Κανονισμός Πράσινης Γραμμής όπως το Χάνι του Πάντζιαρου

Print Friendly, PDF & Email

  24 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, που αποφασίστηκε από την ΕΕ αμέσως μετά από το δημοψήφισμα του 2004, ήταν η υποχώρηση της κυπριακής κυβέρνησης μπροστά στην πίεση διαφόρων Ευρωπαίων, που άρπαξαν την ευκαιρία της απόρριψης του σχεδίου Ανάν για να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ. Για να αρθεί η δήθεν απομόνωση των Τ/κ. Ο Κανονισμός πράγματι εμπόδισε αυτά τα σχέδια και η εφαρμογή του προστάτευσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που ήθελαν να παρακάμψουν για να εκδικηθούν τον Τάσσο και τους Ε/κ που είπαν «όχι» στο σχέδιό τους. Από τότε, όμως, και με την ανοχή των κυβερνήσεων που ακολούθησαν, αυτός ο Κανονισμός έγινε όπως το Χάνι του Πάντζιαρου. Αυτό αναδείχθηκε και από την παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να διασφαλίσει ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο δεν εκδίδει ψευδή πιστοποιητικά. Κι αυτό διότι σε προηγούμενη καταγγελία του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε ότι «η Επιτροπή ζήτησε από το Τ/κ Επιμελητήριο να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με το ζήτημα αυτό και να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματά της. Η Επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα συνοδευτικά έγγραφα που εκδίδονται από το Επιμελητήριο υπόκεινται σε διεξοδικό έλεγχο». Δηλαδή, η Κομισιόν ζήτησε από το Τ/κ Επιμελητήριο να ελέγξει τον εαυτό του και φυσικά τον ήλεγξε και τον βρήκε απολύτως εντάξει.

Μία από τις βασικές πρόνοιες του Κανονισμού είναι ότι τα προϊόντα που μπορούν να εισέλθουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πιστοποίηση του Τ/κ Επιμελητηρίου, και δεν θα υπόκεινται σε δασμούς (άρα, θεωρούνται εσωτερικά αγαθά που δεν περνούν από σύνορα), πρέπει να παράγονται εξ ολοκλήρου στα κατεχόμενα. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, παρακολουθούμε μια τεράστια κοροϊδία και δεν ζητά κανένας από την Κομισιόν να έρθει να κάνει αντικειμενικό έλεγχο για την εφαρμογή του Κανονισμού. Όταν, ας πούμε, έρχονται από τα κατεχόμενα κεράσια, δεν γνωρίζουμε ότι στα κατεχόμενα δεν παράγονται κεράσια; Δεν γνωρίζουμε ότι έρχονται από την Τουρκία και βαφτίζονται τουρκοκυπριακά; Όταν έθεσε το θέμα ο κ. Μαυρίδης, συνόδευε την επιστολή του με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, που αποδείκνυαν ότι μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές 16 τόνοι ντομάτες τουρκικής προέλευσης. Γιατί αντιδρά ένας ευρωβουλευτής και όχι η κυβέρνηση;

Είναι δεδομένο ότι ούτε για την προέλευση των προϊόντων γίνεται πραγματικός έλεγχος ούτε όμως και για την επικινδυνότητά τους λόγω φυτοφαρμάκων. Κι αυτό είναι ακόμα ένας λόγος ότι υπάρχει πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσει η κυβέρνηση από την Κομισιόν την επανεξέταση του Κανονισμού. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Όπως η μεταφορά μαρμάρων από τον Πενταδάκτυλο, που ως γνωστόν καταστρέφεται από τα 36 παράνομα λατομεία που τον σκάβουν αλύπητα χωρίς κανέναν έλεγχο. Η τόσο ευαίσθητη για το περιβάλλον Κομισιόν έπρεπε να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της για τη μεταφορά προϊόντων με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, που προέρχονται από την καταστροφή οικοτόπων προτεραιότητας, ευρωπαϊκού εδάφους, σύμφωνα με την οδηγία 92/43 / ΕΟΚ και περιοχής σπάνιας χλωρίδας και πανίδας σύμφωνα με την οδηγία 2009/147/EΕ.

Αντί αυτού, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαυρίδης, η τελευταία Έκθεση της Επιτροπής για το εμπόριο από τα κατεχόμενα καταγράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει «την προθυμία της να εξετάσει την επέκταση του καταλόγου εμπορευμάτων που μπορούν  να εισέλθουν» στις ελεύθερες περιοχές. Ίσως να ανησυχούν οι ηγέτες μας ότι αν θέσουν θέμα επανεξέτασης του Κανονισμού ή και ελέγχου για την αυστηρή εφαρμογή του, θα αντιμετωπίσουν τους καλοθελητές που θέτουν συχνά θέμα απευθείας εμπορίου. Όμως, να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό, όσα κόλπα και να κάνουν, δεν μπορούν να το ξεπεράσουν γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Ας αξιοποιηθεί επιτέλους αυτή η ιδιότητα. Έστω και ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/457655/kanonismos-prasinis-gammis-opos-to-chani-toy-pantziaroy