Χαλαρή Ομοσπονδία είναι το όραμα Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

29.10.2017 08:00 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες έχουν τόσο βεβαρημένο μητρώο και ιστορικό παραπλανήσεων, ψευδών, αποκρύψεων, διαστρεβλώσεων και κωλοτούμπων, ώστε αν αποπειράτο κανείς να τα καταγράψει, θα χρειαζόταν τόμους βιβλίων. Συνεπώς, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυθεντικοί και ειλικρινείς ερμηνευτές, σε όσα ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε, στη βάση εγγράφου, σχετικά με τους διορισμούς βουλευτών και άλλων αξιωματούχων από τους δύο, έχοντας κοινά οράματα, ηγέτες, Αναστασιάδη και Ακιντζί. 

Για τον μέσο άνθρωπο, όμως, αυτό που σε τελευταία ανάλυση μένει, δεν είναι ποιος ερμηνεύει σωστά και ποιος χαλκεύει (αυτό έχει προ πολλού αποδειχθεί πλειστάκις), αλλά σε πόσες άλλες παραχωρήσεις εν κρυπτώ και παραβύστω προχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους Τούρκους. Ίσως ακόμη και ο ίδιος, προβληματισμένος εκ των υστέρων και αναλύοντας με πιο καθαρό μυαλό τι έδωσε στους Τούρκους, να τρομάζει. Και εν μέσω ωριμότερων σκέψεων και πανικού για το κράτος που συμφώνησε να κατασκευάσει, να επέλεξε να τα ανατινάξει όλα, φοβούμενος την κρίση την Ιστορίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε τη διαχείριση του Κυπριακού από μία εντελώς ανορθόδοξη και καταστροφική φιλοσοφία. Λογική της οποίας βάση, ήταν να βρει λύση που να ικανοποιεί τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Αυταπάτη και καταστροφική ψευδαίσθηση. Δεν υπάρχουν ανησυχίες Τουρκοκυπρίων. Υπάρχουν επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας για τουρκοποίηση της Κύπρου και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο. Η Τουρκία αυτό θέλει, οι Τουρκοκύπριοι, με εξαίρεση μία μικρή ομάδα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό θέλουν. Από τη στιγμή, συνεπώς, που η βάση της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, παρέπεμπε σε ικανοποίηση των αξιώσεων της Άγκυρας και σε κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κατενόησε ούτε τον ρόλο, ούτε την ιστορική αποστολή του. Έχει εκλεγεί από την ελληνοκυπριακή κοινότητα με μοναδικό στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και την ικανοποίηση των ανησυχιών του. Ας αφήσει στην Τουρκία και στους κατοχικούς ηγέτες το καθήκον να διεκδικούν και να ικανοποιούν επεκτατικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Οι Ελληνοκύπριοι δεν του έδωσαν κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση να ικανοποιεί “ανησυχίες” του εχθρού. Ο εχθρός δεν έχει καμίαν ανησυχία. Είναι καλά βολεμένος με την κατάκτηση της μισής Κύπρου και με τη μετατροπή της σε μικρή Τουρκία. 

Ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, στην αυταρέσκειά του να καταστεί ένας διαφορετικού τύπου ηγέτης με “μεγαλόπνοα οράματα”, ο οποίος έχει ξεπεράσει την εθνική καταγωγή του, προέβαλε αυτήν τη γελοία φιλοσοφία της “ικανοποίησης των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων”. Με ολέθριο αποτέλεσμα, να θυσιάσει τις “ανησυχίες” και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, στον βωμό της ικανοποίησης των “ανησυχιών” (διάβαζε των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας).

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα, στο οποίο μπορεί να καταλήξει ένας πατριώτης Ελληνοκύπριος. Και θα πρέπει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και να εγκαταλείψει την παράλογη λογική, στη βάση της οποίας έχει διαχειριστεί το εθνικό θέμα.

Αυτή η λύση δεν έχει ζωή

Το δεύτερο συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει ένας ορθοφρονών πολίτης, μέσα από τα έγγραφα που έρχονται στο φως και στις συγκλίσεις και συμφωνίες που λέγεται ότι έχουν επιτευχθεί, είναι τούτο: Πώς μπορεί να λειτουργήσει κράτος μέσα σε όλον αυτόν τον λαβύρινθο, των στρεβλώσεων, των δαιδαλωδών διαδικασιών και των εκτρωματικών κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία του νέου κράτους; Το είπαμε και άλλες φορές. Αν η Ζυρίχη επιβίωσε τρία χρόνια, η δήθεν Ομόσπονδη Κύπρος δεν θα επιβιώσει ούτε από την τρίτη ημέρα της γέννησής της. Θα δημιουργηθούν τόσα αναρίθμητα νομικά και πολιτικά προβλήματα, θα υπάρξουν τόσες απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων, θα δημιουργηθούν τόσες προβοκάτσιες από την Τουρκία, και θα προκύψουν τόσες υπαναχωρήσεις των Τούρκων, ώστε το κράτος-τέρας θα καταρρεύσει. Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει, οι Ελληνοκύπριοι θα καταστούν κοινότητα, και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα καταστεί παρελθόν. 

Μην πιστεύετε στη γελοία δικαιολογία που μας είχε δώσει κάποτε ο Νίκος Αναστασιάδης. Πως αν καταρρεύσει η λύση, θα επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς. Με την κατάρρευση της λύσης, αποχαιρετίστε και το κυπριακό κράτος, και τον κυπριακό Ελληνισμό. 

Κράτη-πολιτείες

Πριν από μερικές ημέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως να κατέβηκε εδώ από άλλο πλανήτη, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν Κράτη-Πολιτείες. Μα, αυτό ακριβώς δημιουργεί η λύση που προωθούσε ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Υπό τον απατηλό τίτλο, “συνιστώσες πολιτείες”, δημιουργούσαν ακριβώς δύο κράτη. Μάλιστα έσπευσαν και έδωσαν και στο Κράτος-Πολιτεία, εξουσίες να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες σε καίριους τομείς. Τελικά είναι δύο Κράτη που δημιουργεί το “όραμα” Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Τούτο δεν εξυπακούεται και δεν ερμηνεύεται και με το έγγραφο που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης επί κυβερνήσεως Χριστόφια, στο οποίο υποστηρίζετο ως λύση η “χαλαρή ομοσπονδία”; Πώς επεξηγούσε τότε με δηλώσεις του, ο τότε συναγερμικός πρόεδρος; Με τη χαλαρή ομοσπονδία, έλεγε, θα δοθούν αυξημένες εξουσίες στα κράτη, ώστε δεν θα υπάρχει κίνδυνος να προκαλούνται κρίσεις από αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης. Κράτη-Πολιτείες, ήταν ο στόχος, εναντίον του οποίου βάλλει σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά αυτή η λύση αποτελεί το καλύτερο προζύμι για να απαιτήσουν οι Τουρκοκύπριοι με δημοψήφισμα την απόσχιση και την ανεξαρτησία. 

Κατσουρίδης: Προωθεί χαλαρή ομοσπονδία

Να σημειώσουμε ότι στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2013, ο τότε επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης σε μία προφητική δήλωση του, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα προωθήσει λύση χαλαρής ομοσπονδίας και προειδοποίησε ότι εφόσον προωθηθεί τέτοια λύση, θα προκληθούν σοβαρές περιπέτειες στο Κυπριακό.   

Αλλά προηγήθηκε της “χαλαρής ομοσπονδίας” και ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου. Εισηγήθηκε σε χρόνο ανύποπτο, όπως γίνει αποδεκτή η “εξελικτική ομοσπονδία”. Να ξεκινήσουμε, δηλαδή, από μία λύση συνομοσπονδίας και, με την πάροδο του χρόνου, και με την επικράτηση σταθεροποιητικών καταστάσεων, και τη συναδέλφωση των δύο κοινοτήτων, να φθάσουμε σε μία πραγματική ομοσπονδία.

«Παρεισέφρησε στην ομιλία μου»

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε σε λύση “εξελικτικής ομοσπονδίας”. Το ΑΚΕΛ ζήτησε αμέσως εξηγήσεις, και ο Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Άντρο Κυπριανού ότι ο όρος “παρεισέφρησε στο κείμενο” (ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ύστερα από συνεδρία της ολομέλειας). Βεβαίως, διαφεύγει των εμπνευστών της χαλαρής ομοσπονδίας και της εξελικτικής ομοσπονδίας, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσουν αυτές οι λύσεις. Αντίθετα. Θα αξιοποιήσει τα διαιρετικά και διαχωριστικά στοιχεία, θα οδηγήσει σε κατάρρευση το κράτος και πλέον η τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι θέμα ενός περιπάτου.

Προζύμι χαλαρής ομοσπονδίας

Το προζύμι που οι Αναστασιάδης-Ακιντζί έχουν μαγειρέψει, οδηγεί κατευθείαν σε μία “εθνοτική” χαλαρή ομοσπονδία, η οποία θα έχει αφετηρία τη δημιουργία δύο χαλαρών πολιτειών με εξουσίες και αρμοδιότητες κράτους. Αναπόδραστα αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση και σε απόκτηση δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, να απαιτήσουν δημοψήφισμα με αίτημα την απόσχιση και ανεξαρτησία. 

Αν αυτός είναι ο στόχος του Νίκου Αναστασιάδη, απαιτώντας να ξαναρχίσουν συνομιλίες απ’ εκεί που μείναμε, τότε η επανεκλογή του θα οδηγήσει σε αυτήν την καταστροφική λύση. Η λύση του Κυπριακού έχει γραφεί και στα χαρτιά και στο έδαφος, τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν έχουν απομείνει ούτε όπλα, ούτε ελπίδες για τον κυπριακό Ελληνισμό. Ένα μόνο όπλο διαθέτει. Την Κυπριακή Δημοκρατία. Και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ζωντανή ως κράτος, μόνο με την απόρριψη της λύσης που μαγειρεύεται. Είναι ασυγκρίτως προτιμότερη η μη λύση, που θα διατηρήσει σε ζωή την Κυπριακή Δημοκρατία, από την  αποδοχή της κυοφορούμενης λύσης,  που θα εξαφανίσει και το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2287/xalari-omospondia-einai-to-orama-anastasiadi