Οι βασικοί πυλώνες μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

05 Νοέμβριος 2017, 18:00

Του Μάριου Πούλλαδου

Μια επιστημονική προσέγγιση για τα γεωπολιτικά δεδομένα και την επόμενη μέρα στο Κυπριακό

«Γεωπολιτικές αλλαγές στη γειτονιά μας και νέα στρατηγική», ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας με ομιλητές τον Δρα Ήφαιστο Παναγιώτη, τον Δρα Γιάννο Χαραλαμπίδη και τον Συνταγματάρχη εν αποστρατεία, Άντη Λοΐζου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε το «Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Παγκόσμιας Οικονομίας και Στρατηγικής Ανάλυσης» του Ledra College και του Πανεπιστημίου VUZF, έδωσαν το παρών τους πλήθος κόσμου, ακαδημαϊκοί, αξιωματικοί, πολιτικοί και κομματικά στελέχη.

Στην αρχική του ομιλία ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αρχικά διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως της απαγκίστρωσης από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον επεσήμανε πως στόχος θα πρέπει να είναι η επανενσωμάτωση των κατεχομένων στο νόμιμο κράτος.

Ακολούθως ο κ. Χαραλαμπίδης ανέπτυξε τους τέσσερεις κύριους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η νέα στρατηγική. «Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να ακολουθήσουμε και να στραφούμε προς τη μετατροπή της Κύπρου σε εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρου», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ελληνικής ταυτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία της πίστης του λαού στον επιδιωκόμενο σκοπό. Τέλος, ως τον βασικότερο πυλώνα μιας Νέας Στρατηγικής, έθεσε τις ενεργειακές συμμαχίες με Ελλάδα και Ισραήλ, οι οποίες σε συνεργασία με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός υποσυστήματος ασφάλειας στην περιοχή, που θα είναι ικανό να εξισορροπεί τον ρόλο και τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

«Αυτοκτονία»

Με τη σειρά του ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος τόνισε αρχικά πως είναι αδιανόητο να έχουμε ως στρατηγικό στόχο την «αυτοκτονία». Έχουμε, όπως είπε, τερατώδεις υποχωρήσεις που οδηγούν στη δημιουργία ενός τουρκικού κράτους. Ο Δρ Ήφαιστος ανέλυσε τη σημερινή δομή του Διεθνούς Συστήματος και τον συσχετισμό ισχύος.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως σχέση ή σύζευξη με Τουρκία. Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Η Τουρκία είναι ένα τρελό λεωφορείο που, με τα όποια της προβλήματα, ακόμη και αν διασπαστεί, θα μείνει ένα ισχυρό κράτος. Αυτό χρειάζεται αποτρεπτική ισχύ», επεσήμανε ο Δρ Ήφαιστος. Απαιτείται, συνέχισε, στοιχειώδης ορθολογισμός. Κλείνοντας, τόνισε «η ελευθερία ως η κατάσταση εκείνη που οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ετερότητά τους είναι έσχατη λογική και υπέρτατο αγαθό. Η απώλειά της σημαίνει θάνατο. Όποιος θέλει να καταλύσει την ελευθερία, είναι τέρας».

Τέλος, ο Συν/χης ε.α. Άντης Λοΐζου ανέλυσε συνοπτικά τους συντελεστές ισχύος, που είναι η οικονομία, η δημογραφία, η γεωγραφία, η τεχνολογία, η διπλωματία, οι συμμαχίες, οι πληροφορίες, οι ένοπλες δυνάμεις και οι κυβερνοδυνατότητες. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η Τουρκία βάσισε όλες τις διεκδικήσεις της σε πολιτικούς λόγους και όχι σε νομικά επιχειρήματα, εξουδετερώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα διεθνή ψηφίσματα, πετυχαίνοντας να πείσει διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί με δικαίωμα ξεχωριστής αυτοδιάθεσης κατόπιν ξεχωριστού δημοψηφίσματος.

Κάνοντας μια γεωπολιτική ανάλυση της περιοχής και των προβλημάτων και υπογραμμίζοντας την αστάθεια που την χαρακτηρίζει, έθεσε μερικές από τις ακόλουθες προτεραιότητες μια εθνικής στρατηγική επιβίωσης: ενίσχυση της κρατικής οντότητας της ΚΔ, ανακοπή της επέκτασης της τουρκικής κυριαρχίας και στις ελεύθερες περιοχές, ενίσχυση της συνεχώς υπονομευόμενης ελληνικής μας ταυτότητας, ανακοπή της οικονομικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους. Ενίσχυση της Ε.Φ., αναζωογόνηση του ΔΕΑΧ, σύναψη συμμαχιών, και συμμετοχή στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/466736/oi-vasikoi-pylones-mias-neas-stratigikis-sto-kypriako