Τελετή διαβεβαίωσης προσληφθέντων γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

01/12/2017 14:23

Τελετή διαβεβαίωσης προσληφθέντων γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών

ΥΠΑΜ: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Εθνική Φρουρά 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕΝ Λάρνακας η τελετή διαβεβαίωσης των προσληφθέντων γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) μετά από την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου εκπαίδευσης-προσαρμογής.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Εθνική Φρουρά. Με τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας των πρώτων γυναικών ΣΥΟΠ, είπε, σφραγίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η επιτυχία μιας μεγάλης και ιστορικής μεταρρύθμισης, που παράγει ήδη αποτελέσματα. 

Η μεταρρύθμιση αυτή, συνέχισε, δεν θα μπορούσε να ήταν πλήρης χωρίς την επιτυχή ενσωμάτωση και των γυναικών ΣΥΟΠ στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, γιατί η διάσταση του φύλου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκσυγχρονισμού.

Η σημερινή τελετή, υπογράμμισε ο κ. Φωκαΐδης, αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχίας και την ολοκλήρωση μιας επιτυχούς πορείας που επιβεβαιώνει και αποδεικνύει ότι η μεταρρύθμιση, η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, δεν είναι λόγια και θεωρητικές διακηρύξεις. 

Η μεταρρύθμιση είναι εδώ, είναι πραγματικότητα και όλοι πλέον μπορούμε να μιλούμε για μια νέα Εθνική Φρουρά, με αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και ένα μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που, για πρώτη φορά, συντεταγμένα και με βάση τα χρονοδιαγράμματα υλοποιείται, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός. Υπέδειξε ακόμα ότι κάποιοι που συνεχίζουν να γκρινιάζουν και να αμφιβάλλουν, όπως αμφέβαλλαν και όταν ξεκινούσε αυτή η πορεία της μεγάλης μεταρρύθμισης, και πάλι θα διαψευστούν. 

Η παρουσία των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών, συνέχισε, ο ζήλος και ενθουσιασμός που επιδεικνύουν, ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά όσους υποστήριζαν, ένα μόλις χρόνο πριν, πως το εγχείρημα για επαγγελματοποίηση του στρατεύματος ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία. 

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης είναι ακόμη καλύτερα και από τις προβλέψεις, είπε ο κ. Υπουργός. Ο θεσμός των ΣΥΟΠ στέφθηκε με επιτυχία από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του. Απόδειξη, το ενδιαφέρον 4 και 5 χιλιάδων νέων κάθε χρόνο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Απόδειξη ότι από τους πρώτους ΣΥΟΠ που προσελήφθησαν πέρσι, 90% και πλέον έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους. Απόδειξη ότι από το σύνολο 300 και κάτι γυναικών που ξεκίνησαν την εκπαίδευση εδώ στο ΚΕΝ, 282 σήμερα δίνουν τον νενομισμένο όρκο και εντάσσονται πλέον οργανικά στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία κατέληξε ο κ. Φωκαΐδης ότι ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά πλέον της μάχιμης δύναμης της Εθνικής Φρουράς. Ένας θεσμός που επέτρεψε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, κάτι που συνιστά ευεργέτημα για τους νέους και τις οικογένειές τους αλλά και που την ίδια ώρα οδήγησε στη δραστική μείωση της φυγοστρατίας.

Αποτέλεσμα, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, η Εθνική Φρουρά να έχει σήμερα, όχι μόνο ποιοτικά αναβαθμιστεί αλλά και αριθμητικά. Παρά τις Κασσάνδρες που στοιχημάτιζαν στην αποτυχία της μεταρρύθμισης, σήμερα η αριθμητική δύναμη είναι μεγαλύτερη, είπε ο κ. Υπουργός, απ’ ότι πριν από τη μεταρρύθμιση. Πέραν όμως της αριθμητικής ενίσχυσης, ο νέος θεσμός των ΣΥΟΠ αναβαθμίζει κατά τρόπο ουσιαστικό και ποιοτικό την Εθνική Φρουρά.

Ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αποτελεί και η παρουσία των γυναικών στην Εθνική Φρουρά, ανέφερε ο κ. Υπουργός, όχι μόνο γιατί δεν νοείται σύγχρονος στρατός χωρίς γυναίκες, αλλά και γιατί, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι επιδόσεις των γυναικών σε πολλούς τομείς είναι καλύτερες και απ’ αυτές των ανδρών, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν πλέον ανδρικά στεγανά. 

Το ήθος, ο ζήλος, ο επαγγελματισμός που επιδεικνύουν οι γυναίκες ΣΥΟΠ, είναι πράγματι υποδειγματικός, σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό θέμα, δεν έλαβε καμιά επιστολή και κανένα τηλεφώνημα παραπόνου από οποιοδήποτε και αυτό όπως είπε, αποτελεί ένα μάθημα και για τους άνδρες. 

Τέλος, ο κ. Φωκαΐδης συνεχάρη τον Διοικητή του ΚΕΝ, όλους του εκπαιδευτές, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που με υποδειγματικό επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης καθοδήγησαν τις νέες γυναίκες Συμβασιούχες Οπλίτες να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο της εκπαίδευσής τους, έτσι ώστε σήμερα να είναι πανέτοιμες να φέρουν σε πέρας την αποστολή που αναλαμβάνουν.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/95F5FA09BD511D4DC22581E9004413B7?OpenDocument&L=G