Τουρκία, «περιορίστηκαν τώρα σε ένα ζήτημα ορισμένων λεπτομερειών και όχι αρχών». Προέκυψε και «αρχική συμφωνία για την εδαφική προσαρμογή». Στο περιουσιακό, «οι πλευρές συμφώνησαν καταρχήν σε δύο ξεχωριστά καθεστώτα ιδιοκτησίας, ενώ ξανά κάποιες λεπτομέρειες παρέμειναν».

Δηλαδή, συμφωνήθηκαν η εκτελεστική εξουσία και η αποτελεσματική συμμετοχή (τα τ/κ βέτο), η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, το περιουσιακό και υπάρχει αρχική συμφωνία στο εδαφικό. Τέλος, λέει, «προχώρησαν σημαντικά στην ανάπτυξη μιας έννοιας ασφάλειας, με την υπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις εσωτερικές πτυχές». Με λίγα λόγια συμφωνήθηκε και η ασφάλεια, αφού στις εσωτερικές πτυχές «οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία».

Αφού συμφωνήθηκαν σχεδόν όλα, αλλά δεν κατέληξαν στη λύση λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, για τον δικό μας διαπραγματευτή αυτό σημαίνει ότι φοβήθηκε τις εκλογές και έκανε πίσω. Αυτό του λέει ο Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα συμφώνησε αλλά δεν είχε την πολιτική βούληση, διότι φοβήθηκε τη διαφωνία του λαού, γνώριζε ότι αυτά που συμφώνησε δεν είναι αποδεκτά, είναι απορριπτέα από το λαό.

Και ήρθε πίσω να του λέει ότι δεν θα δεχόταν τέτοια λύση που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Μα, τι δεν θα δεχόταν; Αυτά, που συμφώνησε; Αυτά που ο Γκουτέρες δηλώνει ότι «είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία»;

Και τι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια; Ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτά που συμφώνησε όταν δεν θα έχει εκλογές να τον σταματούν. Δηλαδή, την επόμενη πενταετία. Να μην ανησυχούν, λοιπόν, οι διάφοροι γιουνάιτεντ νάου και το «ενδοτικό μέτωπο», ο Πρόεδρος θα κάνει για λίγους μήνες τον απορριπτικό αλλά πρακτικά έχει καταλήξει σε πλήρη συμφωνία.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/434561/ggoyteres-oi-plevres-katelixan-se-pliri-symfonia-kapoios-mas-koroidevei-k-proedre