Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και η Λ. Κουρσουμπά

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ

27 Οκτ 2016

Η Λ. Κουρσουμπά και το Ολοκαύτωμα

Λαοί που δεν θέλουν να γνωρίζουν την Ιστορία τους και δεν την σέβονται είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν με νέες θυσίες και ολοκαυτώματα. Η Λήδα Κουρσουμπά είναι Επίτροπος για το Παιδί. Δεν είναι δουλειά της, όμως, να εμπλέκεται σε θέματα Ιστορίας και Παιδείας.

img_20161027_110003_508Για ακόμα μια φορά, ανακατεύεται σε έναν τομέα που είναι της άμεσης αρμοδιότητας πρώτα των γονιών και ύστερα των εκπαιδευτικών. Επιμένει πως τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού δεν πρέπει να επισκέπτονται τα Φυλακισμένα Μνήματα επειδή ανησυχεί, προφανώς, για την… ψυχολογική κατάστασή τους. Είναι γνωστή η νοοτροπία που ξένοι δήθεν ενδιαφερόμενοι, αλλ’ επειγόμενοι να μετατρέψουν τους Έλληνες της Κύπρου σε ανιστόρητο πολτό, υποβάλλουν κουτοπόνηρα πως η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στα… ψυχολογικά προβλήματα των Κυπρίων.

Οι Έλληνες της Κύπρου δεν υποφέρουν από… ψυχολογικά προβλήματα. Άλλοι έχουν κάλλο στον εγκέφαλο και άλλοι πρακτορεύουν την εθνική κατάρρευσή τους. Δεν θα τα καταφέρουν! Θα καταθέσουμε μια προσωπική μαρτυρία. Έτυχε δύο φορές να επισκεφθούμε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Εκατοντάδες μαθητές δημοτικών και λυκείων, με τη συνοδία καθηγητών τους, επισκέπτονται καθημερινά το Μνημείο που περιέχει φωτογραφικό και άλλο υλικό, που η κυρία Επίτροπος θα απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Ευτυχώς που δεν είναι Ισραηλινή και ευτυχώς που οι Ισραηλινοί δεν έχουν τέτοιες ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις.
Σ.Ι.

Η Λ. Κουρσουμπά και τα μνημεία μας

Απορούμε: Γιατί η Επίτροπος για το Παιδί Λ. Κουρσουμπά εστιάζει το ενδιαφέρον των παρατηρήσεων και εισηγήσεών της μόνο στα Φυλακισμένα Μνήματα; Μήπως επειδή είναι η Άγια Τράπεζα και το άχραντο θυσιαστήριο των ηρώων της ΕΟΚΑ; Μήπως επειδή είναι εκεί θαμμένοι φυλακισμένοι-ελεύθεροι όσοι απαγχονίστηκαν από τους Εγγλέζους δυνάστες;

img_20161027_105214_354Μήπως επειδή τα Φυλακισμένα Μνήματα εκπέμπουν μηνύματα ελευθερίας, αγώνα, αξιοπρέπειας, εθνικής τιμής και αντίστασης ενάντια σε κάθε ξένο επίβουλο και κατακτητή; Ή μήπως επειδή είναι η ακένωτη πηγή διδαγμάτων για όσους Έλληνες είναι υπερήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία, για τους ήρωες και τους αγωνιστές, για τους μάρτυρες και τους αρχάγγελους της λευτεριάς μας;

Οι λαοί που σέβονται την ιστορία τους, τιμούν τους ήρωες και τους αγώνες τους με μνημεία. Δεν είδαμε σε καμία χώρα να διαμαρτύρονται κάποιοι επειδή στήνονται τέτοια μνημεία. Απορούμε, λοιπόν, ξανά και ρωτάμε: Ποια μνημεία, κατά την άποψη της κυρίας Επιτρόπου, τα παιδιά μας πρέπει να επισκέπτονται; Το μνημείο της Ελευθερίας εμπεριέχει και αυτό αλυσίδες. Αγάλματα ηρώων μας τους φέρουν να κρατάνε όπλα ή χειροβομβίδες.

Να απαγορευτούν; Να μην τα βλέπουν τα παιδιά μας; Και το πελώριο άγαλμα του Μακάριου, στο Θρονί, ούτε και αυτό να το επισκέπτονται; Το άγαλμα του Μάρκου Δράκου; Τον αχυρώνα του Λιοπετρίου; Σε έναν κατακτημένο τόπο, που απειλείται με τουρκοποίηση, τα παιδιά μας απαιτούν και δικαιούνται εθνική τόνωση, αφού πολλοί μεγαλύτεροι έχουν παραιτηθεί ή είναι έτοιμοι να βάλουν φέσι.
Σ.Ι.

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και η Λ. Κουρσουμπά

Δεν είναι η πρώτη φορά. Το εισηγήθηκε πριν από 4-5 χρόνια, επιμένει και σήμερα. Η Επίτροπος για το Παιδί Λ. Κουρσουμπά υποστηρίζει ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να επισκέπτονται τα Φυλακισμένα Μνήματα, αυτήν την Ιερουσαλήμ του κυπριακού Ελληνισμού, και επικαλείται προς τούτο «ποικιλία εργαλείων» του σχολείου για να αντιμετωπίσουν «τη σκληρότητα και το αίσθημα δυσφορίας» των παιδιών που έρχονται σε επαφή με σκηνές βίας και την αγχόνη.

eokaΤα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τέτοια αισθήματα… δυσφορίας δεν εκδήλωσαν ποτέ! Αν κάποια μαμμόθρεφτα ή αγγλο-αναθρεμμένα αισθάνονται δυσφορία, πρόβλημά τους. Κι αν κάποιοι, ελάχιστοι γονείς, ενοχλούνται από τα Φυλακισμένα Μνήματα, να μην τα επισκέπτονται. Οι ήρωες θα δείξουν κατανόηση…

Όμως, θέλουμε να αναφερθούμε στους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Όταν τον Μάρτιο του 2013 ο Ν. Αναστασιάδης, εξαπατώντας τους, διόρισε ως σύμβουλό του έναν υβριστή της ΕΟΚΑ, οι αγωνιστές έβγαλαν έναν βροντερό σκασμό. Ανέχθηκαν την εξαπάτηση, κατάπιαν τον εξευτελισμό και δέχθηκαν την προσβολή.

Σήμερα, ξανά, η Επίτροπος για το Παιδί προκαλεί αφόρητα για τα Φυλακισμένα Μνήματα, αυτήν την κολυμπήθρα της εθνικής μας αξιοπρέπειας, τιμής και ελευθερίας. Θα σιωπήσουν και τώρα; Οφείλουν να υπερασπίσουν τους ήρωές μας και να ξανακαλέσουν τους Έλληνες να επισκέπτονται πιο συχνά τα Φυλακισμένα Μνήματα. Για να κοινωνούν της άχραντης θυσίας και προσφοράς τους ώστε να αντισταθούν σε ντόπιους και ξένους επίβουλους.
Σ.Ι.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/anafandon/374570/paraskinio

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.