Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ σε επίπεδο Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

23/01/2018 13:45

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ σε επίπεδο Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, σε επίπεδο Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής, τη συγκρότηση της οποίας είχαν αποφασίσει οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών κατά την 1η Τριμερή Διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου 2017.

Της συνάντησης προήδρευε ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας Αρχιπλοίαρχος Κώστας Φυτιρής. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρέσβης Ελευθέριος Καραγιάννης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ενώ από Ισραηλινής πλευράς ο κ. Zohar Palti, Διευθυντής του Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα ο κ. Palti είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαίδη, στο Υπουργείο Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και πιθανοί τομείς συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων καθώς επίσης και θέματα κυβερνοάμυνας και καταρτίστηκε Σχέδιο Δράσης Τριμερούς Συνεργασίας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση κατά τη 2η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο εξάμηνο του 2018. 

Με το πέρας της τριμερούς συνάντησης ακολούθησαν διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής και Ισραηλινής Αντιπροσωπείας και υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2018, το οποίο περιλαμβάνει πραγματοποίηση ασκήσεων και εκπαιδεύσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών σε Κύπρο και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/59135D11915907D8C225821E004090D5?OpenDocument&L=G