Ο Ναμί έχει δίκαιο 100%, πρέπει να σκεφτούμε και την άλλη πλευρά

Print Friendly, PDF & Email

04 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

Προς τι η έκπληξη και οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί; Πρώτη φορά άκουσαν τέτοιες δηλώσεις οι πολιτικοί μας ταγοί; Ο Ναμί επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις, που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες. Και το θέμα δεν είναι να παριστάνουμε τους έκπληκτους σαν να και δεν το περιμέναμε, αλλά να δούμε, επιτέλους, πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την πολιτική. Και να σκεφτούμε αυτοκριτικά αν όσα κάναμε μέχρι τώρα την ενίσχυσαν και την παγίωσαν αντί να την αποτρέψουν.

Ο Ναμί έθεσε ως προϋπόθεση για να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δέσμευση ότι σε περίπτωση ενός νέου όχι από τους Ελληνοκύπριους («Είτε ”όχι” σε συμφωνία για δημοψήφισμα είτε ”όχι” ως αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα») θα ακολουθήσει μια μορφή αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος. «Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, θα επιμείνουμε ότι σε μια νέα διαδικασία, όποια και αν είναι, θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στα διεθνή φόρα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια είναι η πολιτική μας κατάσταση (status), αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πάλι πει όχι». Αν δεν τα περίμεναν αυτά οι ηγέτες μας καλύτερα να πάνε σπίτια τους και να μην μας οδηγούν όλο και πιο κοντά σε αυτά που υποτίθεται απορρίπτουν. Διότι, σε αυτά φτάσαμε επειδή δεν αναγνώρισαν τον κίνδυνο την ώρα που έπρεπε, δεν προετοιμάστηκαν, δεν έκαναν ασφαλείς συμφωνίες να μας προστατεύσουν και ακολούθησαν ως άβουλα όργανα τον οδικό χάρτη της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων. Κι αυτά δεν τα λέμε εκ των υστέρων, όπως κάνουν οι πολιτικοί, τα λέγαμε κι όταν μπορούσαν να προληφθούν, αλλά δεν άκουγε κανένας ή και όσοι άκουγαν κατέφευγαν στη μέγιστη ύβρη ότι εμείς δεν θέλουμε λύση, ενώ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τάχα. Στις 24/10/2013, γράφαμε σε αυτή τη στήλη ότι «αν οι συνομιλίες φτάσουν ξανά σε αδιέξοδο τότε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το τουρκικό σχέδιο Β, που ήδη εφαρμόζεται, αλλά χρειάζεται ηθικό έρεισμα για να γίνει αποδεκτό και από τον διεθνή παράγοντα, για οριστική ”μη λύση”. Δηλαδή, για αποδοχή της υφιστάμενες κατάστασης ως τελεσίδικης με όλα τα επακόλουθα: Σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παραμερισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσα αφορούν τα κατεχόμενα εδάφη, αεροδρόμιο Τύμπου, λιμάνι Αμμοχώστου, απευθείας εμπόριο… Ήδη, βλέπουμε τα σημάδια.»

Τώρα εμφανίζεται ο Ναμί, ένας από τους διαλλακτικούς συνομιλητές μας, και τονίζει τα σημάδια για να τα κάνει ακόμα πιο ευδιάκριτα. Αλλά, και πάλι εμείς, οι πανέξυπνοι, οι προετοιμασμένοι και ονειροπαρμένοι, στήνουμε σενάρια για τις μεγάλες επιτυχίες μας. Που για πρώτη φορά αναγκάσαμε την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών, που για πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες, που ο Γκουτέρες έβαλε στο τραπέζι τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και που αμέσως μετά από τις εκλογές θα συνεχίσουμε την πορεία μας από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά, ούτε και τις προϋποθέσεις της τουρκικής πλευράς δεν μπορούμε να διακρίνουμε, μέσα στον πανικό για τη διακοπή των συνομιλιών. Και αργότερα, όπως τις προηγούμενες φορές, θα έρθει η ώρα που θα αρχίσουμε να συζητούμε και τις προϋποθέσεις του Ναμί και θα του βρίσκουμε δίκαιο 100%. Ξεχνώντας, βεβαίως, ότι είναι η δική μας πολιτική που έστρωσε το χαλί για να ξεσαλώνει ο τουρκικός επεκτατισμός σε βάρος της πατρίδας μας. Και η δική μας ανικανότητα, η προβληματική διορατικότητα της ηγεσίας, που ενθουσιάζεται ακόμα σαν μικρό παιδί με παραμύθια καλού κλίματος και αδυνατεί να αντιληφθεί ότι παίζει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου της τουρκικής πολιτικής.

Πολύ σωστά το είπε ο Ναμί: «Κάτι χρειάζεται να αλλάξει για να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αν κάνεις όλα τα ίδια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο». Ο Ναμί είπε τι θέλουν να αλλάξει: Να υπάρξει δέσμευση ότι μετά από ένα νέο όχι θα έρθει η αναγνώριση. Φυσικά, στόχος είναι να προκαλέσουν οι ίδιοι το όχι των Ελληνοκυπρίων, διότι στην πραγματικότητα δεν θέλουν δημοκρατική και λειτουργική λύση κοινού κράτους. Εμείς, όμως, πόσα δράμια νου διαθέτουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν αλλάξει τίποτα στη δική μας πολιτική δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από τα τραγικά που είχαμε μέχρι τώρα;

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/449919/o-nami-echei-dikaio-100-prepei-na-skeftoyme-kai-tin-alli-plevra