Η Εξόντωση των Αγνοουμένων…

Print Friendly, PDF & Email

30.11 2017

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

Το θέμα της μετακίνησης λειψάνων Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, από την περιοχή της Άσσιας, σε σκυβαλότοπο στο Δίκωμο, όπου μάλιστα έχει φτιαχτεί πάρκο με χρήματα της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Από κάθε άποψη.

Εάν, όντως, έτσι έχει συμβεί, εγείρεται  ζήτημα ηθικό και σεβασμού της εννόμου τάξεως της ίδιας της ΕΕ και του δυτικού πολιτισμού μας. Διότι, τα χρήματα προς την Τουρκοκυπριακή  Κοινότητα, τα οποία εγκρίνονται ετησίως από τον κοινοτικό προϋπολογισμό – αυτό  συνέβη και για το 2018 με ποσό στης τάξης των 35 εκ ευρώ –  δίνονται για την επανένωση. Και για ζητήματα οικολογικά και πολιτιστικά. Για καλύτερη ποιότητα ζωής και ανάπτυξης. Για να μην αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι απομονωμένοι, όπως τους καταδίκασε ο στρατός κατοχής. 

Εδώ, έχουμε πληροφορίες για μια δράση, η οποία εμπίπτει σε μια απάνθρωπη τουρκική πολιτική εξόντωσης ακόμη και των νεκρών. Συνεπώς, ουδεμία σχέση έχει η κατασκευή πάρκου με την οικολογία και την ποιότητα ζωής, αλλά συνιστά μια στρατηγική, η οποία καταργεί τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και της ΕΕ. Την δική μας υπόληψη. Και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη.  Τα χρήματα προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα δεν παραχωρούνται για να ασκεί η Άγκυρα την πολιτική της στον κατεχόμενο  βορρά και μάλιστα κατά τρόπον ανήθικο επί ενός κατά γενική παραδοχή θέματος ανθρωπιστικού. Με την εξαφάνιση οστών δεν κλείνουν οι πληγές. Δεν δημιουργούνται συνθήκες λύσης, που αποτελεί  τον σκοπό για τον οποίο παραχωρούνται τα κοινοτικά κονδύλια, όπως η έννομη  τάξη της ΕΕ καθορίζει. Αντιθέτως.  Και επειδή κανείς αυτοβούλως και αυτεπαγγέλτως δεν θα διεκδικήσει οτιδήποτε, εάν εμείς δεν υπερασπιστούμε τους νεκρούς μας και τις οικογένειες των αγνοουμένων, την ίδια την τιμή και την υπόληψή μας, η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από την ΕΕ τη διεξαγωγή έρευνας: 

1. Για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων. Ας μην κοροϊδεύομαστε, εάν η κατασκευή του πάρκου στο Δίκωμο έχει γίνει επί των οστών των αγνοουμένων, το γεγονός  συνιστά συγκροτημένη τουρκική πολιτική που περιέχει το στοιχείο του δόλου. Ευθύνη φέρει η Τουρκία και συνένοχη είναι η ηγεσία των κατεχομένων.

2. Εάν διαπιστωθεί ότι όντως όλες αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ και αυτεπάγγελτα και κατόπιν εισηγήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάρος όσων εμπλέκονται σε αυτή τη θηριωδία. Εάν οι παράνομες Τουρκοκυπριακές Αρχές είναι αθώες, τότε γιατί να μην συνεργαστούν για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Δόξα τω Θεώ, χρήματα υπάρχουν για τη διεξαγωγή επί τόπου έρευνας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης με το Συμβούλιο έχει εγκρίνει για το 2018 κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ για τα ζητήματα των αγνοουμένων.  Μάλιστα, γινόταν λόγος για μείωσή του, επειδή ενδέχεται να μην είναι δυνατή η συνολική απορρόφησή του. Να που τώρα μπορούν να χρειαστούν τα χρήματα στο σύνολό τους.   

Τρόποι για την αποκατάσταση της ηθικής κυρίως τάξης και για το σεβασμό των νεκρών και των οικογενειών τους υπάρχουν. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι, θα παρατηρηθεί και επί αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος ολιγωρία, ότι δηλαδή θα αφεθεί το ζήτημα να ξεχαστεί, για να μην ενοχληθεί η Τουρκοκυπριακή  ηγεσία και η Τουρκία. Η οποία Τουρκία,  κατά τεκμήριο, αυτό αναφέρεται και στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή, φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα κατεχόμενα. Διότι, ο στρατός της είναι που κάνει κουμάντο. Είναι δε, πρόδηλο ότι, ο τουρκικός στρατός έχει προβεί σε τόσες θηριωδίες το 1974, που θέλει να τις καλύψει παντοιοτρόπως… Χρησιμοποιώντας ακόμη και τα χρήματα της ΕΕ για να φτιάχνει πάρκα πάνω στα οστά  νεκρών, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να υπερασπιστούν εαυτούς. Αλλοίμονο, εάν εμείς, οι ζώντες,  δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Αλλοίμονο… 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/11/2308/i-eksontosi-ton-agnooumenon