Έτσι Εξόπλιζε τους Τζιχαντιστές ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email

19 Νοέμβριος 2017, 18:04

Του Μάριου Πούλλαδου

O AYTOΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ «ΤΟDAY’S ZAMAN» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ «ΦΩΤΙΑ»

ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, Η ΜΙΤ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΖΕ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΑΝΤ

Ο φάκελος της υπόθεσης χαρακτηρίστηκε απόρρητος και οι πληροφορίες κρίθηκαν ως «κρατικά μυστικά», παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός νόμος δεν αναγνωρίζει την προστασία των κρατικών μυστικών όταν υπάρχει εύλογη υπόνοια για διάπραξη εγκλήματος

Έγγραφα «φωτιά», που αποδεικνύουν περίτρανα την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στην αποστολή οπλισμού στους τζιχαντιστές της Συρίας το 2014, με την κάλυψη της Κυβέρνησης Ερντογάν, έδωσε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα ο αυτοεξόριστος Τούρκος διευθυντής της αγγλόφωνης «Today’s Zaman» στη Σουηδία, Αμπντουλάχ Μποζγκούρντ. Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του στην ιστοσελίδα Stockholmcf, ο Μποζγκούρντ ξεσκεπάζει το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2014, το οποίο η Κυβέρνηση Ερντογάν έσπευσε άμεσα να θάψει, αποτρέποντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας και εμποδίζοντας τον βασικό εισαγγελέα της υπόθεσης να κάνει τη δουλειά του, με καταφανή πολιτική παρέμβαση και υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.

Έγγραφο, στο οποίο ο Ερντογάν ζητά από τους εισαγγελείς να μάθει για ενδεχόμενες διώξεις εναντίον της ΜΙΤ.

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η MΙT παραβίασε τον νόμο, εξοπλίζοντας τους τζιχαντιστές στη Συρία. Εντούτοις, με παρέμβαση του ίδιου του Ερντογάν, η υπόθεση κουκουλώθηκε προσωρινά και η έρευνα σταμάτησε, ενώ την ίδια ώρα, σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ, επιβλήθηκε αυστηρή λογοκρισία.

Οι πληροφορίες

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη την 1η Ιανουαρίου 2014 στην πόλη Kurakhan της νότιας επαρχίας Hatay της Τουρκίας, που συνορεύει με τη Συρία, όταν η Αστυνομία σταμάτησε διερχόμενο όχημα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γεμάτο παράνομο οπλισμό. Ο επικεφαλής της αστυνομικής μονάδας της περιοχής, Καμπιλάι Αγβάζ, ενημέρωσε προηγουμένως τον εισαγγελέα στα Άδανα, Αζίζ Τακτσί, ζητώντας άδεια για έλεγχο του φορτίου. Ο Tακτσί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραχώρησε την άδεια και διέταξε στη συνέχεια τον εντοπισμό όλων των υπόπτων που εμπλέκονταν στην παράνομη αποστολή και τον έλεγχο όχι μόνο του φορτίου, αλλά και του αυτοκινήτου συνοδείας και των προσωπικών αντικειμένων των υπόπτων. Έδωσε επίσης εντολή στον αστυνομικό διευθυντή να καταγράψει σε βίντεο τη διαδικασία έρευνας και κατάσχεσης του παράνομου οπλισμού.

Αντίσταση και απειλές της ΜΙΤ

Βάσει των εγγράφων, στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν τα οχήματα, οι χωροφύλακες συνάντησαν την αντίσταση των υπόπτων στο αυτοκίνητο συνοδείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν αξιωματικοί της MΙT και δεν επέτρεψαν την εκτέλεση του εντάλματος έρευνας και της κατάσχεσης φορτίου. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Μποζγκούρντ, οι ύποπτοι δεν έδειξαν ούτε τα δελτία ταυτότητάς τους ούτε παρουσίασαν κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η αποστολή εγκρίθηκε από τους ισχύοντες νόμους και τους αυστηρούς κανονισμούς για τη μεταφορά πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών υλικών.

Στη σκηνή, όπως σημειώνεται, έσπευσαν άμεσα για ενισχύσεις 12 – 15 άτομα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και εμπόδισαν την αναζήτηση του φορτηγού. Παρών στη σκηνή ήταν ο εισαγγελέας Γασάρ Καβάλτζιογλου, τον οποίο εξουσιοδότησε προηγουμένως ο Τακσί, για διεξαγωγή της έρευνας κατάσχεσης.

Σύμφωνα με τον Καβάλτζιογλου, οι αξιωματικοί της ΜΙΤ αρνήθηκαν να τύχουν έρευνας και επιχείρησαν να αντικαταστήσουν το οπλισμένο φορτίο με ένα άλλο, προφανώς άδειο. Το αίτημά τους απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα ο Καβάλτζιογλου να δεχθεί επίθεση και να απειληθεί με εκτέλεση, αν τολμούσε να προβεί στον νόμιμο έλεγχο.

Η ομάδα της ΜΙΤ, αφού εξουδετέρωσε τον εισαγγελέα και τους χωροφύλακες, τράπηκε άμεσα σε φυγή, με τα οχήματα φορτωμένα με τον παράνομο οπλισμό. Η παρεμπόδιση της έρευνας, όπως σημειώνεται, ανάγκασε τον εισαγγελέα Τακτσί να διατάξει ποινική έρευνα για τους πράκτορες της MΙT και άλλους εμπλεκόμενους αξιωματούχους. Εντούτοις, ο κυβερνήτης της Αττάλειας, κατόπιν συνεννόησης και προφανώς εντολής από τον ίδιο τον Ερντογάν, με γραπτή του επιστολή ζήτησε τη διακοπή της έρευνας.

Η επιβεβαίωση μέσω e-mail

Ακολούθως, στις 2 Ιανουαρίου 2014, οι αρχηγοί των εισαγγελέων στα Άδανα και το Χατάι έλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από έναν άνθρωπο ονόματι Αλί Αγιάν, που δήλωσε ότι τα φορτία που παρελήφθησαν αλλά αφέθηκαν μια μέρα πριν στο Κίρικαν, προορίζονταν πράγματι για την Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο άνθρωπος ισχυρίστηκε ότι ήταν παρών κατά τη φόρτωση των όπλων στο φορτηγό και είπε ότι η αποστολή ήταν συγκαλυμμένη ως «ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Εισαγγελέας Τακτσί διέταξε επαλήθευση της γνησιότητας των πληροφοριών και τη συνέχιση των ερευνών.

H εμπλοκή Ερντογάν

Ωστόσο, στις 21 Ιανουαρίου 2014, παρενέβη άμεσα η κυβέρνηση Ερντογάν αντικαθιστώντας τον Τακτσί με έναν νέο εισαγγελέα, τον Αλί Ντογάν, ο οποίος έβαλε την έρευνα στο συρτάρι και ενημέρωσε την MΙT, ζητώντας της να μην απαντήσει στις έρευνες του πρώην εισαγγελέα που είχε προσάψει κατηγορίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, φοβούμενη από τις αποκαλύψεις του φακέλου περί παράνομης μεταφοράς όπλων, η κυβέρνηση Ερντογάν έσπευσε να εξασφαλίσει διάταγμα από το δικαστήριο, που απαγόρευε σε όλα τα ΜΜΕ την όποια αναφορά στο περιστατικό. Ο φάκελος της υπόθεσης χαρακτηρίστηκε απόρρητος και οι πληροφορίες κρίθηκαν ως «κρατικά μυστικά», παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός νόμος δεν αναγνωρίζει την προστασία των κρατικών μυστικών όταν υπάρχει εύλογη υπόνοια για διάπραξη εγκλήματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε την παράδοση όπλων στην Αλ Κάιντα.

Ο Ερντογάν ανάγκασε το Κοινοβούλιο να τροποποιήσει εσπευσμένα το νομοσχέδιο πληροφοριών, εξουσιοδοτώντας την ΜΙΤ με μια σειρά ασυλιών, υποτάσσοντας την ποινική δίωξη των μυστικών πρακτόρων στη ρητή δικαιοδοσία του.

Ο εκφοβισμός και η φυλάκιση

«Προκειμένου να στείλει προειδοποίηση σε άλλους εισαγγελείς, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάζουν παράνομες πράξεις από συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών, ο Ερντογάν ενορχήστρωσε τη σύλληψη και τη φυλάκιση εκείνων των εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένου του Τακτσί, καθώς και αρχηγών της αστυνομίας και στρατιωτικών που συμμετείχαν στη διερεύνηση των μυστικών δραστηριοτήτων της MΙT.

Ο εισαγγελέας Καβαλτζίογλου, στην κατάθεση αναφέρθηκε εναντίον των αξιωματικών της MIT, κατηγορώντας τους ότι τον εμπόδισαν να κάνει την εργασία του, κρατήθηκε στις 16 Απριλίου 2017 στην Κωνσταντινούπολη και συνελήφθη τυπικά τέσσερεις ημέρες αργότερα στην Άγκυρα. Οι κορυφαίοι ερευνητικοί δημοσιογράφοι της Τουρκίας, όπως ο Μεχμέτ Μπαρσανά, φυλακίστηκαν, ενώ αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία για να αποφύγουν την παράνομη φυλάκισή τους από το καθεστώς Ερντογάν.

Το άνοιγμα της υπόθεσης

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι θαρραλέοι Τούρκοι εισαγγελείς κατόρθωσαν να μισανοίξουν το μυστικό καπάκι της παράνομης μεταφοράς όπλων της MΙT στους τζιχαντιστές. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος, που ακολούθησε το περιστατικό, άφησε ένα σημαντικό ίχνος εγγράφων που θεωρούνται ικανά για μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το τι έπραξε τελικά η MΙT. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πλήρως στις 19 Ιανουαρίου, όταν σε μιαν άλλη υπόθεση αποδείχθηκε ότι όπλα βαρετής ισχύος μεταφέρονται με φορτηγά με τη συνοδεία αξιωματικών της MΙT.

«Το επεισόδιο της 19ης Ιανουαρίου 2014 αξίζει περαιτέρω και προσεκτική ανάλυση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η MΙT απέστειλε χιλιάδες φορτηγά γεμάτα όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία, για να τροφοδοτήσουν έναν βρόμικο πόλεμο αλλαγής καθεστώτος στη Συρία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Για τις αποκαλύψεις του συγκεκριμένου σκανδάλου φυλακίστηκε αργότερα ο διευθυντής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην ‘Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για «πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την πολιτική και στρατιωτική κατασκοπία, τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών και την προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο φόβος των πυρηνικών

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπντουλάχ Μποζκούρντ είναι ένας από τους επικριτές του «Σουλτάνου» και της ισλαμικής κυβέρνησής του, και ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι η Τουρκία θέλει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της για να συμπεριλάβει όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης και ατομικής βόμβας.

Εν κατακλείδι, μπορεί η Τουρκία να μην παραδέχτηκε ποτέ επίσημα ότι διατηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με το Ντάες και την Αλ Κάιντα στη Συρία, εντούτοις ήταν κοινό μυστικό ότι υπήρχε πάντοτε μια υπόγεια συνεργασία και συνεννόηση. Κατά καιρούς, υπήρχαν πληροφορίες στον διεθνή Τύπο που έκαναν λόγο για εξοπλισμό των ισλαμιστών τρομοκρατών και διατήρηση οικονομικών σχέσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μάλιστα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την τουρκική Αεροπορία, η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από χάρτες, οι οποίοι αποδείκνυαν πως η Άγκυρα κάνει «μαύρες» δουλειές με το λεγόμενο «ισλαμικό κράτος», αγοράζοντας πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή. Οι νέες αυτές αποκαλύψεις από τον Τούρκο δημοσιογράφο δεν επιτρέπουν ούτε και στον πιο δύσπιστο να έχει αμφιβολίες για τον ύπουλο ρόλο που παίζει ο Ερντογάν στην αποσταθεροποίηση της Συρίας. Παράλληλα αποτελούν και την καλύτερη εκδίκηση του Τύπου, που τόσο πολύ υποφέρει τα τελευταία χρόνια στη χώρα από τα πογκρόμ διώξεων και λογοκρισίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/469934/etsi-eksoplize-tous-tzixantistes-o-erntogan