«Εξαρτώμενα» του ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και PESCO

Print Friendly, PDF & Email

19 Νοεμβρίου 2017, 5:00 πμ  

του Παύλου Ξανθούλη  

«Κενά αέρος» αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, PESCO, προκειμένου να καλύψει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο το κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις στο Κυπριακό, αναχαιτίζοντας τις πάγιες τουρκικές θέσεις. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει και κατά τη «PESCO-εποχή» να εξαρτά την ασφάλειά της από το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία διατηρεί εξέχουσα θέση, διαδραματίζει ισχυρό ρόλο και δυστυχώς αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν διστάζει να μπλοκάρει ακόμη και τον διάλογο της Συμμαχίας με την ΕΕ απλώς και μόνον για να αφήσει «εκτός παιγνιδιού» τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η εξάρτηση της ΕΕ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία οδήγησε τις Βρυξέλλες να διαβουλευθούν απευθείας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τη σύσταση της PESCO… Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της άτυπης αυτής διαβούλευσης, ήταν ο «σαφής καθορισμός» των ορίων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ανάληψη προγραμμάτων ή εκπόνηση σχεδίων τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί από το ΝΑΤΟ ή τα οποία η Συμμαχία θεωρεί ότι θα πρέπει να φέρουν τη δική της σφραγίδα.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο ΓΓ της Συμμαχίας έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη σύσταση της PESCO, λέγοντας ότι «θα είναι καλή για την Ευρώπη, θα είναι καλή για το ΝΑΤΟ». Ο Jens Stoltenberg ανέφερε ακόμη, ότι η σύσταση της PESCO θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «νέες δυνάμεις και ικανότητες» από την ΕΕ θα πρέπει «να καταστούν διαθέσιμες» για τις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Και η ίδια όμως η ΕΕ δεν κρύβει τη σχέση εξάρτησης από το ΝΑΤΟ. Τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, που προσυπέγραψαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγγειλαν ουσιαστικά τη σύσταση της PESCO, χωρίς να αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας: «Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ παραμένουν το κλειδί της συνολικής ασφάλειας, επιτρέποντας μας να ανταποκριθούμε στις εξελισσόμενες απειλές για την ασφάλεια, περιλαμβανομένων των απειλών του κυβερνοχώρου των υβριδικών και της τρομοκρατίας», ανέφεραν στα δεσμευτικά Συμπεράσματα οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, καθιστώντας σαφές ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει το «πάνω χέρι» στην ασφάλεια της Ε.Ε. και μετά τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, PESCO. Στη παράγραφο 8 των Συμπερασμάτων που εξέδωσαν οι ηγέτες των «28», περιλαμβανομένου και του Προέδρου Αναστασιάδη, προβαίνουν σε αναφορά για την ανάγκη σύστασης της PESCO, σημειώνουν ότι εντός τριών μηνών τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν «κοινή λίστα κριτηρίων και δεσμευτικών υποχρεώσεων» και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Η εργασία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με τους εθνικούς σχεδιασμούς των κρατών-μελών και τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εντός του ΝΑΤΟ…», κάτι που διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των μελών της Συμμαχίας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν σαφές ότι η PESCO δεν πρόκειται να ανατρέψει τη σχέση εξάρτησης της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ. Και συνεπώς δεν θα δημιουργήσει συνθήκες πλήρους αυτονόμησης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε ζητήματα ασφάλειας, ώστε η Λευκωσία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει μια αμιγώς ευρωπαϊκή αμυντική πλατφόρμα για να ανατρέψει τη τουρκική επιχειρηματολογία στα ζητήματα ασφάλειας/εγγυήσεων, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και να περάσει τη θέση ότι εγγυητής μιας ενδεχόμενης λύσης στη Κύπρο θα είναι η Ε.Ε.

Άλλωστε, το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών εγγυήσεων της λύσης, απαλλαγμένο από την Τουρκία, θα ήταν η διασφάλιση της στήριξης των Βρυξελλών, οι οποίες εμφανίζονται να τηρούν ίσες αποστάσεις στο ζήτημα, αλλά δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους στις τουρκικές θέσεις. Σημειώνεται ότι η μοναδική ουσιαστική τοποθέτηση που έγινε από επίσημο της ΕΕ αναφορικά με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, με επίκεντρο τα ζητήματα ασφάλειας/εγγυήσεων, προήλθε από τον Kjartan Björnsson, επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της διαδικασίας λύσης του προβλήματος στη Κύπρο. O κ. Björnsson υποστήριξε ότι «αποτελεί καλή σύνοψη» το δημοσίευμα της Cyprus Mail με τίτλο «ο Αναστασιάδης τίναξε μια τόσο καλή συμφωνία» (Anastassiades blew such a good deal)…

Με ευλογίες Τραμπ 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε εντονότατες επικρίσεις αναφορικά με τα κονδύλια που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ για την άμυνά τους. Η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που εκ των πραγμάτων θα επέλθει με τη σύσταση της PESCO, προκαλεί συνεπώς ικανοποίηση στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. της Συμμαχίας, στις πρώτες του δηλώσεις για τη σύσταση της PESCO, εξέφρασε ικανοποίηση παραπέμποντας στην αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άμυνα.

Γερμανογαλλική κόντρα

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η σύνθεση της PESCO αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Οι δύο «σύμμαχοι» διαφώνησαν, καθώς η Γαλλία επεδίωκε τη συμμετοχή μικρού αριθμού κρατών στην PESCO, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικού κλαμπ ικανών χωρών, με προοπτική υπεράκτιων επιχειρήσεων.

Αντίθετα, η Γερμανία, που δεν ήθελε να επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία της «συμμάχου» Γαλλίας να αποκτήσει τον πρώτο λόγο σε ένα «αποκλειστικό κλαμπ», απαίτησε όπως η συμμετοχή στη PESCO είναι ανοικτή για όλα τα κράτη, με αποτέλεσμα όποιος επιθυμεί, ασχέτως αμυντικών δυνατοτήτων, να είναι σε θέση να συμμετάσχει. Η θέση της Γερμανίας έγινε δεκτή, προ του κινδύνου το όλο εγχείρημα να μην υλοποιηθεί.

Στην PESCO, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου, δήλωσαν συμμετοχή 23 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός επέλεξαν να μείνουν η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Μάλτα. Δυνατότητα ένταξης για τους «5» υπάρχει και σε μεταγενέστερο στάδιο. Ακόμη και η Βρετανία, η οποία θα τεθεί εκτός Ε.Ε., θα μπορούσε να συμμετάσχει στην PESCO, η οποία διατηρεί ανοικτό παράθυρο συμμετοχής και σε «τρίτες χώρες»…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/455601/-exartomena-toy-nato-e-e-kai-pesco