Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

24/10/2017 19:14
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προέβησαν σήμερα, στο Κρεμλίνο, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν, κατά την οποία συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «θέλω, πριν και πάνω από όλα, να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η σημερινή είναι η δεύτερη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιώ από την ανάληψη των καθηκόντων μου με τον φίλο Πρόεδρο Πούτιν.

Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, τόσο για την πρόσκληση του φίλου Προέδρου όσο και τη θερμή φιλοξενία.

Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψη μου στη Μόσχα, τον Φεβρουάριο του 2015, οι σημερινές μας διαβουλεύσεις και συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και δημιουργικές.

Εξάλλου, οι συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα που Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μας, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Κύπρος και Ρωσία συνδέονται με διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Οι σχέσεις μας στηρίζονται σε κοινές πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές αξίες, οι οποίες έχουν επεκταθεί και ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με το Φίλο Πρόεδρο Πούτιν, είχαμε μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, που κάλυψαν μεταξύ άλλων:
(α) το Κυπριακό,
(β) τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυση τους,
(γ) τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσικής Ομοσπονδίας,
(δ) διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασα καταρχήν τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση τόσο του ιδίου όσο και ολόκληρου του Κυπριακού λαού για την διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αρχές, οι οποίες βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, και πιο συγκεκριμένα στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράνς Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Πούτιν την ετοιμότητά μου για άμεση συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά και για την ανάγκη όπως μια νέα Σύνοδος για την Κύπρο προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον Πρόεδρο ότι, στην προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας και με στόχο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και συλλογικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.

Όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, η υπογραφή 7 νέων Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης, όχι μόνο αποδεικνύει το ευρύ φάσμα που καλύπτει η μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, επιδρούν καταλυτικά στην ποιοτική διεύρυνση του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου που με τις σημερινές καλύπτουν 67 συμφωνίες.

Με τον Πρόεδρο Πούτιν συμφωνήσαμε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών, οικονομικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων είναι ευοίωνες και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προς επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Με τον Ρώσο Πρόεδρο είχαμε περαιτέρω την ευκαιρία να συζητήσουμε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την σημασία, για όλες τις πλευρές, της εξομάλυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης τους.

Η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκφράζεται έμπρακτα και μεθοδικά κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι υπέρ της επικράτησης μιας πραγματιστικής προσέγγισης στην σχέση μας με τη Μόσχα.

Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στο ουκρανικό και στο Συριακό.

Σε ό,τι αφορά στο Ουκρανικό, η Κύπρος τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων για επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο να υπάρξει προσήλωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μίνσκ.

Αναφορικά με τη συριακή κρίση, η Κύπρος εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την αισθητή μείωση των εχθροπραξιών στη χώρα και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε μια διεθνή συνεννόηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους».

Διαπιστώσαμε πως η Κύπρος, ως παράγοντας σταθερότητας και πυλώνας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, και με άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας επιδίωξη για τη θεμελίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες ήταν ουσιώδεις και ότι χάραξαν προοπτικές και τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων στο μέλλον. «Διαχρονικά με την Κύπρο μας συνδέουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί και δεσμοί φιλίας και η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος. Εκτιμούμε την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μας».

Ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αλλά ιδιαίτερα στο κοινό πρόγραμμα δράσεων που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, είπε.

Σημείωσε ότι «η μη ευνοϊκή παγκόσμια συγκυρία και οι εξωτερικοί περιορισμοί βάσει πολιτικών αποφάσεων επηρέασαν αρνητικά αυτή την οικονομική συνεργασία, αλλά χάρη στις κοινές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 36%».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία, την ενεργειακή απόδοση, την ιατρική και άλλους τομείς, ενώ επεσήμανε τις απευθείας επαφές της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών.

Είπε ακόμη ότι, στην Κύπρο, έχουν παραρτήματα μεγάλες εταιρείες και, χάρη σε αυτές τις τράπεζες, γίνεται όλο το φάσμα των τραπεζικών συναλλαγών.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τη θέση αρχής της Ρωσίας για συνολική λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών των ίδιων των πλευρών.

Η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους χωρίς επιβολή έτοιμων έξωθεν συνταγών ή έξωθεν πιέσεων, είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στη Μόσχα, και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο αργά απόψε.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/51B7C71BD154FAB9C22581C30059401D?OpenDocument&L=G