Η Τουρκία θέλει και ΝΑΤΟ και S-400

Print Friendly, PDF & Email

  25 Νοεμβρίου 2017, 10:51 πμ  

του   Ανδρέα Πιμπίσιη   

Η στρατηγική της Άγκυρας εμφανώς αποκλείνει προς τα ανατολικά, με Ρωσία και Ιράν να αποτελούν αυτή τη στιγμή τους κύριους συμμάχους και συνεργάτες της Τουρκίας. Όμως την ίδια ώρα η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ και θέλει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας έτσι μισό πόδι στη Δύση και ενάμιση στην Ανατολή.

Η τακτική των εκβιασμών για αποκόμιση οφέλους ήταν διαχρονικά μια πολιτική που ακολουθούσε η Άγκυρα. Δεν είναι φαινόμενο της εποχής Ερντογάν, αλλά προϋπήρχε και κατά κανόνα απέδιδε καρπούς ιδιαίτερα, στον χώρο της Δύσης. Σήμερα κι ενώ κατ’ επιλογήν και όχι λόγω συμπτώσεων, επέλεξε να στραφεί προς τα ανατολικά αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν, επιχειρεί την ίδια ώρα να χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό για να πάρει οφέλη στον χώρο της Ευρώπης. Αφήνοντας να βγει προς τα έξω ότι τάχατες σκέφτεται και το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει όσα θέλει στην Ευρώπη και ειδικά εντός της ΕΕ. Στην πορεία όμως η Άγκυρα αντιλήφθηκε ότι ο εκβιασμός αυτός όχι μόνο δεν προκαλούσε αναταράξεις και φοβίες εντός του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών, αλλά κάποιες από τις χώρες της συμμαχίας άφηναν να διαφανεί ότι ευνοούσαν κάτι τέτοιο. 

Η κίνηση της Τουρκίας (ενεργώντας και πάλι εκβιαστικά προς τους Δυτικούς) να αγοράσει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, προκάλεσε περισσότερες αναταράξεις εντός του ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζοντας τους οπαδούς μιας τουρκικής αποχώρησης. Κάτι που φαίνεται να έχει θορυβήσει την τουρκική πλευρά η οποία προσπαθεί εδώ και μερικές εβδομάδες να διαφοροποιήσει το όλο σκηνικό, είτε μέσα από δικαιολόγηση της συγκεκριμένης αγοράς, είτε με αποφάσεις να αγοράσει οπλικά συστήματα από δυτικοευρωπαϊκές χώρες κ.λπ. 

Χαρακτηριστικό των κινήσεων αυτών αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Αντζελίνο Αλφάνο, τον Ιταλό ομόλογό του, έσπευσε να δηλώσει πως «η αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία δεν σημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη δομή του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τελευταία κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας έχουν προβάλει σοβαρή  αντίσταση στην Τουρκία για το θέμα της αγοράς ακόμα και των πιο  απλών αμυντικών συστημάτων που έχει ανάγκη. «Εγώ πρέπει να αναπτύξω το αεροπορικό αμυντικό σύστημά μου. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσω έναν αμυντικό εξοπλισμό από ένα άλλο μέρος. Έχω άμεση ανάγκη να το κάνω», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:«Η Τουρκία  έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία δεν παρασύρεται, βρίσκεται στη θέση της».

Την ώρα που ο Μ. Τσαβούσογλου προσπαθεί να πείσει εταίρους και συμμάχους πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ήρθε πίσω του ο Ερντογάν για να αμφισβητήσει την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ το ΝΑΤΟ προχώρησε και απέσυρε τα πυραυλικά συστήματα από τη χώρα του αγνοώντας τους κινδύνους που συνέτρεχαν από τη γειτονική Συρία, στη συνέχεια έρχεται η Συμμαχία και ασκεί κριτική γιατί η Τουρκία αγόρασε πυραύλους από τη Ρωσία. Μιλώντας την Παρασκευή σε συγκέντρωση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν ανάφερε: «Και τώρα που εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία, η αντίδραση από ορισμένες χώρες της Συμμαχίας αποδεικνύουν αυτή την παραμόρφωση». 

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, ανέφερε πως η χώρα του ολοκλήρωσε την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και ότι έχουν απομείνει κάποιες λεπτομέρειες. Λίγο μετά την τοποθέτηση Τσανικλί, ο αρμόδιος υφυπουργός στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, διαμήνυσε πως «δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να συνδέσει τα πυραυλικά συστήματα με τη ΝΑΤΟϊκή τεχνολογία. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επανεξέταση αρκετών θεμάτων αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35. 

Διαγωνισμός για τον κινητήρα των TF-X  

Οι τουρκικές Αρχές αμυντικών προμηθειών προχωρούν στη διαδικασία επιλογής του κινητήρα για το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X. Ο επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε πως η απόφαση για τον κινητήρα θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Αξιωματούχος της Turkish Aerospace Industries (TAI), του βασικού εταίρου στο πρόγραμμα του TF-X, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετοί πιθανοί εταίροι που θα παράσχουν τεχνογνωσία για τον κινητήρα του νέου μαχητικού. «Η ιδέα είναι να βασιστούμε σε ξένη τεχνολογία για την, σε βάθος χρόνου, κατασκευή του εγχώριου κινητήρα. Νομίζω πως είμαστε κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος. Την τελική απόφαση θα λάβει επιτροπή με προεδρεύοντα τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Τον Οκτώβριο του 2016 η Rolls-Royce πρόσφερε συμπαραγωγή με την Τουρκία και δυνατότητα πώλησης από την Άγκυρα. Η βρετανική εταιρεία πρότεινε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής κινητήρων στην Τουρκία για τους κινητήρες του μαχητικών TF-X, αλλά και για κινητήρες ελικοπτέρων, πυραύλων και αρμάτων μάχης. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης της βρετανικής εταιρείας με την Τουρκία για μεταφορά τεχνογνωσίας. Η αμερικανική Pratt & Whitney είναι επίσης στο κάδρο. Το 2014 η εταιρεία ξεκίνησε τη συνεργασία με την τουρκική Kale για την κατασκευή κρισίμων απαρτίων των κινητήρων των μαχητικών F-35. Την ίδια ώρα η τουρκική κρατική εταιρεία Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ, εργάζεται επί σχεδίου κατασκευής πραγματικά εγχώριου κινητήρα, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο TF-X. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η επιλογή του κινητήρα είναι το κρισιμότερο σημείο του προγράμματος. Από τη στιγμή που θα επιλεγεί και μετά, το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αναμένεται να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/458155/i-toyrkia-thelei-kai-nato-kai-s-400