7.12.2017
Του Κώστα Βενιζέλου
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τίναξε στον αέρα την επίσκεψη του στην Αθήνα πριν πατήσει το πόδι του επί ελληνικού εδάφους. Ο Ερντογάν προϊδέασε για τα όσα θα έλεγε και θα υποστήριζε επί ελληνικού εδάφους πριν την άφιξή του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά. Ήταν προφανές πως επιχειρούσε να καθορίσει την ατζέντα, προτάσσοντας δικά του ζητήματα και αφαιρώντας από τη μεγάλη εικόνα όποια θέματα θεωρούνται για την Άγκυρα «ενοχλητικά».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του επανέλαβε μεν εαυτόν, ωστόσο επιβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα πίσω. Παράλληλα, έθεσε επίσημα πλέον ενώπιον της Ελλάδος το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Μέχρι τώρα ήγειρε το ζήτημα τούτο σε δηλώσεις, τώρα το θέτει και στις επίσημες επαφές.
Πώς κινήθηκαν οι επαφές Ερντογάν;
Πρώτο, έθεσε όλες τις «διεκδικήσεις» της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος. Άφησε ανοικτό το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. «Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά» είπε συγκεκριμένα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές παράλογες επιδιώξεις. Απάντησε λέγοντας τον συνομιλητή του ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. «Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις»
Δεύτερο, έθεσε και επέμεινε στο θέμα της Θράκης. Αποκάλεσε τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, Τούρκους επικαλούμενος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό έχει σχέση με τη στάση του στο θέμα της Λωζάνης και προδήλως συνδέεται με τις επεκτατικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδος. Του είπε κάποιος πως στην Τουρκία υπάρχουν 15 εκατομμύρια Κούρδοι, τους οποίους τα δικαιώματα καταπατά το καθεστώς του;
Τρίτο, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επέλεξε να επαναλάβει τα τετριμμένα που διατυπώνονται για να αποφύγει την ουσία, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιχείρησε να φορτώσει ευθύνες για το αδιέξοδο στην Λευκωσία ενώ επικαλέστηκε το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν. Περαιτέρω, εξίσωσε τα κατοχικά στρατεύματα με την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στο νησί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε ορθά να του υπενθυμίσει πως «όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε λύση. Το Κυπριακό, όμως, άνοιξε γιατί υπήρχε μια παράνομη εισβολή».
Με αέρα νεοσουλτάνου, ο Ερντογάν πήγε στην Αθήνα για να αναδείξει τις επεκτατικές του επιδιώξεις, αλλά εισέπραξε αμέσως απάντηση. Πρώτα από τον Πρόεδρο και μετά από τον Πρωθυπουργό.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε με την επίσκεψή του στην Ελλάδα για να κάνει κινήσεις που θα τον βοηθήσουν να βγει από την απομόνωση, να ξαναφρεσκάρει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία καθώς κινείται στη λογική του «τα θέλω όλα» και «θα τα πάρω τώρα». Η αξιολόγηση της επίσκεψης Ερντογάν, για την οποία υπήρχε και διεθνές ενδιαφέρον, κρίθηκε από την αρχή. Δεν χρειάζονται πολλά για να κρίνει ο καθένας μας το αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/i-episkepsi-stin-ellada-tou-neosoultanou-erntogan-tou-kyriou-ta-thelo-ola/