Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

28/10/2016 17:01

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini. Η κα Mogherini, η οποία συνοδευόταν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρίστο Στυλιανίδη, έγινε επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κασουλίδης και η κα Mogherini προήδρευσαν των επίσημων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ακολούθως, προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την κα Mogherini για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Συρία και την Τουρκία, ενώ εξέτασαν τις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία και την Αίγυπτο.

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών, καλωσορίζοντας την κα Mogherini και τον κ. Στυλιανίδη, αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα και, παράλληλα, αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της ΕΕ στα συγκεκριμένα εκκρεμούντα ζητήματα.

screen-shot-2016-10-28-at-5-55-50-%ce%bc-%ce%bcΟ κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του για το προσωπικό ενδιαφέρον της κας Mogherini στο Κυπριακό και τη δέσμευσή της να στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία. «Η στήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος νωρίτερα, είναι όντως ουσιαστική και αναγκαία», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Συρία και την Τουρκία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο. Για την Αίγυπτο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της χώρας· ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρεί τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι μόνο εξαιρετικής σημασίας, και ως εκ τούτου, ο ρόλος της Αιγύπτου είναι καθοριστικός. 

Από πλευράς της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη θερμή υποδοχή και την πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Η κα Mogherini ανέφερε ότι η σημερινή επίσκεψη κρίνεται αναγκαία, λόγω της κρισιμότητας της περιόδου για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Αναφερόμενη στην προηγούμενη επίσκεψή της πριν από μερικούς μήνες, η κα Mogherini σχολίασε ότι έκτοτε έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι πέρα από την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τη συνεχή επικοινωνία με τον κ. Eide, η σημερινή επίσκεψη αποτέλεσε μια ευκαιρία να συζητηθεί η στήριξη της ΕΕ, καθώς και το πώς μπορεί να συμβάλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην εν εξελίξει διαδικασία, σε αυτή την κρίσιμη φάση. «Πρόκειται για μια διαδικασία που καθοδηγείται από την ισχυρή ιδιοκτησία των ηγετών, οι οποίοι επιδεικνύουν αποφασιστικότητα και όραμα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο μέλλον του λαού της Κύπρου», υπογράμμισε.

«Ο ρόλος μας, ως ΕΕ, είναι να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες και την αποφασιστικότητά τους με τρόπο, ο οποίος να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο. Ως εκ τούτου, συζητήσαμε τρόπους, με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει καλύτερα αυτά τα βήματα και εμείς προσωπικά (σ.σ. η ίδια και ο κ. Στυλιανίδης) στηρίζουμε τις προσπάθειες, τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις των ηγετών ότι είναι εφικτό να υπερπηδηθούν οι εναπομείνασες προκλήσεις που υπάρχουν. Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες κατά τον Νοέμβριο στην Ελβετία, να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία για μια συνολική διευθέτηση ακόμα και μέχρι το τέλος αυτού του έτους», τόνισε.

Τέλος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι «αυτό θα αποτελέσει όχι μόνο ένα καθοριστικό σημείο, μια ιστορική σελίδα για το νησί· αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή που χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται να πιστέψει στη διπλωματία και τις πολιτικές λύσεις. Αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα (game-changer) όχι μόνο για τους Κύπριους και το νησί, αλλά επίσης για την ΕΕ, την νοτιοανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Είναι περιφερειακή, ακόμα και παγκόσμια ευθύνη, να προσπαθήσουμε να διανύσουμε αυτό το τελευταίο μίλι με τον πιο θετικό τρόπο».

Στη συνέχεια, κληθείσα να αναφέρει τη θέση της ΕΕ σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι ακόμα υπό συζήτηση από τα ίδια τα μέρη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες να λαμβάνουν αποφάσεις και να καταλήγουν σε λύσεις που μπορούν να είναι επωφελείς για ολόκληρο το νησί. Προφανώς, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος και, ιδιαίτερα, για οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλειά του, είναι η ίδια η ιδιότητά του ως μέλος της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ερωτηθείσα για τα ποια μέτρα λαμβάνει η ΕΕ για να αποτρέψει οποιεσδήποτε τρομοκρατικές πράξεις, η κα Mogherini αναφέρθηκε στα μέτρα για ενίσχυση του ελέγχου της διακίνησης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, εργαζόμαστε εντατικά για ενδυνάμωση δύο βασικών θεμάτων: Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση της Daesh και των τρομοκρατικών δράσεων γενικότερα, και το δεύτερο αφορά στον έλεγχο των τρομοκρατών όχι μόνο στην πορεία τους προς την ΕΕ, αλλά και προς την Συρία και το Ιράκ.

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/35F8862F3B64565EC225805A004D0527?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.