«Με τη Διζωνική Ομοσπονδία η Τουρκία δεν έχει ανάγκη Επεμβατικών Δικαιωμάτων»

Print Friendly, PDF & Email

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

8.12.2017

Tου Δώρου Θεοδώρου*

Με τίτλο «Με τη διζωνική Ομοσπονδία η Τουρκία δεν έχει ανάγκη επεμβατικών δικαιωμάτων» είχα γράψει το 2015 ένα άρθρο που δυστυχώς έβλεπε καθαρά τι θα γινόταν με τις συνομιλίες και πού θα οδηγούσε η αποδοχή των τουρκικών θέσεων στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Επαναφέρω σήμερα το άρθρο αυτό με αφορμή την αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη των τουρκικών θέσεων στο θέμα της εσωτερικής διακυβέρνησης και της ενδεχόμενης παραμονής στρατευμάτων μετά τη λύση. Υπενθυμίζω τι πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης:

•Ομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών, δηλ. συνομοσπονδία.

•Κατανομή εξουσίας 50-50.

•Βέτο.

•Μία τουλάχιστον τουρκική ψήφος στην πλειοψηφούσα άποψη για τη λήψη απόφασης.

•Παραμονή όλων των εποίκων είτε με πολιτογράφηση είτε με άδεια εργασίας.

•Υπερέχουσα και βαρύνουσα θέση του χρήστη (σφετεριστή) των ε/κ περιουσιών στο τ/κ συνιστών κράτος.

•Ελεύθερη διακίνηση – εγκατάσταση των Τούρκων υπηκόων, εργαζομένων και φοιτητών και ελεύθερη διακίνηση Τούρκων τουριστών.

•Παραμονή για 10-15 χρόνια στρατιωτικού αγήματος της Τουρκίας στην Κύπρο με ρήτρα επανεξέτασης σε 15 χρόνια. (Αυτό ήταν απαίτηση της Τουρκίας που η πλευρά μας φαίνεται να τη δεχόταν, με τη διαφορά ότι στο τέλος αυτής της περιόδου παραμονής τουρκικών στρατευμάτων θα τερματιζόταν η παρουσία τους.)

Η Τουρκία παρόλα αυτά δεν δέχτηκε την πρόταση Αναστασιάδη απαιτώντας επιπρόσθετα εγγυητικά δικαιώματα και δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.

Πιο κάτω παραθέτω αυτούσιο το άρθρο που δημοσίευσα το 2015.

«Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα αποποιείται των εγγυητικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1959, θεωρήσαμε ότι η θέση αυτή τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας. Και είναι πράγματι πολύ σημαντική η στάση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης.

»Πρόσφατα παρόμοια δήλωση έκανε και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι δηλαδή η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυήτρια δύναμη εφόσον δεν θα θιγεί το καθεστώς των Βάσεών της στην Κύπρο.

Ομολογώ ότι η δήλωση αυτή με προβλημάτισε. Γιατί η βρετανική πολιτική είναι μόνιμα και διαχρονικά φιλοτουρκική, γνωστού όντος ότι την ανάμιξη της Τουρκίας στο Κυπριακό την υποδαύλισε, την ενεθάρρυνε και ως ένα σημείο την κατηύθυνε η Βρετανία. Γιατί λοιπόν, η δήλωση αυτή του Άγγλου Πρωθυπουργού; Μια δήλωση που φαίνεται ν΄αντιστρατεύεται την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό;

»Μια βαθύτερη ανάλυσή της μετά τη λύση κατάστασης που θα δημιουργηθεί με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί, πιστεύω, να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τη στάση αυτή της Βρετανίας.

»Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως τη θέλει η Τουρκία θα έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο του τουρκικού συνιστώντος κράτους, το οποίο, με τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης, θα τουρκοποιηθεί όχι μόνο με τους Τουρκοκύπριους αλλά κυρίως με τους έποικους που δεν πρόκειται ν΄απομακρυνθούν. Η Τουρκία και χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το κρατίδιο αυτό, μέσω του οποίου όμως θα ασκεί συγκυριαρχία και στο ελληνικό κρατίδιο διά της κεντρικής κυβέρνησης.

»Το κυριότερο, θα έχει έστω έμμεσα λόγο στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τα οποία η όποια εκμετάλλευση θα εξαρτάται από την Τουρκία μέσω του τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Αγωγός; Μέσω Τουρκίας κατόπι βέτο του τουρκικού κράτους. Πωλήσεις; Όπου θέλει η Τουρκία και όχι όπου συμφέρει την Κύπρο.

»Η εξωτερική πολιτική της ομοσπονδίας ή, πιο σωστά, της συνομοσπονδίας θα είναι επίσης στενά εξαρτημένη από την Τουρκία και τα βέτο και, γενικά, η Τουρκία χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς εγγυητικά δικαιώματα θα έχει τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και την επικυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Είναι αυτό που γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, ότι το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξωτερική της πολιτική θα καθορίζονται πλέον από το ίδιο το σύστημα κρατικής διάρθρωσης που θα καθορίζει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

»Δεδομένου λοιπόν ότι οι στόχοι της Τουρκίας μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ίδια την κρατική διάρθρωση, δεν θα έχει πλέον ανάγκη διατήρησης κατοχικών στρατευμάτων και δικαιωμάτων επέμβασης. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τής εξασφαλίζει αυτά που θέλει.

»Τι να περιμένουμε λοιπόν; Μήπως η επόμενη κίνηση της Τουρκίας, αν καταλήξουμε σε λύση διζωνικής, θα είναι η αποποίηση και από την Άγκυρα των εγγυητικών δικαιωμάτων; Και μήπως αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως χρύσωμα του χαπιού για να δεχτεί η πλευρά μας τουρκική λύση; Ίδωμεν. Ή, μάλλον, ας έχουν γνώσιν οι φύλακες, για να μην ίδωμεν τέτοια εξέλιξη».

Ναι, φίλε αναγνώστη. Αυτό πρέπει να αναμένουμε. «Υποχώρηση» της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων για να μας χρυσώσει το χάπι και να πανηγυρίσουμε κιόλας για τη λύση.

Όντως, ας έχουν γνώσιν οι φύλακες.

*Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/me-ti-dizoniki-omospondia-i-tourkia-den-echi-anagki-epemvatikon-dikeomaton/