Κεραυνοί Παπαπέτρου – Μαρκίδη κατά Προέδρου

Print Friendly, PDF & Email

08 Οκτώβριος 2017, 18:02

Του Κωστάκη Αντωνίου

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΥΡΡΕΙΟ ΝΙΚΗ, ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΝΙΚΗ, ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ – ΓΕΛΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει την οβιδιακή του μεταμόρφωση στο Κυπριακό, η οποία εκτείνεται σε όρια που ούτε οι πιο απαισιόδοξοι από τους πρώην συνοδοιπόρους του μπορούσαμε να φανταστούμε. Σαν να μην πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο

Eίναι καταιγιστικά τα πυρά που δέχεται πλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ανθρώπους της ίδιας με αυτόν φιλοσοφίας και υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν. Είναι και αυτό άλλο ηχηρό μήνυμα αποτυχίας όχι απλώς της πολιτικής του στο Κυπριακό, αλλά και της κίνησης πανικού, να προσεταιρισθεί ενόψει εκλογών τους λεγόμενους απορριπτικούς, θυσιάζοντας στον βωμό της επανεκλογής του, τους λεγόμενους ανανικούς.

Δείγμα των αποκαλυπτηρίων του Νίκου Αναστασιάδη, από υποστηρικτές της πολιτικής του, είχαμε και μάλιστα ενδεικτικό μέσα από δηλώσεις και άρθρα του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, του Μιχάλη Παπαπέτρου και ενός αρθρογράφου υποστήριξης της ίδιας γραμμής, πρώην εκπαιδευτικού, του Περικλέους Χρυσόστομου.

Οι θέσεις που διατύπωσαν και τα “κατηγορώ” που εξαπέλυσαν κατά των χειρισμών του Προέδρου, αλλά κυρίως για τις πρωτοφανείς μεταλλάξεις του συνιστούν μία τεράστια απόδειξη της αναξιοπιστίας, της ευθυνοφοβίας και της ασίγαστης αρχομανίας του Νίκου Αναστασιάδη, να θυσιάζει τα πάντα, χάριν της καρέκλας. Εκείνη η δήθεν μεγαλόψυχη δήλωσή του “τι να την κάμω την καρέκλα όταν η πατρίδα μου είναι διχοτομημένη” δεν αποτελούσε τίποτε άλλο, παρά άλλο ένα ψεύτικο ξέσπασμα για να συγκινήσει τα πλήθη.

Ο Αλέκος Μαρκίδης και ο Μιχάλης Παπαπέτρου γνωρίζουν ίσως καλύτερα από πολλούς τον χαρακτήρα και τις πραγματικές επιδιώξεις του Νίκου Αναστασιάδη. Παραπλανήθηκαν, εντούτοις, από τα δείγματα της πολιτικής του, στα τεσσεράμισι πρώτα χρόνια της διαχείρισης του Κυπριακού και του πρόσφεραν αμέριστη υποστήριξη στην πολιτική του. Πίστευσαν πως ανέτελλε νέα ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού, με τη διαχείριση του εθνικού θέματος από τον κ. Αναστασιάδη.

Παρόλο ότι έζησαν και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Γλαύκου Κληρίδη (απόρριψη Δέσμης Ιδεών Γκάλι-στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού), εντούτοις είχαν πιστεύσει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έλυε το Κυπριακό κατά τον τρόπο που οι ίδιοι, βεβαίως, ανέμεναν.

Ποίες είναι οι θέσεις τους σήμερα; Μία βροντώδης κατακραυγή κατά των χειρισμών του Προέδρου, η οποία αντανακλά απογοήτευση και θυμό για τον εμπαιγμό που υπέστησαν.

Ήξερε για την έλευση των F-16

Ο Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του “Πολίτη”, υπογραμμίζει ότι “ούτε καν πύρρειο νίκη, πόσω μάλλον νίκη, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ”.

Ο κ. Μαρκίδης τονίζει ότι “γι’ ακόμη μια φορά οι φοβίες μας δεν μας άφησαν να βρούμε λύση του Κυπριακού” και προφανέστατα όταν μιλά για φοβίες παραπέμπει σε φοβίες Αναστασιάδη, για να υπενθυμίσει πως “στην έκθεση Γκουτέρες δεν συνταυτίζονται αυτά που λέει η Κυβέρνηση ότι έχουμε πετύχει, με αυτά που λέει ο Γενικός Γραμματέας”.

Αναφερόμενος στην παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, χαρακτήρισε αστείο το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η εμφάνισή τους θα προσδώσει ισχύ στην πλευρά μας κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ αμφισβήτησε ακόμη πως ο Πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα για την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών, τονίζοντας πως η δικαιολογία αυτή είναι τουλάχιστον γελοία.

«Άλλος άνθρωπος», λέει ο Παπαπέτρου

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, σε άρθρο του, χαρακτηρίζει την πτήση των ελληνικών αεροσκαφών ως “ενταγμένη στον λαϊκισμό και στη μικροπολιτική”, και προσθέτει:

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκστασιασμένος από την πτήση των δύο αεροπλάνων, αντί να κάτσει και να σκεφτεί όσα του καταλογίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με την έκθεσή του για τις συνομιλίες, δηλώνει ενώπιον του λαού ότι τώρα μπορεί να διαπραγματεύεται από θέσεως ισχύος! Δηλαδή, με άλλα λόγια, τώρα μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία και στους Τ/κ τις θέσεις του”.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη τονίζει ότι δεν θεωρεί τον Νίκο Αναστασιάδη ως πολιτικά αφελή. “Μελετά τις κινήσεις του, είναι άριστος τακτικιστής, και ξέρει πολύ καλά τι επιδιώκει. Απλώς επιβεβαιώνει την οβιδιακή του μεταμόρφωση στο Κυπριακό, η οποία εκτείνεται σε όρια που ούτε οι πιο απαισιόδοξοι από τους πρώην συνοδοιπόρους του μπορούσαμε να φανταστούμε. Σαν να μην πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο”.

Προσέξτε την αναφορά του Μιχάλη Παπαπέτρου σε “πρώην συνοδοιπόρους”. Είναι φανερό πως οι ανανικοί, οι έχοντες την ίδια φιλοσοφία με τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν βρίσκονται πια στο πλευρό του. “Σαν να μην πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο”, τονίζει. Αλλά ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ευφυής άνθρωπος με πλούσια πολιτική εμπειρία, δεν πρέπει να εκπλήττεται για τον “διαφορετικό Αναστασιάδη”. Καλείται να ενθυμηθεί τι έπραξε ο Γλαύκος Κληρίδης το 1993, όταν, χάριν της καρέκλας, αποκήρυξε τις Ιδέες Γκάλι για να ενστερνισθεί τις απορριπτικές θέσεις του Σπύρου Κυπριανού.

Καλείται να ενθυμηθεί τι έπραξε ο Γλαύκος Κληρίδης το 1999 με τη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού, τους S300 και τα ενεργά ηφαίστεια, για να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι ο Αναστασιάδης αντιγράφει μεθόδους και ξαναπαίζει παιχνίδια του Κληρίδη και πως οι ηγέτες του Συναγερμού, αυτό που τους ενδιαφέρει πάντοτε και όλα τα άλλα τα ιεραρχούν κάτω από αυτό, είναι η αναρρίχηση στην καρέκλα της διχοτομημένης πατρίδας…

Και καταλήγει ο Μιχάλης Παπαπέτρου: “Ο Γκουτέρες μάς λέει πως δεν έχουμε πολιτική βούληση για όλα αυτά και την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγυρίζει για την έκθεσή του. Διερωτώμαι πώς δεν μπορεί ο Πρόεδρος να αντιληφθεί ότι η υπερπτήση δύο αεροπλάνων για μερικά λεπτά (διότι δεν μπορούν παραπάνω), ουσιαστικά αλείφει βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής πλευράς, αναβαθμίζει και ενισχύει τους ισχυρισμούς της για ανασφάλεια των Τουρκοκυπρίων που χρειάζονται την τουρκική προστασία. Ιδιαίτερα τώρα, που, κατά τον κ. Καμμένο, η Ελλάδα (δήθεν) μετακινήθηκε κοντά μας και είναι εδώ…”.

Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να επικεντρωθούμε στο μήνυμα Παπαπέτρου. Είναι σαφέστατο. Επί τέσσερα χρόνια και έξι μήνες ενέπαιζε τους συνοδοιπόρους του ότι θα δώσει λύση της αρεσκείας τους. Τους τελευταίους έξι μήνες εμπαίζει τους απορριπτικούς, πως δεν θα αποδεχθεί τουρκική λύση. Ένας ολόκληρος λαός, θύμα παραπλανήσεων και εμπαιγμών από έναν λαοπλάνο ηγέτη. Ποία πολιτική ωριμότητα θα διακρίνει τον κυπριακό Ελληνισμό, ώστε να του εμπιστευθεί εκ νέου τη διαχείριση του εθνικού προβλήματος;

Ανέσυρε από τη ναφθαλίνη τον… Κυπριανού

Ένας άλλος συνοδοιπόρος του Αναστασιάδη, ο Περικλέους Χρυσόστομος, σε άρθρο του τον περασμένο Μάιο, κατάγγελλε τον Πρόεδρο ότι με τις προτάσεις του “μας πήρε 30 χρόνια πίσω και ανασύρει από τη ναφθαλίνη την Πρόταξη του Σπύρου Κυπριανού”. Και τόνιζε πως “εκτός αν ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να βάλει την ταφόπετρα στην ειρηνευτική διαδικασία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, η πρότασή του και η άτεγκτη εμμονή του σε αυτήν δεν επιδέχεται άλλη πολιτική ερμηνεία”.

Και καταλήγει: “Αν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης που εκλέγηκε για να λύσει το Κυπριακό, έχει αποφασίσει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων μία τέτοια προοπτική, συντασσόμενος με τις απόλυτες θέσεις Κοτζιά και τον μαξιμαλισμό ενός ανιστόρητου εθνικιστικού λαϊκισμού στο εσωτερικό, είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες;”.

Είναι φανερό από τις θέσεις που εκφράζουν οι πρώην συνοδοιπόροι του Νίκου Αναστασιάδη, πως ο Πρόεδρος δουλεύει κανονικότατα και τους συνοδοιπόρους του και τους απορριπτικούς. Μεταλλασσόμενος συνεχώς και κάμνοντας πολιτική στο εθνικό θέμα, αναλόγως των εποχικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων του.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/460075/keravnoi-papapetrou-markidi-kata-proedrou