Τεχνογνωσία και… «Ζάσταβα» από Κύπρο προς Λίβανο

Print Friendly, PDF & Email

  30 Οκτωβρίου 2017, 5:45 πμ  

του   Ανδρέα Πιμπίσιη

Η επίσκεψη και η παραμονή του Σαάντ Χαρίρι στη Λευκωσία ήταν ολιγόωρη αλλά σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα τα όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Κυρίως ανέδειξαν τα όσα μπορεί και δύναται να προσφέρει η Κύπρος στη γειτονική της χώρα. Τα όσα συζήτησαν Αναστασιάδης και Χαρίρι αφορούν τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, ενώ συζήτησαν και ζητήματα που άπτονται της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στα ενεργειακά ο Λίβανος ζητά από τη Λευκωσία την κυπριακή τεχνογνωσία. Η ενασχόληση με τα ενεργειακά τρεις πενταετίες τώρα έχει δημιουργήσει μια καλή βάση γνώσεων για την Κύπρο την οποία ζητά ο Λίβανος να τη μοιραστεί μαζί του. Γεγονός που η κυπριακή πλευρά θεωρεί θετικό καθώς μια χώρα έρχεται να αναγνωρίσει τα όσα έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. 

Στον τομέα της Άμυνας, όσο κι αν αυτό για πολλούς φαίνεται παράξενο και παράδοξο, η Κύπρος είναι σε θέση να προσφέρει κάποιο υλικό στον γειτονικό Λίβανο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χαρίρι, ότι η Κύπρος θα παραδώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος δώσει στον Λίβανο στρατιωτικό υλικό το οποίο σήμερα, λόγω αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει, δεν της είναι χρήσιμο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν οι πληροφορίες, η Κύπρος θα στείλει στον Λίβανο τυφέκια «Ζάσταβα», τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται αποθηκευμένα. Το γιουγκοσλαβικό τυφέκιο «Ζάσταβα» ήταν το βασικό όπλο της Εθνικής Φρουράς τη δεκαετία του ’80 και πολλές μονάδες το χρησιμοποιούσαν και τη δεκαετία του ’90 όταν ήδη αποκτήθηκε το γνωστό G3. 

Τρίτο σημαντικό κεφάλαιο συνεργασίας των δύο χωρών αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο Λίβανος θέλει τη στήριξη και τη βοήθεια της Κύπρου. Από τη συνομιλία Αναστασιάδη-Χαρίρι διαφάνηκε ότι η Βηρυτός θεωρεί πως η Κύπρος από όλα τα μέλη της ΕΕ είναι το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση στην περιοχή, που καταλαβαίνει τον Λίβανο και κυρίως η μόνη χώρα που γνοιάζεται για τις εξελίξεις.

Περαιτέρω αυτό που θέλει ο Λίβανος να πάει ως μήνυμα προς τις Βρυξέλλες είναι πως ενώ από δικής του πλευράς κάνουν τόσα πολλά και σημαντικά στο θέμα των προσφύγων από τη Συρία η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται μόνο για την Τουρκία και όχι για τις άλλες χώρες δίπλα από τη Συρία.

Έστειλαν μηνύματα

Στη διάρκεια των δηλώσεών τους Νίκος Αναστασιάδης και Σαάντ Χαρίρι έστειλαν συγκεκριμένα μηνύματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της χώρας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ΠτΔ επαίνεσε την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου για τη φιλοξενία πέραν του 1,5 εκατ. Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας τη γενναιοδωρία τους.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τριμερή σύνοδο Κύπρου-Λιβάνου-Ελλάδας τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Αναφέροντας ότι «οι λαοί των δύο χωρών στάθηκαν διαχρονικά στο πλευρό ο ένας του άλλου με αλληλεγγύη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μας, και να εργαστούμε μαζί για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας αλλά και για την περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίρι τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους συμπατριώτες του. Χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξαιρετική και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά τα μέγιστα τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, η οποία είναι ο στενότερος Ευρωπαίος εταίρος του Λιβάνου.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για τη στήριξή του προς τις Ένοπλες μας Δυνάμεις, τον τομέα της ασφάλειας ευρύτερα», είπε προσθέτοντας ότι κατά τις συνομιλίες τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια ανθρωπιστική υποχρέωση που έχει η διεθνής κοινότητα απέναντι στους πρόσφυγες καθώς και στην παροχή βοήθειας και καταφυγίου από τον Λίβανο σε πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που όμως έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τον Λίβανο, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη των φίλων μας στη διεθνή κοινότητα». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προς τον σκοπό αυτό η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως φίλη χώρα και ως μέλος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χαρίρι είπε ότι «η κυβέρνησή μου είναι πλήρως προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Έχουμε επανειλημμένα καλέσει για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η κυβέρνησή μου στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων», τόνισε.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/447991/technogosia-kai-zastaba-apo-kypro-pros-libano