Α.Μαυρογιάννης: Ο Ακιντζί έκλεισε κάθε χαραμάδα

Print Friendly, PDF & Email

08 Οκτωβρίου 2017, 11:20 πμ

της   Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου     

Η εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού ήταν επιτεύξιμη δεν επιβεβαιώθηκε και αυτό σύμφωνα με τον διαπραγματευτή, πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη, τον θλίβει και απογοητεύει όσο κανέναν.

Καταβάλαμε, όπως είπε, τεράστια προσπάθεια ξεπερνώντας μάλιστα και τα όριά μας και προχώρησε η διαδικασία περισσότερο παρά ποτέ, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία η διαδικασία ασχολήθηκε με όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Μιλά για μεγάλο επίτευγμα, αλλά παραδέχεται πως αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Στέκεται ωστόσο στο κεκτημένο που θεωρεί τεράστιας σημασίας

Μας είπαν ότι η συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού ήταν στο τραπέζι στο Κραν Μοντάνα και δεν την πήραμε. 

Είναι απόλυτα ψευδής ισχυρισμός. Δεν ήταν καν η προσδοκία κανενός αστραπιαία και εκ μαγείας λύση. Ο Γενικός Γραμματέας, που είχε θέσει τα όρια της φιλοδοξίας και της επιδίωξης, έκανε λόγο για προσπάθεια για στρατηγική συνεννόηση σε έξι σημεία που αν συμφωνούνταν, θα δινόταν αποφασιστική ώθηση.

Τα δύο πιο καίρια σημεία, που όχι τυχαία ήταν τα σημαντικότερα για την πλευρά μας, δεν μπορούσαν να συμφωνηθούν.

Η τουρκική πλευρά απέρριψε κατηγορηματικά την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και την προοπτική για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Τελικά διερωτάται κανείς αν μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Μου θυμίζει την περίφημη φράση από το φινάλε της ταινίας του Τζον Φορντ «Ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Λίμπερτι Βάλανς» που λέει «when the legend becomes fact, print the legend».

Όμως εδώ η παραποίηση των γεγονότων είναι το προοίμιο του ιστορικού αναθεωρητισμού. Ας ερωτηθεί επιτέλους η Τουρκία ή η τουρκοκυπριακή ηγεσία αν δέχονται, έστω υπό τους δικούς τους όρους, είτε την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είτε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Χρειάζεται να προσθέσω ότι η προσπάθεια για λύση σημαίνει απελευθέρωση, απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση; Είναι λύση οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία;

Η ιστορική απόπειρα να επιτευχθεί κοινά αποδεχτός συμβιβασμός που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέτυχε. 

Σίγουρα ιστορική στιγμή η απόπειρα να επιτευχθεί λύση. Σίγουρα κορύφωση μιας προσπάθειας, η οποία απέτυχε. Η εκτίμηση ότι η λύση ήταν επιτεύξιμη δεν επιβεβαιώθηκε. Μας θλίβει και μας απογοητεύει όσο κανέναν. Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια ξεπερνώντας μάλιστα και τα όριά μας και προχώρησε η διαδικασία περισσότερο παρά ποτέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η διαδικασία ασχολήθηκε με όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Είναι μεγάλο επίτευγμα, τίποτα όμως δεν μας παρηγορεί εκτός από το αποτέλεσμα και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Το κεκτημένο ωστόσο, και είναι τεράστιας σημασίας, είναι που ο Γενικός Γραμματέας στην προσέγγισή του, όπως εξάγεται ξεκάθαρα και μέσα από την έκθεσή του, αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική της λύσης και το απαράκαμπτο της απαλλαγής από τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα για να μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως από τη στιγμή που η Τουρκία δεν μετακινήθηκε, απορρίπτοντας ουσιαστικά δύο από τους βασικότερους πυλώνες της αρχιτεκτονικής της λύσης, λύση δεν μπορούσε να υπάρξει.

Βέβαια ο Γενικός Γραμματέας λέει ότι το Κυπριακό είχε φτάσει πολύ κοντά στη λύση και αυτό δεν επιτεύχθηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη. 

Ήδη από τον Ιανουάριο στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας είχε ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί να συνεισφέρει, θα πρέπει σε όλα τα στάδια να αποφύγει την επίρριψη ευθυνών. Με συνέπεια και μερικές φορές καταβάλλοντας ειδική προσπάθεια επιμελώς το απέφυγε τουλάχιστον προς τα έξω.

Όσοι ήμασταν μέσα ή σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ξέρουμε επακριβώς τις εξ αντικειμένου ευθύνες και ποιοι και πόσο υπολείπονται των περιστάσεων. Καταγράφει στην έκθεσή του την προσπάθεια που έγινε και την αδυναμία να φτάσουμε σε υιοθέτηση του πακέτου των έξι σημείων.

Δεν καταλήξαμε σε στρατηγική συμφωνία, που θα έδιδε αποφασιστική ώθηση στη διαπραγμάτευση. Αυτό ήταν το διακύβευμα στο Κραν Μοντάνα. Η ελέω Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας αποτυχία στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις έκανε αδύνατο το πακέτο και άνευ νοήματος την προσέλευση των πρωθυπουργών των εγγυητριών για διαπραγμάτευση του τρόπου πλήρους τερματισμού στρατιωτικής παρουσίας.

Τα σημεία Γκουτέρες ήταν έξι, εμείς πήραμε το ένα σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους.

Λάθος, η δική μας πλευρά μόνο κατέθεσε τελικές περιεκτικές προτάσεις για όλα τα θέματα, που χαρακτηρίστηκαν από την ΕΕ ως εντυπωσιακές, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κίνησή μας εξαιρετικά εποικοδομητική και τις προτάσεις μας θετικές.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ήταν οι μόνες στο τραπέζι και που συνάδουν πλήρως με την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα έξι σημεία ταυτόχρονα. Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είπαν ότι αντιμετώπιζαν τρεισήμισι από τις τέσσερις απαιτήσεις τους, όμως το τελευταίο βράδυ τις αγνόησαν πλήρως.

Ζητούσαν περισσότερα και κυρίως δεν έκαναν κανένα ουσιαστικό βήμα για ικανοποίηση των δικών μας απαιτήσεων στα υπόλοιπα σημεία. Κόπτονται ως κήνσορες ότι ήταν ελαστικοί και εποικοδομητικοί, ας μας πουν επιτέλους σε τι συνίσταται αυτό, γιατί, τουλάχιστον εγώ, εν τη αφελεία μου ίσως, αδυνατώ να το διακρίνω.

Ισχυρίζονται ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν αλλά δεν υπήρχε η θετική ανταπόκριση των Ελληνοκυπρίων. 

Προσχήματα εν αμαρτίαις που παραπλανούν αυτούς που θέλουν να παραπλανούνται. Είναι σοβαρό να ισχυρίζεται κανείς πως η Τουρκία έκανε τη μεγαλύτερη μετακίνηση της ιστορίας της στο Κυπριακό και δεν την ανακοίνωσε λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών;

Ο Γενικός Γραμματέας είπε στο δείπνο ότι εξέλαβε από κατ’ ιδία συναντήσεις του με τον κ. Τσαβούσογλου ότι θα μπορούσε να δεχτεί άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και πως είχε δεχθεί την εισήγησή του πως αν υπήρχε το πακέτο και έμενε ανοικτό μόνο το θέμα ρήτρας λήξης ή επανεξέτασης των εναπομεινάντων στρατευμάτων, και μιλούμε για μικρά αποσπάσματα, θα φέρναμε τους πρωθυπουργούς, για να το συζητήσουμε.

Όταν ο κ. Τσαβούσογλου κατηγορηματικά απέρριψε την κατανόηση του Γενικού Γραμματέα, ο τελευταίος με διπλωματικότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μεγαλοψυχία ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι παρεξήγησε και χωρίς περιστροφές τερμάτισε τη διάσκεψη. Ήταν μία πλήρως έντιμη και αξιοπρεπής αντίδραση, απόλυτα ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις.

Προσθέτω πως ο κ. Τσαβούσογλου είχε όντως αναφέρει πως αν οι Τουρκοκύπριοι είναι ευτυχείς με όλα τα άλλα στοιχεία του πακέτου, θα μπορούσε να πάει πίσω στην κυβέρνησή του και να ζητούσε περισσότερη ελαστικότητα. Σε ερώτηση αν αυτή η περαιτέρω ελαστικότητα θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την άμεση κατάργηση, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πριν την πλήρη εφαρμογή της λύσης.

Στο σημείο αυτό το βάρος της ιστορικής ευθύνης το φέρει κυρίως ο κ. Ακιντζί, που είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν δέχονται την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και δεν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα, υπό αίρεση, τους δόθηκαν στα άλλα σημεία του πακέτου.

Έτσι αν υπήρχε έστω και μια μικρή χαραμάδα για διαφοροποίηση από τον κ. Τσαβούσογλου, του έδεσε τα χέρια ο κ. Ακιντζί. 

Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι τους δώσαμε μια εκ περιτροπής προεδρία με τέτοιους όρους που ήταν δώρον άδωρον. 

Ήταν τεράστια χειρονομία η αποδοχή πως η πολιτική ισότητα θα μπορεί να περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία, όχι μόνο λόγω της διαφοράς στο μέγεθος μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά και κυρίως γιατί οδηγεί στα όριά της την ισονομία, την ισοπολιτεία και την ομοσπονδιακή Αρχή.

Βεβαίως η αποδοχή αυτή είναι υπό όρους. Αυτό έλειπε, να μη βάζαμε τη λειτουργία του κράτους μέσα στο σωστό πλαίσιο σεβασμού της δημοκρατίας και της λειτουργικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας μιλά για έλλειψη ύπαρξης πολιτικής βούλησης, θάρρους, αποφασιστικότητας και εμπιστοσύνης, για να μπορέσουν να φτάσουν οι πλευρές σε συμφωνία στο Κραν Μοντάνα. 

Ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι επιδιαιτητής. Ασκεί καλές υπηρεσίες. Δεν επιρρίπτει ευθύνες. Κάνει γενικές αναφορές για τα στοιχεία που θεωρεί πως είναι απαραίτητο σε κρίσιμες στιγμές μιας διαδικασίας να πρυτανεύουν. 

Αυτό σας βρίσκει ικανοποιημένους; 

Έχουμε πολλές μικρές παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις σε εκτιμήσεις με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, όμως σε γενικές γραμμές, για μένα, η έκθεση ήταν η αναμενόμενη και δικαιώνει πλήρως την προσέγγισή μας, τη φιλοσοφία μας και την αντίληψή μας για την αρχιτεκτονική της λύσης του Κυπριακού και τη διαπραγματευτική διαδικασία. 

Ποιο σημείο θεωρείτε ως το πιο αδύναμο της έκθεσης; 

Μια προσπάθεια εξωραϊσμού των διαφορών το οποίο ήταν το μόνιμο ζήτημα που είχαμε αυτά τα χρόνια με τον κ. Άιντε. Στην προσπάθειά του να προχωρήσουν τα πράγματα, εξέπεμπε πάντα έναν αέρα αισιοδοξίας, υπερτόνιζε τα θετικά και υποτιμούσε τις δυσκολίες και τις διαφορές, σε βαθμό που μερικές φορές νιώθαμε να αμφισβητείται, ως μη έδει, η αξιοπιστία της ανάγνωσής μας. Μια επιδερμική προσέγγιση της έκθεσης θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση πως πλείστα όσα από τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως.

Γιατί παγώσατε τη διαδικασία της ΕΕ για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα; 

Με απόφαση των ηγετών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δημιουργήσαμε μια ad hoc δικοινοτική επιτροπή για την προετοιμασία της μελλοντικής τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας για την εφαρμογή του κεκτημένου. Παρήγαγε αξιοσημείωτο έργο. Τώρα, χωρίς διαδικασία, πώς νομιμοποιείται ad hoc δικοινοτική επιτροπή; 

Η διαδικασία σταμάτησε, διότι δίνεται η αίσθηση ότι γίνεται ένα διάλειμμα; 

Αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είπαν ότι η διαδικασία τελείωσε και μάλιστα αμφισβήτησαν τον βασικό στόχο της επανένωσης. Όταν ο άλλος λέει ότι φεύγει από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, φεύγει από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δουλεύει για δύο κράτη, για ενσωμάτωση στην Τουρκία, πώς μπορεί να απαιτεί να συνεχίσει να λειτουργεί η ad hoc δικοινοτική επιτροπή; 

Ο Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη είπε ότι περιμένουν τις προεδρικές εκλογές για να προχωρήσει η διαδικασία. 

Τι είναι αυτή η δήλωση εκτός από υπεκφυγή και αναστολή; Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση. Εκείνοι λένε, θα δούμε μετά τις Προεδρικές. Αυτοί λένε ότι δεν υπάρχει διαδικασία.

Εγώ προσωπικά πήγα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, για να ζητήσω από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την Επιτροπή να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εξωφρενικό, όμως, να μου ζητούν, χωρίς διαδικασία, να λειτουργεί η ad hoc δικοινοτική επιτροπή. Για να προετοιμάσει μήπως τη διχοτόμηση; 

Χωρίς διαδικασία πού οδηγούμαστε; 

Εμείς θέλουμε να υπάρξει άμεσα συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό. Ο Γενικός Γραμματέας σωστά είπε ότι υπάρχει η αποστολή των καλών υπηρεσιών του και είναι στη διάθεση των μερών.

Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια τον Ιούλιο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διαφυλαχθεί η διαδικασία, οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στην ομιλία του στον ΟΗΕ όσο και στον Γενικό Γραμματέα είπε ότι θα ήταν καλό αυτοί που μπορούν να ενεργήσουν ως φίλοι της αποστολής των καλών υπηρεσιών του να βοηθήσουν, ώστε να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας. Μόνο η λύση είναι για μας το τέλος του δρόμου.

Είναι παράξενο το ότι στην έκθεση γίνεται μόνο μια απλή αναφορά στο άτυπο έγγραφο (non paper) το οποίο ξεσήκωνε πολλές αντιπαραθέσεις όταν αναφέρθηκε στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

 Και σε αυτό δικαιώνεται η προσέγγισή μας. Όταν έγινε αυτή η συζήτηση, εξηγήσαμε τι είναι αυτό το έγγραφο και πώς προέκυψε, τι σημασία είχε κ.λπ. Αυτό που είπε ο κ. Κοτζιάς είναι απόλυτα ορθό και είναι ακριβώς η ίδια και η δική μας ανάλυση.

Ναι, αλλά αυτά που λέτε εσείς και αυτά που δηλώνονται δημόσια δεν είναι τα ίδια. 

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, είναι όμως παρωδία να αποτελεί η διαπραγμάτευση αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης και από καθέδρας δηλώσεων από ανθρώπους που δεν ήταν παρόντες και ούτε ξέρουν.

Είναι μοναδική πρωτιά να περνούμε τον χρόνο μας να συζητούμε και να αμφισβητούμε το αφήγημα των δικών μας υπευθύνων σε μια διαπραγμάτευση. Είναι κρίμα. Είναι άλλο να έχει ο καθένας την ερμηνεία, την ανάλυσή του, τη γνώμη του σε ό,τι αφορά τα κίνητρα και τις επιδιώξεις, το ειδικό βάρος κάθε παράγοντα κ.λπ., φτάνει να στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Εσείς ήσασταν εκεί. 

Ο Γενικός Γραμματέας από την πρώτη φορά που ήλθε είπε ότι δεν είναι ανεκτό ένα σύστημα που θα επιτρέπει μονομερή επέμβαση και θα διατηρεί τις εγγυήσεις και δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα ισχυρό σύστημα εφαρμογής, παρακολούθησης, επίβλεψης. Γι’ αυτό έφερε την τελευταία νύχτα το non paper, το οποίο συμπλήρωνε το συγκεκριμένο σημείο που ανέφερε στα 6 του σημεία για να το συζητήσουμε.

Έχει δίκαιο ο κ. Κοτζιάς, όταν λέει αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Έχει σημασία που το κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας και είναι αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισης της αρχιτεκτονικής της λύσης. Επιπλέον είχε σε μεγάλο μέρος αντλήσει από συζητήσεις των προηγούμενων ημερών και από τα έγγραφά μας και δικαίωνε την προσπάθεια που καταβάλαμε στην διάσταση αυτή.

Γιατί το θυμήθηκε στη Νέα Υόρκη ο κ. Κοτζιάς και όχι εκείνο το βράδυ; 

Εκείνο το βράδυ το στηρίξαμε όσο μπορούσαμε, εμείς και ο κ. Κοτζιάς, το σχολιάσαμε θετικά, κάναμε παρατηρήσεις και εκφράσαμε ετοιμότητα να το διαπραγματευτούμε. Είχαμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας που είχε ως κομμάτι του παζλ.

Η τουρκική πλευρά επιδεικτικά το αγνόησε εντελώς, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε αυτό και ήταν αναμενόμενο αφού η συμφωνία σε αυτό δημιουργούσε το αναγκαίο υπόστρωμα κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. 

Στη Νέα Υόρκη είχατε διάφορες συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Ποια ήταν η ανταπόκρισή τους; 

Η αντίδραση ήταν πάρα πολύ καλή, υπήρξε πλήρης κατανόηση στις θέσεις μας, από εκεί και πέρα όμως διέκρινα κάποιο μούδιασμα και κάποια επιφυλακτικότητα στο να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες υπό το φως της τουρκικής άρνησης.

Μήπως γιατί κουράστηκαν ή ίσως δεν πείσαμε;

Όχι, καθόλου, απλώς τους αποτρέπει η τουρκική στάση και θεωρούν επίσης ότι δυνατόν η συγκυρία τώρα ενόψει και εκλογών και εν γένει με τα προβλήματα στην περιοχή και τις προτεραιότητες της Τουρκίας να μην προσφέρεται. Εμείς ουδέποτε θέλαμε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, αλλά ουδέποτε παίζαμε με τον χρόνο, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Ζήσατε τις διαπραγματεύσεις και την εποχή του σχεδίου Ανάν και πιο πριν, όλο λέμε ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα, ότι θέλουμε λύση σύντομα, κι όμως τα γεγονότα μάς φέρνουν αντιμέτωπους με αδιέξοδα, με μομέντουμ των δύο τόσων χρόνων που μας προσπερνούν, φέρνοντάς μας μπροστά σε ένα τραγικό αποτέλεσμα. 

Βεβαίως, αλλά με τον τρόπο που το λέτε είναι σαν να φταίμε εμείς.

Κάπου δεν φταίμε κι εμείς; 

Όχι, καθόλου, εμείς έχουμε καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού να αναδείξουμε την ουσία του προβλήματος που είναι ο υπερκαθοριστικός ρόλος ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Να αναδείξουμε την ανάγκη να επιλυθεί σωστά και το εδαφικό.

Τόσα χρόνια μας είχαν περιορίσει στη συζήτηση μόνο αυτών που ήθελε η τουρκική πλευρά και εμείς αγοράζαμε την ελπίδα ότι εν ευθέτω χρόνω θα συζητήσουμε επιτέλους και τα άλλα. Για πρώτη φορά το μπορέσαμε. 

Και τι έγινε; 

Το γεγονός της συζήτησης είναι σημαντικό αλλά βεβαίως δεν φτάνει. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ο μεγάλος υπεύθυνος δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι με τις παράλογες και συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις τους.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; 

Επιμονή. Αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα έχει πλήρως εμπεδώσει αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας, πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με διατήρηση εγγυήσεων και δικαιώματα επέμβασης σε μια σύγχρονη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον 21ο αιώνα. Αυτό είναι μακράν το σπουδαιότερο κεκτημένο αυτής της προσπάθειας.

Μα όσο δεν το δέχεται η Τουρκία, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. 

Όντως, για να  μπορεί να υπάρξει λύση, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη θεώρησή της στο θέμα αυτό. Αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία μας, αυτή ήταν η προσδοκία του Γενικού Γραμματέα στο Κραν Μοντάνα. Πίστεψε προς στιγμής πως ήταν εφικτό και διαψεύστηκε.

Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι μιλούν για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή των Μαρωνιτών, έβαλαν «δασμούς» στα προϊόντα που πάνε στους εγκλωβισμένους μας; 

Όλα αυτά μας τρομοκρατούν και μας ανησυχούν πολύ, τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Είναι μεθοδεύσεις για δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων που θα καταστήσουν τη λύση ακόμα πιο απομακρυσμένη και πιο δύσκολη. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους είτε να τα αναστρέψουμε είτε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους. 

Κοιτάζοντας τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού της οποίας είστε ο διαπραγματευτής, θα λέγατε για κάτι mea culpa; 

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η πλευρά μας εξάντλησε τα όριά της, ακριβώς για να μπορέσει να συνεισφέρει όσο μπορούσε στη δημιουργία αυτού του πακέτου του Γενικού Γραμματέα. Δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν έκανε το δικό της κομμάτι.

Αν υπάρχει ένα mea culpa, είναι ίσως γιατί τόσα χρόνια δεχτήκαμε να προχωρούν τα άλλα στοιχεία χωρίς να υπάρχουν αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, αγοράζοντας πάντα την ελπίδα ότι κάποτε στο τέλος θα τα βλέπαμε. Μου θυμίζει λίγο την ιστορία «ο πιστός φίλος» του Όσκαρ Ουάιλντ με τον φτωχό μικρό Χανς και τον πλούσιο Μυλωνά με τη χειράμαξά του.

* Τη Δευτέρα το β’ μέρος της συνέντευξης

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/436463/a-mavrogannis-o-akintzi-ekleise-kathe-charamada