Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη Τουρκική εισβολή στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

22/01/2018 13:20

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη Τουρκική εισβολή στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει έντονα την παράνομη Τουρκική εισβολή υπό την ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας.

Αντιθέτως με ό,τι υπονοείται στην ονομασία της, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση δεν αποσκοπεί στην ειρήνη. Με την χρήση προσχημάτων, μεταξύ των οποίων και η προστασία των Τουρκμένων, μόνος στόχος της εισβολής είναι η επιβολή των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας στην περιοχή δια της στρατιωτικής δύναμης.

Η Κύπρος, η οποία είναι επίσης θύμα της στρατιωτικής επιθετικότητας της Άγκυρας από το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί προφασιζόμενος την προστασία των Τουρκοκυπρίων και εξακολουθεί να κατέχει το ένα τρίτο της επικράτειας του νησιού, κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας, της ανεξαρτησία και της κυριαρχίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Η κρίση στη Συρία δε μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μια Συρία χωρίς κατοχικές δυνάμεις μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης που θα προκύψει από τους ίδιους του Σύριους, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης. 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/75470C23EBBD8EA2C225821D003E4B1A?OpenDocument&L=G