Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

24/10/2017 11:57

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ρωσικά ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε ρωσικά ΜΜΕ στο οίκημα του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων Tass, στη Μόσχα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας του στη ρωσική πρωτεύουσα η οποία ολοκληρώνεται απόψε. 

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη μου εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Ρωσική Κυβέρνηση, καθώς και με τον Πρόεδρο Πούτιν», προσθέτοντας ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Επεσήμανε ότι «στόχος και σκοπός της επίσκεψης είναι μέσα από τον διάλογο, να εξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις και να ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για σχέσεις ΕΕ Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την ευκαιρία να δούμε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τον ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην περιοχή. 

Κατά την απογευματινή συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Πούτιν θα υπογράψουμε επτά νέες συμφωνίες και κοινές δράσεις, όπως το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018 – 2020 το οποίο θα υπογραφεί από τους Προέδρους, συμφωνίες για την εμπορική ναυτιλία, τις οδικές μεταφορές, τις επικοινωνίες, για τη συνεργασία για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα, και κοινή διακήρυξη για τον εκσυγχρονισμό των Οικονομικών των δύο χωρών. 

Μέσα από αυτό καταδεικνύεται η σημαντική μας σχέση και σε ό,τι αφορά στην οικονομική πτυχή αλλά και τις επενδύσεις. 

Αν είναι κάτι που δημιουργεί πλέον τους ισχυρότατους δεσμούς δεν είναι μόνο οι καλές σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων αλλά και οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις και οι επαφές των πολιτών μεταξύ τους. Φέτος, 840 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο υπερβαίνει τις 35 χιλιάδες, κάτι που δείχνει το εύρος των σχέσεων και την εμπιστοσύνη που κτίζεται μεταξύ Κυβερνήσεων και λαών μας». 

Σε ερώτηση ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και κληθείς να αναφέρει τομείς επενδύσεων που θεωρεί ότι είναι οι πιο υποσχόμενοι, ο Πρόεδρος είπε ότι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των κινήτρων που έχουν δοθεί για προσέλκυση επενδύσεων.

«Παρά την κρίση που περάσαμε και τις τραγικές καταστάσεις του 2013 εντούτοις, ακολουθώντας δημοσιονομική πειθαρχία, αποφύγαμε να αυξήσουμε τον εταιρικό φόρο» δίδοντας ένα μήνυμα, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «μέσα από πειθαρχημένες δράσεις και μεθοδικότητα ανταποκριθήκαμε στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης. 

Από το 2014 ισοσκελίσαμε τους προϋπολογισμούς και είμαστε σε πορεία ανάπτυξης από το 2015, ενώ φέτος έχουμε 3,5% ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αυτό δημιούργησε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και τη σταθερότητα που ο κάθε επενδυτής θα επιθυμούσε, με τα όσα η Κύπρος προσφέρει. Αποκαταστάθηκε επίσης η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα. 

Αυτά δεν είναι προπαγάνδα από πλευράς μου, αλλά διαπιστώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία σε ένα στάδιο προ της επενδυτικής βαθμίδας. 

Πέραν από τη σταθερότητα και αξιοπιστία του κράτους έχουμε δώσει σειρά κινήτρων, όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από τα πιο σταθερά στην Ευρώπη, φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν Κύπρο ως μόνιμη τους διαμονή και για όσους θα επενδύσουν σε νεοφανείς επιχειρήσεις. 

Υπάρχουν και άλλο παράγοντες που συντελούν όπως είναι το νομικό σύστημα, οι έμπειροι νομικοί, ελεγκτές λογιστές, δηλαδή οι παροχείς υπηρεσιών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές δρουν υπό συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Ταυτόχρονα, δίδεται η ευκαιρία σε επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο προκειμένου να επεκταθούν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρειο Αφρική και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα: η γεωγραφική θέση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή. 

Αν προσθέσετε το άριστο κλίμα, τις κοινές πολιτιστικές, θρησκευτικές, ιστορικές ρίζες των λαών μας τότε καταλαβαίνεται πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος για επενδύσεις από τη Ρωσία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι υπάρχει ευρύ φάσματα ευκαιριών για επενδύσεις στην Κύπρο». 

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να επιταχυνθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με τη δημιουργία επενδυτικών έργων στην Κύπρο και ερωτηθείς για συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο που αφορά Ρώσους επενδυτές, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόθεση είναι να γίνει ένα νοσοκομείο στην Πάφο από Ρώσους και άλλους εταίρους, σημειώνοντας ότι τόσο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων όσο και ο ίδιος, έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιτάχυνση της αδειοδότησης και για υπερπήδηση της γραφειοκρατίας, και επεσήμανε ότι αυτό που αναμένεται είναι η τελική έγκριση της επένδυσης. 

Σε ερώτηση αν η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας ενοχλεί τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «τόσο κατά τη χθεσινή μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όσο και σήμερα με τον Πρόεδρο, αυτό που μεταφέρω είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό». 

Πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα. 

Όπως είπε ο Πρόεδρος, επί παραδείγματι, επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. «Συνεπώς το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει. 

Εμείς ως μέλος της ΕΕ προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/E8726022232E76E1C22581C300313022?OpenDocument&L=G