Το Διπλοπόρτι του Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

01 Οκτώβριος 2017, 18:00

Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Είναι χαρακτηριστικά και αποδεδειγμένα αναξιόπιστος. Έχει αναιρέσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στόχος του, μόνο ένας. Να επαναφέρει με κάποια μορφή το απορριφθέν σχέδιο Ανάν και να το επιβάλει ως λύση του Κυπριακού. Η μόνη αξιοπιστία του είναι το γεγονός ότι όλοι τον θεωρούν ως το πρόσωπο που θα κάμει την επόμενη υποχώρηση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για «επανένωση» της Κύπρου. Άλλα λέει σήμερα και ακριβώς τα αντίθετα την άλλη μέρα. Η αξιοπιστία του στις κωλοτούμπες έγινε παροιμιώδης.

Τα θαλάσσωσε στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντανά. Κατάφερε για πρώτη φορά να αποδεχθεί τη διαχρονική απαίτηση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Και ο ίδιος και τα φερέφωνά του πανηγυρίζουν, γιατί για πρώτη φορά ανάγκασαν την Τουρκία να συζητά για τις εγγυήσεις. Ναι αλλά με τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για να του πουν ότι οι εγγυήσεις δεν καταργούνται.

Ένα χαρακτηριστικό που όλοι αναγνωρίζουν στον Νίκο Αναστασιάδη είναι ότι είναι εξαίσιος τακτικιστής. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκλογών. Λέει στην κάθε ομάδα αυτό που θέλει να ακούσει. Αυτό που της αρέσει. Και τελικά καταφέρνει να τους μαντρώσει όλους. Και τους πατριώτες και τους οπαδούς της όποιας λύσης. Κι αυτούς που απογοητεύονται από τις υποχωρήσεις του, αλλά που θυμούνται, όταν έχουμε εκλογές, την εθνικόφρονα καταγωγή τους. Τους παίζει όλους διπλοπόρτι. Και τους κερδίζει.

Τώρα έχει μπροστά του τις καλύτερες συνθήκες για να ασκήσει την τέχνη με το διπλοπόρτι. Μιλά για την πατρίδα στη γαλάζια παράταξη. Μιλά για την επανένωση στους οπαδούς της όποιας λύσης. Και ξεγελά αμφότερους.

Έχει κατανοήσει ότι μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, δεν πρόκειται να επαναρχίσουν συνομιλίες. Κανένας δεν έχει τη διάθεση να μπει στον προεκλογικό κυκεώνα και να αναζητά λύση. Όλοι ξέρουν ότι οι Τούρκοι δεν υποχωρούν. Και κατανοούν ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι η καλύτερη για να πιέσουν τον Αναστασιάδη να συνεχίσει τις γνωστές και ατέλειωτες υποχωρήσεις του.

Ο Αναστασιάδης μπορεί, λοιπόν, να το παίζει διπλοπόρτι. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ φόρεσε τη φρεσκοσιδερωμένη φουστανέλα του και απηύθυνε μαστιγωτικά ερωτήματα στον Ερντογάν. Την ομιλία λες και την έγραψαν η αντιπολίτευση και όλοι οι απορριπτικοί μαζί. Και ερωτά για πράγματα που ο ίδιος με τις παραχωρήσεις του έχει αποδεχθεί και τα έδωσε στην Τουρκία ως κεκτημένα. Άκουσαν την ομιλία οι συναγερμικοί και ενθουσιάστηκαν. Και βρήκαν υλικό οι υποστηρικτές του να τον παρουσιάζουν διεκδικητικό.

Την ίδια ώρα διακήρυξε την προθυμία του να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν. Δηλαδή είναι έτοιμος να αποδεχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών την εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο, τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων να αλωνίζουν σε ολόκληρη την Κύπρο, την ιδιοκτησία των χρηστών στις περιουσίες των προσφύγων. Ξέρει ότι ώς τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες. Έτσι κανένας δεν πρόκειται να δει ξανά τις υποχωρήσεις του. Τον ακούνε όμως οι μπαλονάδες της UNITE CYPRUS, και ενθουσιάζονται. Ξέρουν ότι μετά τις εκλογές θα τα δώσει όλα για την «επανένωση».

Η φουστανέλα και το φέσι είναι σε καθημερινή χρήση. Το διπλοπόρτι συνεχίζεται. Στα μνημόσυνα και τα εθνικόφρονα σωματεία, στους συνδέσμους αγωνιστών, «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω». Και στον «αγαπητό Διονύση» και την παρέα του και σε όσους περιμένουν την επανένωση για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους, όπως ξεπούλησαν κάθε αρχή πατριωτισμού, θυμίζει τον πραγματικό του εαυτό, τον αρχιερέα της πλατφόρμας του ΝΑΙ, που είναι έτοιμος να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και να δικαιωθούν όλοι οι εραστές του σχεδίου Ανάν.

Θα ξεγελαστεί, άραγε, ξανά ο λαός ή θα υπερασπιστεί το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπειά του;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/458372/to-diploporti-tou-anastasiadi