Στήριξη Αλ Σίσι στην υλοποίηση του EuroAfrica Interconnector 

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2017 16:42

Την πλήρη στήριξη και προσωπική δέσμευσή του, ως προς την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 1.619 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕuroAfrica Ιnterconnector, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο -την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος Πρόεδρος στην Κύπρο- είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του όσον αφορά την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW», ανέφερε ο Νάσος Κτωρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Κάιρο.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως αναφέρεται, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

«Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, δεσμεύτηκε πως θα έχουμε την πλήρη στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης όπου χρειαστεί, έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, εντός 36 μηνών», σημείωσε ο κ. Κτωρίδης, παρουσιάζοντας στον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον χάρτη της διαδρομής που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Με την υλοποίηση του, το EuroAfrica Interconnector αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Να σημειωθεί πως η συνάντηση Αλ Σίσι και Νάσου Κτωρίδη ακολούθησε αυτής, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 6 Φεβρουαρίου 2017, όπου είχε υπογραφεί σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Ο αρμόδιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ, κατά την υπογραφή του μνημονίου είχε υπογραμμίσει τη σημασία του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, ως μέρος του στρατηγικού σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Η κατασκευή του EuroAfrica Interconnector, θα αποφέρει πολλά οφέλη για τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα.

Τέλος, η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα πετύχει την σύνδεση της με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.