01 Δεκεμβρίου 2017, 11:33 πμ
του Ανδρέα Πιμπίσιη
Ο γεωστρατηγικός ρόλος που έχει να παίξει μια χώρα στην περιοχή που βρίσκεται και δραστηριοποιείται, συνήθως εξαρτάται και από τη σημασία που της προσδίδεται μέσω άλλων παραγόντων. Εξαρτάται από τη σημαντικότητά της σ’ ό,τι αφορά τα συμφέροντα διεθνών οργανισμών. Από τη δεκαετία του ’50 η Τουρκία φρόντισε να παίξει πολύ καλά τα χαρτί αυτό εκμεταλλευόμενη τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Βλέποντας το ΝΑΤΟ να προσδίδει στην ίδια ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο, η Τουρκία το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο προκειμένου να εμφανίζεται ως ο «τοπικός αστυφύλακας» της Δύσης στη Μέση Ανατολή.
Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και η αριστερή πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι σήμερα ανύπαρκτη. Αυτό σημειώνεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Forbes, του οποίου οι αναφορές αξίζουν ιδιαίτερης μελέτης κι εδώ στην Κύπρο. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι τακτικές κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην περιοχή έχουν καταφέρει να φέρουν Τουρκία και Ιράν στην ίδια πορεία πλεύσης με τη Ρωσία. Τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα της περιοχής. Κάτι που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του νικητή στον πόλεμο επικράτησης στη Μέση Ανατολή.
Έναν πόλεμο στον οποίο η ρωσική πλευρά καταφέρνει πάντα να βγαίνει κερδισμένη στα σημεία.
Κοιτάζοντας από τα δυτικά (όπως πράττει και το περιοδικό Forbes) είναι εμφανές πως η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχει αποδυναμωθεί. Κι αυτό οφείλεται στο ότι η Τουρκία θεωρείται αυτή τη στιγμή ως μια χώρα η οποία έπαψε να είναι μια έμπιστη σύμμαχος. Αυτό για τη Συμμαχία είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εμείς εδώ στην Κύπρο πρέπει να το προσέξουμε από την ώρα που πιστεύουμε και εκτιμούμε ότι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε ευρύτερα.
Πρέπει η Λευκωσία να μεταφέρει το μήνυμα προς τη Δύση (και η παρουσία σήμερα του Τζόναθαν Κόεν στο Προεδρικό είναι μια καλή ευκαιρία) πως μπορεί η Τουρκία να έχει με τις επιλογές της εξασθενήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν άλλες χώρες στην περιοχή που μπορεί να παίξουν εξίσου αυτό τον σημαντικό ρόλο. Όπως είναι το πλέγμα συνεργασιών που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα (που είναι μέλος του ΝΑΤΟ), Κύπρο (η οποία προσφέρει ουκ ολίγα για εξυπηρέτηση των συμμαχικών αναγκών όπως οι Βάσεις των Βρετανών αλλά και οι δικές της βάσεις), αλλά και το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία που έχουν κι αυτές συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές με τις δυτικές δυνάμεις προς αντιμετώπιση πλειάδας ζητημάτων. Άρα, υπάρχει απάντηση στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ και των δυτικών που μπορεί να κρατήσουν την ανατολική πτέρυγα ζωντανή. Κι η απάντηση πρέπει να σταλεί πριν κάνει εκ νέου κινήσεις η Τουρκία επιζητώντας ανταλλάγματα.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/460285/i-anatoliki-pteryg-tis-dysis