Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου 

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

14/12/2017 17:16

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών Υπουργών κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, κ. Πάνου Καμμένου και Στρατηγού Sedki Sobhy και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. 

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Λήφθηκαν, επίσης, αποφάσεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.

Οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ για τον συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις των τριών Υπουργών.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης δήλωσε: «Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω εδώ στην Κύπρο, στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, την 1η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σε Επίπεδο Υπουργών Άμυνας. 

Θα ήθελα, καταρχάς, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους φίλους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση για την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης.

Μιας συνάντησης που γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί έκφραση της κοινής βούλησης των χωρών μας να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, διευρύνοντας την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία που έχουμε σε διμερές επίπεδο τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της άμυνας.

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία που υπό την καθοδήγηση των ηγετών των τριών χωρών μας, έχει ήδη αποδώσει καρπούς σε σειρά τομέων, από την οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι την υγεία και τη γεωργία. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πέντε συνολικά τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο προέδρων των κυβερνήσεων.

Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής γιατί είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που μας επιτρέπουν ακριβώς με έμπρακτο τρόπο να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και στον αμυντικό τομέα σε τριμερές επίπεδο.

Μια συνεργασία που θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές. 

Πρέπει να πω ότι αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη που μοιράζονται κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο αβέβαιο είναι το γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για προβλέψιμους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές. 

Η συνεργασία που εμείς οικοδομούμε, έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Επενδύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νέες απειλές όπως είναι η τρομοκρατική βία, και η παράνομη διακίνηση μεταναστών και όπλων. 

Για να διαμορφώσουμε συνθήκες θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν πάντα κύριο σταυροδρόμι για τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο διεθνώς. 

Σήμερα, όμως, μπορεί να μετεξελιχθεί και σε καταλύτη για την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο των λαών της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει την ίδια ώρα τεράστια σημασία, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας και για την Ευρώπη. 

Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε και με άλλες γειτονικές χώρες αλλά και με τους εταίρους μας στην ΕΕ. 

Εμείς πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενθαρρύνουμε τη πιο ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της ΕΕ, ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου.

Έχουμε σήμερα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα καθώς και τρόπους και προγράμματα συνεργασίας προκειμένου μέσα από μια οραματική πολιτική, αν θέλετε, να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, από ζώνη συγκρούσεων και εντάσεων σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συζητήσει και έχουμε λάβει αποφάσεις και για ενίσχυση της κοινής εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων αλλά και κοινών προγραμμάτων προκειμένου να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η θαλάσσια και η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών, που είναι εξαιρετικά σημαντικό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Για τη συνεχή παρακολούθηση και το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων, έχουμε αποφασίσει την καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.

Παράλληλα, έχουμε αποφασίσει τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία αυτή που οικοδομούμε, δεν υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφερόντων των χωρών μας, αλλά και ευρύτερα της περιοχής, της ΕΕ αλλά και γενικότερα θα έλεγα.

Η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Γι’ αυτό και χρειάζεται εποικοδομητικό πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας απ’ όλους, αυτοσυγκράτηση και αποφυγή των εντάσεων.

Θέλω, κλείνοντας, να εκφράσω για άλλη μια φορά εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης τη μεγάλη ικανοποίηση αλλά και τις θερμές ευχαριστίες προς τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την πολύτιμη αυτή συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας».

Στη συνέχεια ο Υπουργός ΄Αμυνας της Ελλάδας κ. Καμένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός. 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγό Sedky Sobhy, γιατί η σημερινή συνάντηση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, διμερών επαφών, συνεργασιών σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο και ουσιαστικά η εφαρμογή στον αμυντικό τομέα της πολιτικής που χάραξαν οι ηγέτες των τριών χωρών μας, ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Η σημερινή τριμερής συνάντηση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των προηγουμένων διεργασιών, αλλά αποτελεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας. Από σήμερα, οι τρεις χώρες, επίσημα, προχωρούν στην αμυντική συνεργασία σε όλους εκείνους τους τομείς που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας. 

Τη σημερινή συνάντηση δεν την παρακολουθούν μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, διότι αποτελεί την ελπίδα για μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναταραχές, πολέμους, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία δεν έχει παραμείνει μόνο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. 

Δεν πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία, πρόκειται ουσιαστικά για την επιτελική χάραξη των επομένων κινήσεών μας στα επίπεδα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας που θα αποδώσουν στην ευρύτερη περιοχή και θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες οι οποίες θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. 

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πρώτες ασκήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, η στενή συνεργασία, όπως αυτή της άσκησης «Μέδουσα» πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο με αποβατική ενέργεια και με συμμετοχή μεγάλης ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και άλλες χώρες, απόδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε μία κοινή στρατιωτική συμπεριφορά εκεί που θα χρειαστεί. 

Προκλήσεις, εκτός από την τρομοκρατία, είναι ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνοάμυνα, η ανταλλαγή πληροφοριών, ο συντονισμός με κοινούς κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή και η χάραξη μίας κοινής στρατηγικής προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Η ενεργειακή πολιτική απαιτεί ασφάλεια. Κόμβος είναι η Κύπρος που ενώνει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και η Ελλάδα που ενώνει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Κεντρική Ευρώπη. 

Η Κύπρος είναι πλέον μία παραγωγός χώρα ενέργειας και το ίδιο πρόκειται να γίνει και η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις και παράλληλα οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία αγωγών που θα αλλάξουν τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Σε αυτή τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής δεν μπορεί να λείπει ο ηγέτης του αραβικού κόσμου, που είναι η Αίγυπτος. Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της Αιγύπτου, όχι μόνο για τη Βόρεια Αφρική, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η σταθερότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, η εμπνευσμένη ηγεσία του Προέδρου κ. Σίσι, αλλά και ο συντονισμός στα θέματα άμυνας και ασφάλειας αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. 

Η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα επαφής του «δρόμου του μεταξιού» προς την Ευρώπη και προς το Βορρά. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας μετά και από τον καθορισμό της ΑΟΖ θα μπορέσει σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Σουέζ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Μάλτας να διασφαλίσει μια ζώνη που δεν θα υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών και όπλων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. 

Θα μπορέσει να αποτελέσει μια ζώνη σταθερότητας, όπου οι διακινητές δεν θα μπορούν να διακινούν ανθρώπινες ψυχές εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τον πόλεμο. Η αμυντική συνεργασία θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και παράλληλα την ενέργεια. 

Θέλω να σας πω ότι ήδη προχωρούμε μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσαν και οι κ.κ. Υπουργοί, στη συγκρότηση μια επιτροπής εμπειρογνωμόνων το πρώτο τετράμηνο και στη συνάντηση κορυφής πάλι σε υπουργικό επίπεδο μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

Η Κύπρος θα συμμετέχει στην επόμενη διμερή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα». Ξεκινάμε και μια κοινή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ασκήσεις αεροναυτικών δυνάμεων για την προστασία υποθαλάσσιων αγωγών, ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, τη θαλάσσια επιχείρηση, την έρευνα και τη διάσωση. Οι ασκήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο συντονισμό μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους τρεις συναδέλφους Υπουργούς και φίλους. Θα μου επιτρέψετε να κλείσω δίνοντας σημασία και στον ανθρώπινο παράγοντα. Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου – και ήταν οι πρώτες ημέρες που είχα αναλάβει Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στην Αθήνα – είδε στο γραφείο μου τη φωτογραφία ενός Εύζωνα δακρυσμένου από τα επεισόδια που γίνονταν στην Αθήνα. Μου ζήτησε αυτή τη φωτογραφία την οποία την έχει στο γραφείο του γιατί του θύμιζε τις δύσκολες εποχές που πέρασαν στην Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, ο ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και εκείνη την ανθρώπινη πτυχή του ηγέτη ανθρώπων και όχι απλώς ενός ανώνυμου στρατού. 

Αυτά είναι τα κοινά που μας ενώνουν. Μία κοινή αντίληψη όχι μόνο για το κοινό στρατηγικό δόγμα, αλλά και για την προάσπιση εκείνων των αξιών που προστάτευαν πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedki Sobhi δήλωσε τα ακόλουθα: 

«Αξιότιμε Υπουργέ Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αξιότιμε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο, Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη για την τιμητική πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας δόθηκε για πραγματοποίηση της εν λόγω Τριμερής Συνάντησης, με τον φίλο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πάνο Καμμένο. 

Οι συνομιλίες έχουν επιβεβαιώσει τις βαθιές και τις κοινές μας στρατιωτικές σχέσεις, που έχουν εδραιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών των ηγετών μας, όπως αποδεικνύεται από τις τρεις διαδοχικές Συνόδους Κορυφής τα τελευταία τρία χρόνια.

Έχουμε εξετάσει τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις προκλήσεις και απειλές που πηγάζουν από εκεί, που απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμό των διαθέσιμων μέσων για αντιμετώπιση των εν λόγω απειλών για διασφάλιση των κοινών μας συμφερόντων, υπό το φώς της πολύπλοκης κατάστασης στο περιφερειακό και Διεθνές περιβάλλον και των εντάσεων από πολλαπλές στρατιωτικές συγκρούσεις, καθώς και των μειωμένων ευκαιριών για πολιτικές διευθετήσεις των κυρίων θεμάτων στη Μέση Ανατολή.

Οι απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού έχουν αυξηθεί και έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν μπορεί καμία χώρα να αποφύγει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή τρομοκρατών στις πατρίδες τους, μετά την ήττα τους στη Συρία και στο Ιράκ. Απαιτείται η παρεμπόδιση της μετακίνησης τους και η παγοποίηση των πόρων χρηματοδότησης και εξοπλισμού. 

Οι απειλές που πηγάζουν από τη Μέση Ανατολή και το στρατηγικής σημασίας θέατρο επιχειρήσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος στους ακόλουθους τομείς:

1. Στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και την παρεμπόδιση των μετακινήσεων τρομοκρατών. 

2. Στην ανάγκη διασφάλισης των ενεργειακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θαλάσσιων οδών ναυσιπλοΐας.

Οι εν λόγω συνθήκες αποτελούν στρατηγικές προκλήσεις και απειλές έναντι των τριών χωρών μας και πολλαπλασιάζουν τις εθνικές και ιστορικές μας ευθύνες, ως φιλικές και γείτονες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να συνεργασθούμε για αντιμετώπιση των εν λόγω απειλών. 

Έχουμε συμφωνήσει να ενισχύσουμε το παρόν επίπεδο συνεργασίας και να διανοίξουμε νέους ορίζοντες στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας με κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης και διασφάλιση των κοινών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε συμφωνήσει, επίσης, ότι η κοινή στρατιωτική συνεργασία θα συνοδεύεται από ταυτόχρονες προσπάθειες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη και αποτελεσματική δράση έναντι των εν λόγω απειλών, και συνταύτιση προσπαθειών στην ανάπτυξη δυνατοτήτων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Εύχομαι ο Θεός να μας βοηθήσει να επιτύχουμε έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ευημερία των τριών χωρών μας και να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/44C2E22D56695955C22581F60053E9C9?OpenDocument&L=G