ΥΠΑΜ στον ACTIVE: Παρεξηγημένη έννοια η Αποστρατιωτικοποίηση

Print Friendly, PDF & Email

17 Οκτωβρίου 2017, 7:03 μμ

της   Άντρης Δανιήλ     

Παρεξηγημένη έννοια χαρακτήρισε την αποστρατιωτικοποίηση, o υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Φιλοξενούμενος στον ΑCTIVE 107,4 & 102,5 και την εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ, ο κ.Φωκαΐδης εξήγησε ότι, η Κύπρος προκειμένου να συμμετέχει στην ΕΕ, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα κράτος που να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, με την έννοια που αντιλαμβάνονται όσοι το ακούνε.

Ένα είναι εξήγησε, η πλήρης κατάργηση της στρατιωτικής θητείας μέσα από μια λύση του Κυπριακού που θα επέτρεπε τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, διαφορετικές είναι οι ανάγκες για αυτοάμυνα, που μπορεί να μην είναι συμβατικές.

Υπάρχουν οι ασύμμετρες απειλές αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως κράτος – μέλος έναντι την ΕΕ, συμμετέχοντας ισότιμα στην κοινή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας που εμβαθύνεται. Συνεπώς πρόσθεσε δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση. Αυτό που λέμε εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, αλληλοσυνδέονται ολοένα και περισσότερο.  Απαιτείται συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, καθώς η Κύπρος σήμερα εξελίσσεται σε κόμβο συνεργασίας για επιχειρήσεις ανθρωπιστικές αλλά και για την έρευνα και διάσωση. Όλα αυτά επιβάλλουν την ύπαρξη εκπαιδευμένου επαγγελματικού προσωπικού, αλλά και τη δυνατότητα σε μέσα. Με τη λύση του Κυπριακού δεν θα μεταβληθεί η γεωγραφία της Κύπρου. Οι τρομοκρατικές απειλές από ξηράς, θάλασσας και αέρα, τα προβλήματα οι απειλές και οι προκλήσεις θα υφίστανται, στην περιφέρεια μας.

Τμήμα Αμυντικής Διπλωματίας για πρώτη φορά στο ΥΠΑΜ

Για πρώτη φορά θα αποκτήσει εξειδικευμένο προσωπικό το υπουργείο Άμυνας, κάτι που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο ΥΠΑΜ. Ο κ.Φωκαΐδης είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των δομών με μόνιμο προσωπικό που να στηρίζει την Εθνική Φουρά.

Θα συσταθεί Τμήμα Αμυντικής Διπλωματίας για πρώτη φορά, θα γίνουν είπε μετατάξεις προσωπικού, με αξιωματικούς οι οποίοι θα επιλεγούν κατόπιν εξετάσεων όπως προνοεί σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Θα βρίσκονται είπε ο υπουργός, σε διαφορετική επετηρίδα και θα αποτελούν πλέον μόνιμο προσωπικό που θα υπηρετεί κατά τα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι σημείωσε θα υπάρχει η συνοχή και θα καλύπτεται η ανάγκη της συνεχούς διαβούλευσης με την ΕΕ.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα συσταθεί και οικονομικό τμήμα, με εξειδικευμένα στελέχη της Ε.Φ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης καθώς κάποιοι διαθέτουν και παρεμφερή πτυχία, αλλά και διδακτορικά. Θα τους δοθεί η δυνατότητα κατόπιν εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το άνοιγμα αρχείων του ΥΠΕΘΑ για αγνοούμενους

Ο κ. Φωκαΐδης κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, να ανοίξουν απόρρητα αρχεία και στρατιωτικά ημερολόγια που δυνατό να δίνουν πληροφόρηση για τους αγνοούμενους. Αν μπορούν είπε αυτά τα στοιχεία να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, να βρεθεί έστω και ένας αγνοούμενος, είναι κάτι το οποίο αποτελούσε το στόχο των συνδέσμων Ελλαδιτών και Κυπρίων αγνοουμένων, που υπέβαλαν αυτό το αίτημα προς τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο.

Πρόκειται για ένα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, κατά το οποίο οι οποιεσδήποτε πολιτικές στοχεύσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν.  Η διαδικασίες για το άνοιγμα των αρχείων κατέληξε θα αρχίσουν άμεσα και ευελπιστούμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/439263/ypam-ston-active-parexigmeni-ennoia-i-apostratiotikopoiisi