Η Τουρκία δέσμευσε τεράστιο τμήμα της ΑΟΖ για ασκήσεις

Print Friendly, PDF & Email

11.11.2017 17:14 

του Χρήστου Μιχάλαρου

Η επιβεβαίωση της γεώτρησης στο οικόπεδο 6 από την γαλλική εταιρία TOTAL, αλλά και η ανοιχτή πλέον στήριξη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ενεργειακό της πρόγραμμα, φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα. 

Έτσι, η Τουρκία με την έκδοση τριών NAVTEX, προχώρησε στη δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ για δική της δραστηριότητα. 

Στην πρώτη περίπτωση ανακοινώθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 7 αλλά και του οικοπέδου 6, όπου η TOTAL θα πραγματοποιήσει γεώτρηση και επί του οποίου η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι το όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από το σημείο που είναι προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση. 

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τις 4:00 μέχρι τις 15:00.

Επιπλέον, μεγάλη περιοχή δεσμεύτηκε στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 7, 8 και 9. Οι εν λόγω ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για απόψε Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Τέλος, η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να διεξάγει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σήμερα από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι τις 20:30 το βράδυ. 

Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive, όπως πάντα η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την παράτυπη αυτή δραστηριότητα εκδίδοντας ακυρωτικές οδηγίες (αντι-NAVTEX), όπως προβλέπεται. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται στην πάγια στρατηγική της στην περιοχή, για την δημιουργία εντυπώσεων, με τις κυπριακές Αρχές να αντιδρούν άμεσα και με υπευθυνότητα στις προκλήσεις. 

«Τις περισσότερες φορές, παρά το ότι εκδίδονται NAVTEX και δεσμεύονται περιοχές, στην πραγματικότητα δεν εμφανίζονται δυνάμεις της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα», τονίζουν. 

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία άσκηση έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα ανοιχτά της Λεμεσού μέχρι τα ανοιχτά της Πάφου. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/468364/i-tourkia-desmefse-terastio-tmima-tis-aoz-gia-askiseis