Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

20/11/2017 14:41

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος Πρόεδρος στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έφτασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Αιγύπτου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Άμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών και Υγείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Σίσι απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Παράσημο του Νείλου.

Παρασημοφορώντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση σας απονέμω σήμερα την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’.

Ένα παράσημο που απονέμεται ως αναγνώριση και ως επισφράγισμα των ιστορικών, στενότατων σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και της δικής σας καθοριστικής συμβολής στις προσπάθειες για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς.

Η ανώτατη αυτή διάκριση συμβολίζει επίσης τη βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συμβολίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης μου και εμού προσωπικά, για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς προς ευημερία των λαών μας.

Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζετε ταυτόχρονα προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι το παράσημο που απένειμε στον Πρόεδρο συμβολίζει την ευημερία που προσφέρει ο Νείλος, ο οποίος συνδέει τα δύο μέρη της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι «είναι τιμή και χαρά μου να παρασημοφορηθώ από τον αγαπητό μου φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι η παρασημοφόρησή του συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στη συνέχεια στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης.

Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών.

Υπεγράφη ακόμη πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου σε Θέματα Ασφάλειας για τα έτη 2018-2019.

Τα μνημόνια και το πρόγραμμα υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη μου χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο, τον φίλο Αλ-Σίσι, σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι δυο γειτονικές χώρες με βαθιές ιστορικές σχέσεις. Συνδεόμαστε με αδελφικούς δεσμούς, που πηγάζουν όχι μόνο από τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τη συνύπαρξή μας στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά και από μια κοινή ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο αλλά και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας, αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας.

Κατά τις διαβουλεύσεις μας σήμερα, επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, όχι μόνο σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν στην ευημερία των λαών μας, αλλά και που εκτείνεται και στις από κοινού δράσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς: στον πολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό, αμυντικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Οι εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο Σίσι είχαν ως αποτέλεσμα να υπογραφούν, πέραν των 35 υφιστάμενων συμφωνιών, τα ακόλουθα:

• Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας.

• Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας, και

• Εκτελεστικό Πρόγραμμα για θέματα συνεργασίας αστυνομικών Αρχών.

Μνημόνια, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για στενότερη συνεργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στις Αρχές των δύο κρατών.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας για θέσπιση μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των Κυβερνήσεών μας, με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται, αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Συμφωνήσαμε επίσης με τον φίλο Πρόεδρο ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες των σχέσεων μας με την Αίγυπτο αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία Κύπρου και Αίγυπτου – αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας – εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όραμά μας είναι όπως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί απαραίτητο στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθερότητα στην περιοχή, η ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στον Λίβανο εκφράζοντας την ευχή να ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και δηλώνοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει, στον βαθμό που της είναι επιτρεπτό, στην εν λόγω προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, εξέφρασα την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή συγχαίροντας παράλληλα τον Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την ενδοπαλαιστιακή συμφιλίωση, κάτι που έχει επιτευχθεί προσπάθεια.

Στο πλαίσιο των σημερινών μας διαβουλεύσεων είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμησή μας προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου, για την αμέριστη και διαχρονική σας στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, και για την εξαιρετικά παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε.

Η εδώ παρουσία σας, με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικών αδελφικών δεσμών μεταξύ των λαών και των Κυβερνήσεων μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην Κύπρο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου μου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα και εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα τις προσπάθειές του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είναι πρωτοφανείς οι σχέσεις, διαχρονικές και ιστορικές, και είναι η ώρα για να δρέψουν οι λαοί μας τους καρπούς αυτών των σχέσεων ανοίγοντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων στις δύο χώρες».

Ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Αιγύπτου για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά από το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει απόψε, θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες επενδυτικής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου.

«Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτό το φόρουμ αντανακλά στην επιθυμία του να αρθούν οποιαδήποτε προβλήματα επιχειρηματικής συνεργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι πολύ σημαντικός και θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «η ανακάλυψη των αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ σημαντική και θα αποφέρει οφέλη στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στις πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τη θέση της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Θέλω να υπογραμμίσω τη θέση της Αιγύπτου, που στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο εντός των ορίων της μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, και με την Αίγυπτο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ιδιαίτερων σχέσεων πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη συνεργασία τριμερούς μορφής που εγκαθίδρυσε τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, για την ενίσχυση των σχέσεων στους διάφορους τομείς, αντανακλώντας τα οφέλη για τους λαούς τους οποίους συνδέουν κοινές αρχές. Προσβλέπω στη σύγκληση της τριμερούς συνόδου κορυφής αύριο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του προβλήματος τυγχάνουν εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «θέλω να επαναβεβαιώσω τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επανένωση της νήσου βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ομοσπονδιακής λύσης».

Τέλος, ανέφερε ότι οι σημερινές «συνομιλίες έχουν δείξει την ταυτότητα απόψεων σχετικά με τα θέματα που συζητήσαμε κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση κάποιων περιοχών ήταν εύφορο έδαφος στην ανάπτυξη του εξτρεμισμού.

Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου», είπε ο Πρόεδρος Σίσι υπενθυμίζοντας «την αμυντική, στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες από το Νοέμβριο 2015 και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών».

Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι μετέβησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου.

Απόψε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σίσι θα παραστούν και θα μιλήσουν στο Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/5CD5F45F9CEDAE77C22581DE0045BD1E?OpenDocument&L=G