Η Τουρκική αλήθεια για το Κραν Μοντάνα είναι το Σχέδιο Β’

Print Friendly, PDF & Email

  07 Οκτωβρίου 2017, 9:00 πμ  

  Η Θέση του “Φ”   

ΜΙΑ αρκούντως ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον «Φ»  ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί. Δίνει, βεβαίως, διά τα όσα ανέφερε την τουρκική εκδοχή για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο. Έχει, όμως, σημασία και για τις συζητήσεις στις ελεύθερες περιοχές, τα όσα υποστήριξε για τη στάση που τήρησαν οι εμπλεκόμενοι στην Πενταμερή αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Σημαντικές είναι οι αναφορές για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.  

Ο ΟΖΝΤΙΛ Ναμί σε σχέση με το Πλαίσιο Γκουτέρες ξεκαθαρίζει πως είναι πακέτο. Και εξήγησε πως αναφέρεται –το Πλαίσιο– σε «εκ περιτροπής προεδρία, μια θετική ψήφο (δηλαδή βέτο), προστατεύει τους χρήστες στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, μιλά για ισοδύναμη μεταχείριση στους Τούρκους υπηκόους όταν και όλοι μας γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έσπευσε δε να επισημάνει πως όλα αυτά τα θέματα «δεν αναφέρονται στις δημόσιες δηλώσεις στον νότο και ο κόσμος αφήνεται να πιστεύει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι μόνο για το δικαίωμα επέμβασης, για το οποίο μίλησε αλλά δεν είπε ότι θα σταματήσει από την πρώτη μέρα». Υποστήριξε δε πως ο Γενικός Γραμματέας δεν αναφέρθηκε σε χρονικό πλαίσιο για την κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης. Το άφησε, όπως υποστήριξε ο κ. Ναμί, ανοικτό. «Τα 15 χρόνια ήταν η αρχική μας θέση, επίσημα γραπτώς είπαμε ότι μπορεί να δεχτούμε τα 10 χρόνια, είπαμε επίσης ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει το επόμενο βήμα στα άλλα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε και πιο πολλά διότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν τελικές και ελπίζαμε να τις οριστικοποιήσουμε εκείνο το βράδυ, αλλά μάθαμε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε πακετάρει για να φύγει το επόμενο πρωί αντί να μείνει για να συνεχίσει…». Δεν λέγει ασφαλώς όλη την αλήθεια ο Οζντίλ Ναμί, κυρίως ως προς τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι εκείνο το κρίσιμο βράδυ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από το Κραν Μοντάνα. 

ΠΩΣ κινείται, όμως, η τουρκική πλευρά από την κατάρρευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα και εντεύθεν; Ο κ. Ναμί επισημαίνει πως «μετά το Κραν Μοντάνα σκεφτόμαστε ενεργά για τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωή μας. Δεν μπορείτε να περιμένετε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάθεται και να περιμένει την καλή θέληση της ε/κ ηγεσίας». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αναβαθμίζουν το λεγόμενο σχέδιο Β΄, που έκπαλαι εφαρμόζει παράλληλα με τον δικοινοτικό διάλογο, η τουρκική πλευρά. Αυτή τη φορά, με αφορμή και του γεγονότος ότι έχει καταρρεύσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προχωρούν με πιο εμφανή και συστηματικά βήματα, αναβάθμισης του ψευδοκράτους και βαθμηδόν ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Επιχειρούν με αποφάσεις να προωθήσουν τον διαχωρισμό, υποστηρίζοντας όπως στην περίπτωση των εγκλωβισμένων, ρατσιστικές ρυθμίσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/436106/i-toyrkiki-alitheia-ga-to-kran-montana-einai-to-schedio-b