Ο Ερντογάν Ανυψούται ξανά ως Μεγάλη ελπίδα του Προέδρου

Print Friendly, PDF & Email

12 Νοέμβριος 2017, 18:02

Του Κωστάκη Αντωνίου

Ο ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΟΤΑΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΜΕΧΜΕΤ ΟΤΙ «ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΑΣ ΚΟΨΑΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ», Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΑΠΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σε πέλαγος αντιφάσεων, κενολογιών και αλληλογρονθοκοπούμενων θέσεων κινούνται οι δηλώσεις Αναστασιάδη, Κασουλίδη, Αβέρωφ. Η μία δήλωσή τους αναιρεί την προηγούμενη, ένδειξη που στοιχειοθετεί την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής και την απουσία συντονισμού μεταξύ τους

Αν παρακολουθήσει κανείς τις αφηγήσεις, τις αναλύσεις και τις προοπτικές τις οποίες καταθέτουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Υπουργός Εξωτερικών, θα χαθεί σε ένα πέλαγος αντιφάσεων, κενολογιών και αλληλογρονθοκοπούμενων θέσεων. Αποδεικτικό στοιχείο, ότι απλώς λένε για να λένε, απλώς εύχονται για να εύχονται και, φυσικά, απλώς στοιχειοθετούν την ανυπαρξία πολιτικής στο εθνικό θέμα και την απουσία στοιχειώδους συντονισμού μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάσκει και αντιφάσκει, δείγμα της άγνοιάς του για το ποια πολιτική έχει αποφασίσει να ακολουθήσει, εάν εκλεγεί. Ακροβατεί μεταξύ εκ των υστέρων ρεαλιστικών εκτιμήσεων, οι οποίες ανατρέπονται στη συνέχεια από επανάληψη των γνωστών θέσεων με τις οποίες πολιτεύεται από της ανάληψης της αρχηγίας του ΔΗΣΥ. Και εκθέτει τις αντιφάσκουσες θέσεις του, ανάλογα με το ακροατήριο που τον ακούει. Ιδού δείγματα:

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2013, υπέσχετο διεκδικητική πολιτική που θα προκαλούσε κόστος στην Τουρκία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, δηλώνει ειρωνικά πως “τα περί στρατηγικής που θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκία, είναι ωραία λόγια για εσωτερική κατανάλωση και μόνο για αστείο μπορεί να λέγονται”.

Αλλά πώς θα λύσει η Τουρκία το Κυπριακό, όταν δεν αισθανθεί κόστος για την αδιαλλαξία της; Ο Πρόεδρος προκρίνει, σύμφωνα με τα λόγια του, την “ενεργοποίηση όσων μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία, δηλαδή, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. της Ρωσίας και ισλαμικών χωρών”. Εδώ και πολλά χρόνια, είδε ο Αναστασιάδης τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Ρωσία και τα ισλαμικά κράτη να επηρεάζουν την Τουρκία; Το αντίθετο συμβαίνει. Τη θωπεύουν. Και γιατί να επηρεάσουν οι ξένοι την Τουρκία, όταν ο ίδιος σαμποτάρει με την πολιτική αποενοχοποίησης της Τουρκίας, κάθε προσπάθεια επηρεασμού της;

Από τις «βλέψεις» της Τουρκίας, στην… ελπίδα του Ερντογάν

Σε ομιλίες του στα εθνικά μνημόσυνα, προς άγραν εθνικοφρόνων, δηλώνει πως “η κύρια αιτία της μη λύσης του Κυπριακού, δεν είναι άλλη από τις βλέψεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες της Τουρκίας” (Λόγος στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου). Ορθή διάγνωση, αν και χρειάστηκαν 43 χρόνια να την αντιληφθεί ο Πρόεδρος.

Σε ομιλία του, εξάλλου, σε σύναξη Μαρωνιτών, παραδέχεται ότι “οι στόχοι της Τουρκίας δεν είναι η ευημερία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων”. Αλλά ως συνήθως όλα αυτά τα αναιρεί με άλλες δηλώσεις του, όπως εκείνη που έκαμε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Κωνσταντίας. Προσδοκά, δηλώνει, πως “η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα θα δημιουργήσει θετικό κλίμα και θα φέρει στοιχεία που να επιτρέπουν την επανέναρξη του διαλόγου”.Προσδοκία εκτός πραγματικότητας, η οποία υποδηλώνει και ασυγχώρητη άγνοια των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων.

Πού επενδύει ελπίδες ο Αναστασιάδης, ότι ο Ερντογάν μόλις αντικρίσει την Ακρόπολη θα ακυρώσει τις “βλέψεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες της Τουρκίας”, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενη ομιλία του; Πώς εν ριπή οφθαλμού ο Ερντογάν θα σταματήσει να επιδιώκει τη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας; Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι οι θέσεις του Προέδρου. Πρόχειρα διατυπωμένες, δουλειές του ποδαριού, χωρίς κανένα βάθος και χωρίς καμία μελέτη.

Η αναφορά Ερντογάν στον Πασά Μεχμέτ

Πάντοτε ο Νίκος Αναστασιάδης έτρεφε θαυμασμό για τον νεοσουλτάνο δικτάτορα. Από τον καιρό που επεσκέφθη την Τουρκία, τον συνάντησε και επέστρεψε, δηλώνοντας πως ο Ερντογάν είναι σύγχρονος προοδευτικός ηγέτης, που θέλει λύση του Κυπριακού. Ποτέ δεν μας είπε ποια λύση θέλει ο Ερντογάν, διότι δεν συμφέρει στον Πρόεδρο. Ο Ερντογάν θέλει λύση τουρκική, όπως απέδειξε και με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, το οποίο επίσης αποδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αλλά ο Ερντογάν, ο οποίος ανυψούται και πάλιν ως η μεγάλη ελπίδα του Νίκου Αναστασιάδη, σε επανειλημμένες και διαχρονικές δηλώσεις του έχει εξηγήσει σαφέστατα ποια λύση επιθυμεί και πώς χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκυπρίους. “Εκλιπούσα” θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και “μαδημένα κοτόπουλα” τους Ελληνοκυπρίους. Ο Αναστασιάδης, κάνει πως δεν ακούει. Όπως δεν άκουσε και την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν μόλις πρόσφατα, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Αναφέρθηκε στα λόγια του Πασά Μεχμέτ προς τον Πρέσβη της Βενετίας, το 1573. Του είπε: “Εμείς με την κατάκτηση της Κύπρου σάς κόψαμε απλά τα γένια, ενώ εσείς με τον πόλεμο του 1571 (σημ. ο συμμαχικός στόλος είχε καταστρέψει ολοσχερώς τον τουρκικό στόλο) μάς ξυρίσατε τα γένια. Αλλά το χέρι που κόβεται δεν ξαναφυτρώνει, όμως το μούσι που ξυρίζεται, ξαναβγαίνει πιο δυνατό”. Αυτό υπενθύμισε ο Ερντογάν για την Κύπρο και αν κατάλαβε ο Αναστασιάδης, κατάλαβε…

Αποδέχθηκε ελληνοτουρκικό διάλογο για το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή και υπό την αυταπάτη ότι ο Ερντογάν θα διαφοροποιήσει την τουρκική στάση, ευρισκόμενος στην Αθήνα, ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια νέα, απαράδεκτη υποχώρηση, αποδεχόμενος την πρόταση Τσαβούσογλου, όπως Ελλάδα και Τουρκία συζητήσουν τα “δύσκολα θέματα” του Κυπριακού.

Πρόκειται για μία πονηρή καραμέλα, η οποία υποβιβάζει το Κυπριακό σε επίπεδο ελληνοτουρκικού διαλόγου, αποκλείει από τη συζήτηση την “εκλιπούσα” Κυπριακή Δημοκρατία και επιβεβαιώνει την τουρκική στρατηγική, όπως διατυπώθηκε μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, για συζήτηση και λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ. Πρόταση, την οποία δυστυχώς αποδέχθηκε και η συμπαρασυρόμενη Αθήνα.

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθετε όλες τις ασουλούπωτες, αντιφατικές και χωρίς κανένα νόημα και περιεχόμενο θέσεις, προφανώς δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει τον Τούρκο αντιπρόεδρο Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος δήλωνε: “Η Τ.Δ.Β.Κ. αποτελεί στρατηγικό πεδίο για την Τουρκία”. Ούτε αντελήφθη τι ήθελε να πει ο Ακντάγ, υποδεχόμενος τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών στην Άγκυρα: “Η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να ακουμπήσει έστω και μία τρίχα στα μαλλιά των Τουρκοκυπρίων. Έχουμε εγγυητικά δικαιώματα και ευθύνες που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και οπωσδήποτε θα τα εκπληρώσουμε…”.

Τώρα, πώς επενδύει ελπίδες στην αλλαγή στάσης του Ερντογάν ο Νίκος Αναστασιάδης, μόνο οι αυταπάτες του ξέρουν και οι προεκλογικές του σκοπιμότητες.

Το τόξο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος

Προφανώς απασχολημένος πλήρως με την προεκλογική του εκστρατεία, ο Πρόεδρος δεν άκουσε τι συνέβη και με τον άλλο αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος επίσημος επεσκέφθη την Κομοτηνή, εξεφώνησε εκεί εμπρηστικές ομιλίες, αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα “τουρκική μειονότητα”, συναντήθηκε με την “τουρκική νεολαία” και σε συγκεντρώσεις των ακραίων τουρκικών στοιχείων της Θράκης, ανέλυσε το όραμα Ερντογάν για τις τουρκικές μειονότητες. Τις ίδιες μέρες εκδηλώθηκε η τουρκική προκλητική ανακοίνωση κατά των γυμνασίων Ελλάδας-Αιγύπτου στο Αιγαίο, αλλά αν ερωτήσετε τον Νίκο Αναστασιάδη ή τον Νίκο Τορναρίτη για το τουρκικό τόξο Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου, πιθανώς να σας απαντήσουν πως πρόκειται για αστειότητες…

Στο μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου προβαίνουν σε τακτικές παροτρύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο με την Τουρκία και να σφιχταγκαλιαστούν με τους Ελληνοκυπρίους, αλλά φευ: Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό εμπιστεύονται τον κατοχικό στρατό. Και περιμένουν οι κυβερνώντες και το ΑΚΕΛ, πως οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν επανάσταση να διώξουν τον Αττίλα για να ενωθούν μαζί μας. Επικίνδυνες έως καταστροφικές πολιτικές και θεωρίες.

Αλλά υπάρχει και ο κ. Κασουλίδης. Η παλαιότερη δήλωσή του πως “κανένας στρατός δεν αποχώρησε από την πρώτη ημέρα”, αναφερόμενος στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού, βρίσκει πλήρη απήχηση στη θέση που διατύπωσε σε ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο. “Μπορούμε να δεχτούμε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών για όσο διάστημα χρειάζεται, αλλά στο τέλος θα είναι ότι μια μέρα η Κύπρος θα πρέπει να είναι χωρίς ξένο στρατό…”.

Και γιατί ο κ. Κασουλίδης δεν καθορίζει πόσο “διάστημα χρειάζεται” για να συμπληρωθεί η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού; Ένα, δύο, τρία χρόνια; Και στο διάστημα αυτό θα αισθάνεται ασφαλής ο κυπριακός Ελληνισμός; Και πόσο βέβαιος είναι πως με την πρώτη νομική ή πολιτική διαφορά, ο τουρκικός στρατός δεν θα αναλάβει δράση;

Η πολιτική Αναστασιάδη είναι επικίνδυνη για τον κυπριακό Ελληνισμό. Οι πολίτες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/468236/o-erntogan-anypsoutai-ksana-os-megali-elpida-tou-proedrou