Ν. Κοτζιάς: Σανίδα σωτηρίας…

Print Friendly, PDF & Email

13.12 2017

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα! Γιατί άραγε; Μήπως επειδή ο ίδιος την οργάνωσε και θέλει να ευλογήσει τα γένια του ή μήπως επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος ανέλαβε με το θράσος που τον διακατέχει να βγάλει την Αθήνα από την δύσκολη θέση. Εν ολίγοις, είπε δημόσια, αυτά τα οποία θα ελέγοντο, ούτως ή άλλως, στις κλειστές αίθουσες, ερήμην του ελληνικού έθνους. ΄Οτι δηλαδή για την Τουρκία έχει κλείσει το Κυπριακό (ή μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν ή τίποτα)  και ανοίγει η Θράκη και το Αιγαίο στη λογική της Κυπροποίησης.

Δεν θα επαναλάβουμε εαυτούς. Τα της επίσκεψης Ερντογάν τα έχουμε  αναλύσει επαρκώς από τις στήλες αυτές. Απλώς, επανερχόμαστε, διότι ο κ. Κοτζιάς επανήλθε. Εάν, όμως, αυτά τα οποία συνέβησαν στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα είναι επιτυχία, τότε θα πρέπει σήμερα να ανησυχούμε πολύ περισσότερο από ότι χθες – πριν από την επίσκεψη – για την τύχη της Κύπρου, της Θράκης και του Αιγαίου.  ΄Οχι για την τύχη της Τουρκίας. Αυτή την ξέρουμε. Και τους πολιτικούς της και την αναθεωρητική της στρατηγικής. Για την Αθήνα, επίσης, ανησυχούμε, διότι ο κατήφορος που πήρε δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά και εθνικός.

Πολύ, όμως, περισσότερο από εμάς θα πρέπει να ανησυχούν όσοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα απορριπτικοί, αντιομοσπονδιακοί  εμφάνιζαν, μέσα από την ανάγκη τους να βρουν σανίδα σωτηρίας, τον ομοσπονδιακό Ν. Κοτζιά ως το Μεσσία του Κυπριακού. Ο οποίος Ν. Κοτζιάς, το επαναλαμβάνουμε για να σπάσουν  οι μύθοι, ήταν και είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής Αναστασιάδη και του εγγράφου Γκουντέρες. Του τελευταίου σταδίου διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερώτημα: Δεν θα πρέπει υπεύθυνα,  όσοι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, έπλεκαν το εγκώμιο του Ν. Κοτζιά, να πουν σήμερα ένα mea culpa; Δεν είναι κακό. Δεν μπορεί να ζητούμε μόνο από τους πολιτικούς να αποδέχονται τα λάθη τους. Δεν είναι μόνοι τους, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Μαζί μας το πράττουν. Εκ των πραγμάτων, αυτή η στάση μας αφορά όλους. Και στο κάτω κάτω της γραφής αν δεν το χρωστούν στο λαό, δεν το χρωστούν στον εαυτό τους; Εάν δεν θεωρούν ότι ήταν λανθασμένη η εκτίμησή τους πάμε πάσο, όπως λέει και  ο λαός μας. Απλώς, υπογραμμίζουμε ότι η δεύτερη πλάνη είναι συνήθως χειριστή της πρώτης. 

Βεβαίως, υπάρχει και η  άλλη όψη του νομίσματος: Αφού, κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών,  ήταν επιτυχής η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ας του  δοθεί η δικαιοδοσία να οργανώσει τη νέα Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό επί τη βάσει του εγγράφου Γκουντέρες. Έτσι, ίσως να  έχουμε αυξημένες πιθανότητες να γλιτώσουμε τη διάλυση…    

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/12/2323/n-kotzias-sanida-sotirias