ΠτΔ: Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να υποχωρήσω σε αρχές

Print Friendly, PDF & Email

11 Ιανουαρίου 2018, 2:53 μμ

της  Ζήνας Χριστοφή    

«Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να υποχωρήσω σε θέματα αρχών. Δεν πρόκειται να αφήσω τις αρχές μου για χάρη της εξουσίας», ανέφερε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ACTIVE 107,4 & 102,5  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από ερώτηση για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει – να υποχωρήσει για να πετύχει συμμαχίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επαναδιεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε στις ερωτήσεις της Άντρης Δανιήλ και του Ανδρέα Πιμπίσιη για τα ενεργειακά, το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τις κάλπες.

Ενεργειακά

Όσον αφορά το κεφάλαιο των ενεργειακών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ένα εκ των θεμάτων που συζήτησε στη Σύνοδο χωρών του Νότου ήταν η ενεργειακή ασφάλεια, σε συσχετισμό με τις ανακαλύψεις που γίνονται στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το εάν ενοχλούνται χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε πως δεν αντιλήφθηκε κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους να τις επηρεάζει κάτι.

Ακούστε τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επίμαχη δήλωση που έγινε για την ΑΟΖ και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και επιτελείων, τονίζοντας πως υπάρχει μία τάση να διαστρέφεται το κάθε τι. «Στο πρώτο μέρος της συγκεκριμένης δήλωσης εξέφρασα την πάγια μας θέση. Στο δεύτερο σκέλος εξέφρασα μία τοποθέτηση που δεν επαναδιατυπώθηκε με τόση σαφήνεια ότι ήταν ρητορική. Καταλήγοντας, όμως, είπα πως αυτό είναι ένα θεώρημα της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε, «θα επέδιδα σε ένα παράνομο καθεστώς αποκλειστική οικονομική ζώνη; Ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου. Δεν θέλω να δίδω συνέχεια σε διαστροφές με την έννοια της διαστρέβλωσης».

Ερωτηθείς για την οριοθέτηση με την Ελλάδα, είπε πως συζήτησε με την ελληνική ηγεσία και το μόνο θέμα που μένει είναι το πότε θα κατατεθούν οι συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη, όταν κρίνουν πώς τότε είναι η κατάλληλη στιγμή. «Δεν θα επιδιώξουμε την πρόκληση της όποιας αντίδρασης από Τουρκίας κατά τρόπο ασύμμετρο., Στόχος η ενάσκηση δικαιωμάτων και αποφυγή απαντήσεων στις τουρκικές προκλήσεις για να μπορούμε να υλοποιούμε ενεργειακούς σχεδιασμούς».

Έκθεση Γκουτέρες και Κυπριακό

Αναφορικά με την έκθεση Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις συγκλίσεις στις οποίες αναφέρεται ο κ. Γκουτέρες, ο Πρόεδρος τόνισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στις συγκλίσεις που επετεύχθησαν από 15 Μαΐου μέχρι και 6 Ιουλίου. «Συγκλίσεις που αφορούν την εσωτερική πτυχή, όπου υπάρχουν βέβαια συμφωνίες. Βεβαίως την ίδια ώρα οι συγκλίσεις είναι εκεί, αλλά υπάρχουν και οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν για να έχουμε μία ολική συμφωνία. Τίποτα δεν συμφωνείτε αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του ανθυποψηφίου του, Νικόλα Παπαδόπουλου πως εάν εκλεγεί θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με Γκουτέρες, ο κ. Αναστασιάδης είπε,  «με βάση τη νέα στρατηγική του (σσ. Νικόλα Παπαδόπουλου), θα αποσυρθούν όλες οι προτάσεις της ε/κ πλευράς (υποχωρήσεις όπως τις ονομάζει. Αν έκανε αναδρομή για το ποιοι έκαναν τις προτάσεις και τι περιέχουν αυτές, θα απέφευγε την προσβολή, πιθανόν και προς τον πατέρα του».

Διερωτήθηκε ακόμη εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενθουσιαστεί και θα του πει «ξεκινάμε από την αρχή».

Τόνισε επίσης το «πόσο επικίνδυνο είναι να ρισκάρει κάποιος να αποσύρει προτάσεις. Ανάκληση συγκλίσεων θα επιτύχει τον τερματισμό της προσπάθειας του ΓΓ ΟΗΕ. Λαμβάνονται υπόψη αυτά που καταγράφονται από τα ΗΕ; Να καταβάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για να δούμε πραγματικές προθέσεις της τ/κ και της τουρκικής πλευράς. Να δούμε το πώς ξεπερνιούνται τα προβλήματα».

Επανέλαβε ακόμη πως στόχος του είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα έχει διάρκεια και θα μπορεί να λειτουργήσει και να δίδει ασφάλεια στους ε/κ, ότι το κράτος μετεξελίσσεται αλλά δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Να μην ζουν στην αβεβαιότητα. Εδώ είναι και τα όρια των όποιων υποχωρήσεων».

Σχετικά με αναφορές από Τουρκία για συζητήσεις μίας άλλης μορφής λύσης, πέραν της ΔΔΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, «είναι δυνατό να διαπραγματεύεσαι και να υποβάλεις προτάσεις που ήθελαν να βοηθήσουν έτσι ώστε νε επιτευχτεί μία λύση και την ίδια ώρα να συζητάς κάτι άλλο;».

Αναφορά έκανε και στον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος όπως είπε, μετά από την πάροδο του χρόνου, εξέφραζε θέσεις που απείχαν από τις αρχικές, «πράγμα που ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης που ασκεί η Τουρκία στην τ/κ ηγεσία».

«Προδιαγεγραμμένη η επόμενη πενταετία» – Οικονομία

Σε ερώτηση για το πώς θα υπερβεί εαυτόν σε μία νέα πενταετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν πράττει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτα. Το θέμα είναι εάν τα λάθη έχουν ζημιώσει το κράτος, το δημόσιο. Το mea culpa  πρέπει να είναι πάντα στο στόμα ενός πολιτικού. Δεν διανοούμαι ότι έχω το αλάθητο και είμαι αλάνθαστος, πρέπει όμως να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να το διορθώνεις».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν οι στέρεες βάσεις για να μπορέσει να υλοποιήσει τους προγραμματισμούς που έχει ήδη ετοιμάσει και καταθέσει. «Είναι προδιαγεγραμμένη η επόμενη πενταετία» όπως είπε.

Αναφορά με την οικονομία, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως στόχος τους είναι να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα για να προσελκύσουμε ένα άλλο μοντέλο οικονομίας. Κύρια στόχευση μας είναι η έρευνα και η καινοτομία. Να δημιουργήσουμε ένα κέντρο έρευνας και τεχνολογίας», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα αυτό, όπως και να αξιοποιηθεί η βιομηχανία, αλλά και να γίνει ένας επαναπροσανατολισμός της Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο επαναπροσανατολισμός της Παιδείας θα γίνει για να επιλέγονται επαγγέλματα που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση.

Δήλωσε επίσης πως θα ανεγερθεί στη Λεμεσό μία ανώτερη τεχνολογική σχολή, με δωρεά ενός Ρώσου.

Καταγγελίες Λιλλήκα για εξαγορά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και τις καταγγελίες Γιώργου Λιλλήκα για προσπάθεια εξαγοράς του για να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα. Με έντονο ύφος ο Πρόεδρος είπε, «θεωρώ εκτροπή την προσέγγιση υποψηφίων για να αποσυρθούν με εξαγορά από την προεκλογική. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».

Πρόσθεσε συνάμα πως ο λαός έχει και κρίση, έχει και αντίληψη και δεν είναι «μέσα από τα fake news ή την διαστρέβλωση δηλώσεων που θα επιτύχει ο καθένας. Οι πολίτες παρακολουθούν τις θέσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Είπε επίσης πως σε κάθε προεκλογική, πέραν της κριτικής, που κατά κανόνα ασκείται, όπως είπε, «το κάθε τι, είτε παραμορφώνεται είτε παρερμηνεύεται για αν επιτύχουν τους στόχους οι διάφοροι υποψήφιοι».

Αναφορικά με θέμα υπηρεσιακού ΥΠΕΣ

Σχετικά με τα όσα λέχθηκαν από πλευράς επιτελείων υποψηφίων για το διορισμό υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, μετά και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πετρίδη με μέλη της ΝΕΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος είπε αστειευόμενος πως σκέφτηκε μέχρι και να διορίσει υπηρεσιακό Πρόεδρο. Μιλώντας στη συνέχεια σε έντονο ύφος είπε ότι αυτό που γίνεται είναι πρωτόγνωρο.

«Ακούω για έναν υπουργό που έβγαλε selfie με νέους και λένε πως αυτό είναι παρέμβαση. Αν δηλαδή πήγαινε να παρασύρει παιδιά της αριστεράς το κατανοώ», ενώ συνέχισε, «πέστε μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει υπηρεσιακός υπουργός στην προάσπιση του έργου του ιδίου και της κυβέρνησής τους».

Όπως διερωτήθηκε, «οι Υπουργοί, εάν δέχονται κατηγορίες, δεν θα υπεραμυνθούν του έργου τους, για να μπορούν να λένε ότι θέλουν οι άλλοι ανθυποψήφιοι;». «Αυτά τα φαινόμενα μόνο στην Κύπρο μπορούν να ανακαλυφθούν. Θέλουν να σιωπήσει η Κυβέρνηση».

Αναφορά Νικόλα για «στάση πληρωμών»

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε και τη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι, «δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου αν καθυστερήσει η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους για κάποια χρόνια». «Διατρέχουμε με πειράματα για να πετύχουμε την αναρρίχηση στην εξουσία και να πάει το κράτος πριν το 2013», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι συνταγές αυτές είχαν δοκιμαστεί και είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Βήματα σταθερά και μία καλά συγκροτημένη πολιτική με σταθερότητα και αξιοπιστία στο κράτος για προσέλκυση απαντήσεων».

Είπε επίσης πως δεν προχωρά σε υποσχέσεις. «Γνωρίζω τα οικονομικά του κράτους, ξέρω ότι αυτό που θα πεις πρέπει να το κάνεις. Έχουμε αποδείξει ότι διαχειριστήκαμε με σωφροσύνη μία κρίση. Ο κόσμος γνωρίζει την κατάσταση του 2013 και ποια είναι σήμερα. Δεν είναι δια των υποσχέσεων που αποσπάς ψήφους. Αποσπάς εμπιστοσύνη από πραγματισμό σου, στο τι λες και μέσα από τα έργα. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και μέσα από σταθερότητα που παρατηρείται μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα».

Δεύτερος γύρος και… διαβουλεύσεις;

Σε ερώτηση για το εάν έχει προσεγγιστεί από άλλα επιτελεία για συνεργασίες στον δεύτερο γύρο, είπε πως δεν έχει προσεγγιστεί από κανένα. Δήλωσε στη συνέχεια πως όλοι (από την πολιτική ηγεσία) «θέλουν να φύγω. Πως θα θέλουν να κάνουν μαζί μου συνεργασίες». Τόνισε ωστόσο πως η ευρύτερη μάζα πολιτών, αξιολογεί το έργο της κυβέρνησης και γι’ αυτό βασίζεται στην κοινωνική συμμαχία.

Σε ερώτηση μέχρι πού μπορεί να φτάσει – να υποχωρήσει για να πετύχει συμμαχίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ο Πρόεδρος ήταν κάθετος. «Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να υποχωρήσω σε θέματα αρχών. Δεν πρόκειται να αφήσω τις αρχές μου για χάριν της εξουσίας. Δεν πρόκειται να υποχωρήσω σε θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να υλοποιηθούν για να ικανοποιήσω την φιλοδοξία για ακόμη μία πενταετία».

Τέλος είπε πως αυτό που αντιπροτάσσει έναντι των άλλων είναι το έργο και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της επόμενης πενταετίας. «Καλώ όλους να συνεργαστούμε, όποιος και να εκλεγεί. Πιστεύω η δική μου πρόταση θα είναι και η πιο αξιόπιστη».

Πρόσθεσε ακόμη πως εκείνοι που «θα συνεργαστούμε για την ανάπτυξη, θα παραδώσουμε ένα πολύ καλύτερο κράτος, πολύ πιο σύγχρονο και θα δικαιούνται να καρπωθούν των αποτελεσμάτων».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/476053/ptd-protimo-na-pao-spiti-moy-para-na-ypochoriso-se-arches