Φυσικό αέριο και στον Απόστολο Ανδρέα

Print Friendly, PDF & Email

  29 Οκτωβρίου 2017, 5:00 πμ  

  του Κώστα Βενιζέλου

Κινήσεις στη σκακιέρα της κυπριακής ΑΟΖ ετοιμάζεται να κάνει η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη μεγάλη κίνηση είναι η άφιξη στην περιοχή πλατφόρμας, ενώ την ίδια ώρα ακούγεται πως αρχικά θα σταθμεύσει στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Πηγές αναφέρουν πως κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το «Μπαρμπαρός», έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν και θα τρυπήσουν τον βυθό.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρόθεση της Άγκυρας είναι η πλατφόρμα να κινηθεί και στο τεμάχιο 6, στο οποίο δραστηριοποιούνται ως γνωστό η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ. Αυτό, ωστόσο, θα φέρει την Άγκυρα σε αντιπαράθεση με τις χώρες, οι εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στο τεμάχιο.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα, αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η αγορά της, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν πως η πράξη έχει γίνει. Η πλατφόρμα Deepsea Metroll II ανήκε στη νορβηγική ODFJELL και είχε πωληθεί σε κορεάτικη εταιρεία από την οποία αγοράστηκε, όπως φαίνεται, από την Τουρκία.

Στόχος της Τουρκίας είναι να φθάσει στην περιοχή η πλατφόρμα τον Δεκέμβριο, πλην όμως, αυτό φαντάζει δύσκολο και ως εκ τούτου μάλλον η άφιξη θα μετατεθεί για τους πρώτους μήνες του 2018.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX (1095/17), με την οποία αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος  ODIN Finder από χθες, 28 Οκτωβρίου, με ανοικτό χρόνο διάρκειας, σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/447657/fysiko-aerio-kai-ston-apostolo-andrea