Το Μέγα Λάθος του Υπογράφοντος Δημοσιογράφου

Print Friendly, PDF & Email

Στη φωτογραφία ο τότε ΠτΔ Γλ. Κληρίδης, συγκυβερνήτης στο Μπελ 412 της Αστυνομίας, με κυβερνήτη τον Κερυνειώτη μας Μάριο Μπούρα

04.10.2017

του Λάζαρου Μαύρου

Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ο Σ , επί δεκαετίες καθημερινά στα μικρόφωνα δημοσιογράφος, έγινε ρεζίλι στους ακροατές και στους τηλεθεατές: Έδειχνε η οθόνη την εξέδρα των επισήμων με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου κι άκουσαν τον περιγράφοντα την παρέλαση δημοσιογράφο να ανακοινώνει στην εξέδρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Γλαύκο Κληρίδη, συμπληρώσαντα μάλιστα το 71ο έτος της ηλικίας του!!! Εκλιπόντα εδώ και τέσσερα χρόνια, 15.11.2013, στα 94 του !!!

Π Ω Σ ΤΗΝ πάτησε και ρεζιλεύτηκε πανδήμως «στον αέρα» ο δημοσιογράφος; Πού οφείλεται, έστω κι εν τη ρύμη του λόγου, ένα τέτοιο λάθος; Πώς γίνεται στην τρέχουσα καθημερινά από μικροφώνου γλώσσα της δημοσιογραφίας, η αναφορά σε ΠτΔ, αντί να την ακολουθεί τ’ όνομα του επί πενταετία στην προεδρία Νίκου Αναστασιάδη, «γλώσσα λανθάνουσα» να… οπτασιάζεται τον μακαρίτη τον Κληρίδη;

Κ Α Τ Α ΠΑΣΑΝ πιθανότητα, πρέπει να ήταν απότοκο κάποιας εν τω κρανίω… ψυχολογικο-πληροφοριακής αγωνίας: Συνέβη να είναι εγκαίρως, καλά πληροφορημένος ο δημοσιογράφος ότι: Κατά τη διάρκεια της παρελάσεως θα εμφανιζόταν μία «εναέρια έκπληξη». Δηλαδή, κάτι πέραν των ελικοπτέρων ΜΙ-35, Γκαζέλ, Μπελ, Αγκούστα Γουέστλαντ, της Αεροπορίας της ΕΦ και της Αστυνομίας. Άρα, τι άλλο εκτός από τα ελλα-δικά μας Εφ-Δεκάξι; Εξ ου κι επί του εδάφους ο αρμόδιος ΑΕΛΑ αντισμήναρχος των F-16.

Μ Ν Η Μ Ω Ν λοιπόν ο δημοσιογράφος, φυσιολογικά έφερε στο μυαλό του, την πρώτη στην ιστορία πτήση των F-16 και των A-7 Corsair από τη μητέρα Ελλάδα στην Κύπρο:

– Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 1994, στην τελική φάση της άσκησης Νικηφόρος στη Δρομολαξιά, επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη: 1η χρονιά υλοποίησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου (ΔΕΑΧ).

– Στη μνήμη του και η Τετάρτη 27 Σεπτ. 1995, κατά την οποία, ο 76χρονος τότε πρόεδρος Κληρίδης και δημοσιογράφοι μαζί του, στη λήξη της ΤΑΜΣ Νικηφόρος-Τοξότης ’95, πέταξαν με τα ελικόπτερα Μπελ 412, από το ΚΕΝ Λάρνακας στο αεροδρόμιο Πάφου:

– ΕΚΕΙ για πρώτη φορά στην ιστορία Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κληρίδης, υποδεχόταν στον δίαυλο τα F-16 της μάνας Ελλάδας, μ’ επικεφαλής τον αντισμήναρχο Ηλία Βενέτη και μαζί του τον σμηναγό Γρηγόρη Θεοχαρίδη της 330 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού της 111 Πτέρυγας Μάχης, που πέταξαν από τη Νέα Αγχίαλο στη Σούδα της Κρήτης κι απ’ εκεί στην Κύπρο, για την καθημερινή τους συμμετοχή στη Νικηφόρος – Τοξότης.

Ε Ρ Χ Ο Ν Τ Ο Υ Σ Α Ν κάθε χρόνο τα μαχητικά της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας (Π.A.) και οι αλεξιπτωτιστές με το C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και τα σκάφη του ελλα-δικού μας Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν., φρεγάτες, αντιτορπιλικά, υποβρύχια, πυραυλάκατοι) από το 1994, ετησίως μέχρι και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2000.

– Την επόμενη χρονιά, Οκτώβριο 2001, οι εν Αθήναις κυβερνώντες Κώστας Σημίτης, Γιωργάκης Παπανδρέου, Άκης Τσοχατζόπουλος, διέταξαν την κατάργηση του Τοξότη. Απαγόρευσαν την έλευση της Π.Α. και του Π.Ν. στην Κύπρο. Οπότε ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2001, με Αρχηγό τον αείμνηστο Ευάγγελο Φλωράκη διεξήχθη κυριολεκτικά ορφανός απ’ τη μάνα Ελλάδα.

– Πριν δεκάξι ολόκληρα χρόνια.

– Κι έκτοτε, ουδέν.

– Δεκαεπταετής απονέκρωση του ΔΕΑΧ, επί των διαδοχικών κυβερνήσεων Κληρίδη, Τάσσου, Χριστόφια, Αναστασιάδη…

Κ Ι ΑΦΟΥ αυτά τα (και προσωπικά του αυτόπτη παρόντα όλα τα έτη) βιώματα και μνήμες, τριγύριζαν στο μυαλό του δημοσιογράφου, τη στιγμή που εκφωνούσε «ζωντανά στον αέρα», από τηλεοράσεως Σίγμα κι απ’ το Ράδιο Πρώτο, την περιγραφή της παρελάσεως την περασμένη Κυριακή, με την αγωνία να δει στον αέρα ξανά μετά από 17 χρόνια και ν’ αναγγείλει τα ελλα-δικά μας F-16, ήταν ίσως επόμενο να ξεφύγει της γλώσσας του το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη, του πρώτου και μόνου σχετισθέντος με τα F-16 προέδρου της Κ.Δ.

Δ Ι Α Π Ρ Α Ξ Α Σ το λάθος, ο υπογράφων δημοσιογράφος, αισθάνεται σήμερα την υποχρέωση να απολογηθεί προς τους τηλεθεατές και ακροατές. Και να εξηγήσει με αυτό το κείμενο τις υποψίες του γιατί έσφαλε.

(Στη φωτογραφία ο τότε ΠτΔ Γλ. Κληρίδης, συγκυβερνήτης στο Μπελ 412 της Αστυνομίας, με κυβερνήτη τον Κερυνειώτη μας Μάριο Μπούρα).

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/lazaros-mavros/2254/to-mega-lathos-tou-ypografontos-dimosiografou