Πώς Ανεχόμαστε ακόμα να Ονομάζουν τον Αυξεντίου και τον Παλληκαρίδη Τρομοκράτες;

Print Friendly, PDF & Email

29 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

«Οι αγωνιστές δεν στρέφονται κατά της Βρετανίας» έλεγε χτες ο Θάσος Σοφοκλέους, δίνοντας εξηγήσεις για τη δικαστική διαδικασία στη Βρετανία, όπου 35 αγωνιστές της ΕΟΚΑ διεκδικούν αποζημιώσεις για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Και «σίγουρα δεν θέλουμε να γίνει όλο αυτό αιτία έντασης στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας» έλεγε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας. Το ότι ακόμα κι αυτοί που υπέστησαν βασανιστήρια από τους Βρετανούς, τους θεωρούν πάντα φίλους και θέλουν να τα έχουν καλά μαζί τους. Είναι κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ. Η Βρετανία είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πάντα και παντού το ισχυρότερο εμπόδιο στην αναζήτηση του δικαίου των Ελληνοκυπρίων. Κυρίως, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, η πολιτική ηγεσία ή και όσοι άλλοι έχουν λόγο στα δημόσια πράγματα αρνούνται να διακρίνουν αυτό το πασιφανές γεγονός. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούν πως ό,τι μας κάνει η Βρετανία το κάνει για το καλό μας και γι΄ αυτό δεν θέλουν να δημιουργούν ένταση στις σχέσεις μας. Σαν να είμαστε αναγκασμένοι να σέρνουμε μια ζωή πίσω μας μια αιώνια κατάρα. 

Αυτή η ιστορία με τη βρετανική Δικαιοσύνη ξεκίνησε το 2013 όταν οι Κενυάτες παλαίμαχοι του δικού τους απελευθερωτικού αγώνα του 1950 κέρδισαν δικαστική μάχη και η βρετανική κυβέρνηση τούς κατέβαλε αποζημιώσεις 19,9 εκατ. λιρών σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, δημιουργώντας έτσι νομικό προηγούμενο. Αλλά, αυτή η δικαστική μάχη των Ελληνοκυπρίων θα έπρεπε να δοθεί από την Κυβέρνηση και όχι από 35 παλιούς αγωνιστές. Ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να τους στηρίζει η Κυβέρνηση. Όχι, φυσικά, για να κερδίσουν αποζημιώσεις με εξήντα χρόνια καθυστέρηση, αλλά γιατί, επιτέλους, η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να αρχίσει να βάζει στη θέση τους πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Βρετανία, και να σταματήσουν όλοι την αξιοθρήνητη πολιτική ότι δεν θέλουν δήθεν να ανοίξουν μέτωπο με τη Βρετανία. Όταν το μέτωπο είναι ανοικτό από το 1960, δεν το έκλεισαν ποτέ οι Βρετανοί, και σε κάθε δρόμο μας τους βρίσκουμε μπροστά μας να στηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα. Ακόμα και τότε που μας έλεγε ο Δημήτρης Χριστόφιας ότι είχε χτίσει φιλία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, και ότι «ο άνθρωπος θέλει να βοηθήσει» (20/11/2009). Αλλά, για να μην πάμε μακριά, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα, είναι πάλι οι Βρετανοί που έστηναν τα ζάρια μαζί με τον Άιντα, για να μας κάψουν. Και λέω τις λέξεις με επίγνωση.

Πώς ανέχονται οι ηγέτες μας να συνεχίζουν τις υποκριτικά άριστες δήθεν σχέσεις με τους Βρετανούς όταν δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν την ΕΟΚΑ τρομοκρατική οργάνωση και τους αγωνιστές τρομοκράτες; Όταν Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, ο Πίτερ Μίλετ, που μπαινόβγαινε στα σαλόνια των Ελληνοκυπρίων και απολάμβανε υποκλίσεις σαν κυβερνήτης, εγκαινίασε τουρκικό μνημείο στην κατεχόμενη Κερύνεια μας για τους Βρετανούς που σκοτώθηκαν από την ΕΟΚΑ; Λοιπόν, δεν είναι μόνο ο δικαστικός αγώνας των 35 αγωνιστών, είναι όλα όσα έπρεπε να κάνει η πολιτική ηγεσία και δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα να μην απαλλαγούμε ποτέ από τον βρετανικό δάκτυλο, που ανακατεύεται στον βίο της Κύπρου και συντηρεί λαβωμένο το κυπριακό κράτος για να μην ηρεμήσει ποτέ μπας και απαιτήσει απομάκρυνση των στρατιωτικών βάσεων.

Ανεχόμαστε να ονομάζουν τον Αυξεντίου και τον Παλληκαρίδη τρομοκράτες και δεν απαιτήσαμε ούτε μία φορά στο όνομα των δήθεν καλών μας σχέσεων να αποσύρουν τον χαρακτηρισμό. Πολύ περισσότερο, που δεν απαίτησε ποτέ το κυπριακό κράτος να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους, τα βασανιστήρια, τους βιασμούς, τους απαγχονισμούς κι ύστερα να συζητήσουμε τις καλές μας σχέσεις. Τουλάχιστον, οι 35 αγωνιστές, ας είναι και μόνοι, απαιτούν δικαιοσύνη. Να πάψουν, όμως, να δηλώνουν κι αυτοί ότι «οι αγωνιστές δεν στρέφονται κατά της Βρετανίας», γιατί είναι ως να απολογούνται οι ίδιοι, αντί να τους απολογηθούν οι Βρετανοί.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/459508/pos-anechomaste-akoma-na-onomazoyn-ton-afxentioy-kai-ton-pallikaridi-tromokrates