Προεκλογικές Yποσχέσεις

Print Friendly, PDF & Email

  24 Ιανουαρίου 2018, 12:09 μμ  

του  Λουκή Γ. Λουκαΐδη*     

Έχω επιφυλάξεις για την τήρηση των υποσχέσεων των υποψηφίων Προέδρων. Ακούσαμε και στο παρελθόν, «υπόσχομαι, δεσμεύομαι, θα κάνω, κ.λπ.» και τίποτα δεν έγινε από αυτά. Χειρότερη δε δέσμευση ήταν όλων των κομμάτων ότι θα προσπαθούσαν να λύσουν το Κυπριακό με βάση «αρχές και αξίες» χωρίς να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα τέτοιας υποσχέσεως και βεβαίως χωρίς να την υλοποιούν. Εμείς με τις «αρχές και αξίες» καταλαβαίναμε δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοκρατία και ελευθερία. Στις διάφορες όμως διεθνείς ενέργειες ή συνομιλίες των πολιτικών ηγετών μας μετά τις εκλογές, δεν είδαμε καμιά σοβαρή προσπάθεια να εφαρμόσουν τις αρχές αυτές, οι οποίες παρέμεναν απλώς το αρχικό δόλωμα για ψήφους. Δηλαδή οι υποσχόμενοι πολιτικοί ορκίζονταν μεν λεκτικά, αλλά ο νους τους δεν δεσμευόταν από τον όρκο. 

Για να θυμηθούμε και τον Ιππόλυτο που έλεγε κάτι παρόμοιο. «Η γλώσσ’ ομώμοχ’ η δε φρην ανώμοτος». Οι υποσχέσεις για «αρχές και αξίες» επαναλαμβάνονταν συνεχώς, κυρίως από τα δυο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Σοβαρές υποσχέσεις όπως αυτές δεν μπορείς να τις εκφράζεις χωρίς να τις εννοείς. Δεν μπορείς να τις δηλώνεις και να δεσμεύεσαι να αγωνιστείς για αυτές για να κοροϊδεύεις τον κόσμο με συνομιλίες για αντιδημοκρατικό κράτος, εκ περιτροπής Προεδρία κ.λπ. Κορόιδευαν τον κόσμο διότι μαζί με αυτές τις αρχές έβαζαν και τις φυλετικές διακρίσεις και άλλους περιορισμούς στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή δηλώσεις ασυμβίβαστες με τις εν λόγω αρχές και αξίες. Και αρκετός κόσμος πίστευε στην υλοποίηση αρχών και αξιών. Διότι στην Κύπρο επικρατεί μια αφέλεια και μια άγνοια, μέχρι τώρα, βασικών εννοιών που συνόδευαν τις «αρχές και αξίες» και τις κατέστρεφαν. 

Για παράδειγμα, μέχρι τώρα ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Όταν δε ακούσεις εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να σου εξηγά τον όρο αυτό, τονίζει απλώς τη λέξη «ομοσπονδία». Ένα σύστημα που ισχύει σε διάφορες χώρες. Δεν έλεγαν όμως ότι στην ομοσπονδία των άλλων χωρών δεν χωρίζονται οι περιφέρειες ανάλογα με φυλετικά κριτήρια και ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σου έλεγαν: «Μα καλέ, μια ομοσπονδία για την Κύπρο, σπουδαίο πράγμα», αλλά απέφευγαν να σου εξηγήσουν ακριβώς όμως περί τίνος επρόκειτο. Αρχές και αξίες λοιπόν. Αλλά εδώ θα συμφωνήσω με το γνωμικό του Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Μιτεράν που έλεγε ότι «οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνο εκείνους που τις δέχονται». Υπάρχει και άλλος παράγοντας στην Κύπρο που επηρεάζει τους ψηφοφόρους και τους οδηγεί να αδιαφορούν για τις αρχές και αξίες που τους υπόσχονται, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δεν τις συνειδητοποιούν καν. Και αυτός είναι ο κομματισμός. Η υποταγή σε κόμματα στα οποία ανήκουν και τα οποία τους προσφέρουν ευεργεσίες και ρουσφέτια. Μάλιστα τα προϊόντα αυτά τα αναγάγουν και τα εξισώνουν με αξίες. Με τέτοια νοοτροπία δεν πρόκειται να βελτιωθεί η πολιτική ζωή στον τόπο μας. Ό,τι μας σερβίρουν μπορεί και να το δεχόμαστε. Μάλιστα έχει πολλούς που αμφιβάλλουν αν το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού απεχθανόταν το ασυμβίβαστο του σχεδίου αυτού με μια σωστή λύση. Μάλλον αυτοί που αμφέβαλλαν για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου θεωρούσαν ότι στην πραγματικότητα απορρίφθηκε διότι δεν συνέφερε στην τσέπη του Κύπριου. Βεβαίως, καλώς απορρίφθηκε, έστω και αν αυτό έγινε για τους λανθασμένους λόγους. Εκείνοι που το μελέτησαν επαινούν το αποτέλεσμα για τους σωστούς λόγους. Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία είναι ότι είναι εντελώς ανεπίτρεπτο και ανήθικο να υπόσχονται οι πολιτικοί στον λαό πράγματα που δεν εννοούν να πράξουν. 

Οι πολιτικοί είναι υπηρέτες του λαού και οφείλουν να τον καθοδηγούν σωστά. Δεν δικαιούνται να προσπαθούν να παρασύρουν τον λαό με υποσχέσεις ή δεσμεύσεις που δεν προτίθενται να υλοποιήσουν. Είναι έγκλημα να κοροϊδεύεις έναν λαό για να καθήσεις σε μια καρέκλα που απαιτεί ειλικρίνεια, εντιμότητα και πατριωτισμό. Ο λαός δικαιούται την αλήθεια και ας είναι και πικρή. Δικαιούται πολιτικούς σώφρονες, σοβαρούς και δυναμικούς. Ανθρώπους που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να τηρούν τα υποσχόμενα. Ο κυπριακός λαός έχει τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ανάγκη για έναν σωστό ηγέτη.

*Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/481376/proeklogkes-yposcheseis